ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport juni 2006

Dags för vårens sista nyhetsbrev med tips och nyheter som hjälper dig i ditt eget arbete med grafiska program.

Ny rapport om hur du optimerar din egen webbplats för sökmotorer

Att ha en hög placering hos de vanligaste sökmotorerna är numera ett mycket viktigt konkurrensmedel. I en ny 14-sidig rapport beskrivs utförligt hur du själv med enkla medel kan optimera innehållet så att din webbplats kommer högre upp vid sökning med Google, Eniro, MSN m fl sökmotorer. Rapporten är fritt tillgänglig för alla under hela sommaren (även om du inte är medlem i ProgramSupport).

Genomskinlighet hos bilder i PowerPoint

Många fotografier friläggs med Photoshop i syfte att renodla motivet. När frilagda bilder lagras i filformaten JPEG eller TIF, vilka normalt ger bra resultat med PowerPoint, uppstår en vit ogenomskinlig ruta runt det frilagda motivet. För att eliminera problemet kan du klicka på den frilagda omgivningen med verktyget Ställ in Transparent färg, vilket gör omgivningen genomskinlig. För att resultatet skall bli bra krävs dock att hela omgivningen har exakt samma färg och att inget annat område hos bilden innehåller denna färg.

Öppna filer från InDesign CS2 i tidigare version av programmet

Den senaste versionen InDesign CS2 har ett nytt filformat som tyvärr inte går att öppna med tidigare programversioner. För att överföra filer från InDesign CS2 till InDesign CS måste du gå en omväg enligt nedan:

Uppdatera InDesign CS till version 3.01 genom att ladda ner en uppdateringsfil från Adobes webplats:

http://www.adobe.com/downloads/updates/

Spara dokumentet från InDesign CS2 med kommandot Arkiv-Exportera-InDesign Interchange vilket är ett filformat (inx) som går att öppna med InDesign CS. Tänk dock på att egenskaper som är nya hos CS2 kan gå förlorade när dokumenten öppnas i CS. Detta gäller t ex objekt som är förankrade till textflödet.

Problem med Adobe CS2 på nya Macintosh med Intel-processor

Flera användare har fått problem när man försöker installera Adobes nyaste programsvit på Macar med Intel Core Duo. Datorn kan låsa sig och därefter går det inte att starta den på nytt. Orsaken till problemet är att installationsprogramvaran kommer i konflikt med Appe QuickTime 7.1. Apple har åtgärdat problemet med den nya versionen QuickTime 7.1.1, som du kan ladda ner från företagets webbplats.

Om olyckan redan varit framme kan du få igång datorn genom att hålla nere Skift-tangenten vid igångsättning och därefter ta bort Adobe Version Cue från mappen Startprogram (StartupItems) i mappen Bibliotek.

Gratis 3D-program från Google

Sökmotorföretaget Google fortsätter att bredda sin verksamhet och har nyligen lanserat 3D-programmet SketchUp. Programmet finns tillgängligt i snarlika varianter både för Windows och för Macintosh. Du kan ladda ner och använda grundversionen av programmet helt gratis under obegränsad tid. För professionella användare erbjuder man även en version benämnd Sketchup Pro. Du hittar programmen på webbadressen:

http://sketchup.google.com

Kommande information på ProgramSupport

Efter snart ett års verksamhet har webbplatsen nu haft mer än 14000 unika besökare. En stor del av dessa kommer via sökningar med sökmotorn Google. Har undersökt vilka sökfraser som besökarna använder och kommer att utnyttja denna information för att under sommaren utöka och förbättra innehållet på webbplatsen.

I början av augusti kommer ett stort antal nya tips bl a till InDesign, Photoshop och Acrobat. Även avdelningen med problemlösning kommer att utökas och bland kommande rapporter kan nämnas Färghantering i praktiken, Möjligheter med formatmallar, Genomskinlighet hos bilder och Tips för digitalfotografering.

Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en skön sommar och är tillbaka i mitten av augusti då nästa nyhetsbrev kommer.

© 2006 www.programsupport.se