ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
 
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Januari 2023

 

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Numrerade listor med decimaljustering hos InDesign

InDesign har en bekväm funktion som låter dig få automatisk numrering hos listor med text. Men för att sådana listor skall se bra ut bör du ändra programmets grundinställning så att siffrorna blir decimaljusterade.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Räta upp perspektiv manuellt med Camera Raw

Vid fotografering på nära håll med vidvinkelobjektiv förvrängs ofta perspektivet hos motivet. Photoshop har ett tillägg benämnt Camera Raw som via manuellt ritade stödlinjer kan räta upp bilders perspektiv så att de visas korrekt.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

 

Hitta dokument som använder Typ 1-teckensnitt

Från och med 1 januari 2023 har Adobe slutat understödja teckensnitt av Typ 1 hos sina tillämpningsprogram. Som exempel på sådana teckensnitt kan nämnas familjerna Times och Helvetica vilka var populära under 1990-talet. När du återanvänder äldre dokument som har Typ 1-teckensnitt så måste du därför ersätta dessa med snarlika stilar som använder den mer moderna OpenType-teknologin.

Adobe erbjuder sen några år fria teckensnitt, via tjänsten Adobe Fonts, till sina Creative Cloud-prenumeranter. Alla som prenumererar har därför tillgång till tusentals professionella stilar som använder OpenType-teknologin. Du kan läsa mer om Adobe Fonts i nyhetsbrevet från maj 2019.

Blå dialogruta varnar när dokument med Typ 1-teckensnitt öppnas

När du öppnar ett dokument som använder Typ 1-teckensnitt så visar InDesign en blå dialogruta som varnar för de äldre teckensnitten. Men hur hittar man de dokument som använder Typ 1-teckensnitt? Att öppna alla gamla dokument kan ju bli väldigt tidskrävande.

Den blå dialogrutan varnar för att dokumentet som öppnas använder Typ 1-teckensnitt.

Sökning efter Typ 1-teckensnitt med Adobe Bridge

Den snabbaste metoden för att hitta dokument som innehåller Typ 1-teckensnitt är att söka efter metadata Type1 med programmet Adobe Bridge. Programmet kan söka igenom hela mappar med filer utan att filerna behöver öppnas. Vid behov kan du även ange att sökning skall ske i alla undermappar.

Vi skall prova att söka efter InDesign-dokument som använder Typ 1-teckenitt i mappen ID projekt med underliggande mappar.

Börja med att öppna programmet Adobe Bridge och navigera till den mapp där de aktuella InDesign-dokumenten som skall undersökas är lagrade.

Programmet Bridge visar nu den mapp där sökningen skall genomföras. Lägg märke till att mappen även innehåller en undermapp med filer.


För att påbörja en sökning klickar du på triangelsymbolen uppe till höger om sökfältet hos Bridge. Detta tar fram en meny där du väljer alternativet Avancerad sökning.

Sökningen efter dokument som använder Typ 1-teckensnitt genomförs via kommandot Avancerad sökning.



Kommandot Avancerad sökning tar fram dialogrutan Sök där du måste ange vilka Villkor som skall användas vid sökningen. Ta fram en meny via triangelsymbolen under Villkor och rulla längst ner för att välja alternativet Alla metadata. Skriv därefter in texten Type1 i sökfältet till höger(inget mellanslag mellan Type och siffran 1).

Om du vill genomföra sökningen även i undermappar så bockar du för alternativet Inkludera alla undermappar.

Sökningen genomförs när du klickar på knappen Sök.

De här alternativen används för att söka efter dokument som använder Typ 1-teckensnitt.


De visade dokumenten använder Typ 1-teckensnitt. Lägg märke till att dokumenten ligger i undermappen hos mappen ID projekt.

 

Konvertera videofilmer med det fria programmet HandBrake

Användningen av videofilmer i informationsmaterial har ökat dramatiskt under senare år. Videofilmer kan lagras i ett stort antal olika filformat med vitt skilda egenskaper och stor variation i kvalitet och lagringsutrymme. Förr eller senare uppstår därför ett behov av att konvertera filmer till andra filformat, minska ner fönsterstorleken eller öka komprimeringen för att få mindre och mer hanterbara filer.

På marknaden finns flera kommersiella konverteringsprogram men även några fria program där HandBrake är ett av de bästa alternativen. HandBrake finns i snarlika varianter för både Windows och macOS. Programmet kan laddas ner kostnadsfritt från webbplatsen:

https://handbrake.fr/

 

Granska filmer före konvertering

När du öppnar en film i programmet HandBrake så förhandsvisas den i området Source Preview. Här finns en användbar funktion som låter dig bläddra igenom filmen, klipp för klipp, via knapparna under filmfönstret. Detta går betydligt snabbare än att spela upp hela filmen.

Du kan förhandsgranska filmen klipp för klipp före konverteringen. i Vårt exempel skall vi konvertera en film i formatet MOV (QuickTime) till formatet MP4 som går att använda på de flesta datorer.

 

Reducera filmers fönsterstorlek

Genom att reducera filmers fönsterstorlek så tar de mindre plats vid lagring och det blir även enklare att spela upp dem på mobila enheter. Detta ställer du in via fliken Dimensions som tar fram en dialogruta med flera alternativ. För att reducera filmers fönsterstorlek klickar du på menyn vid Resolution and Scaling och väljer önskad upplösning.

Vid vår konvertering skall vi reducera fönsterstorleken från Full HD (1920x1080) till 720p dvs 1280x720 pixlar.

 

Öka komprimeringen för att få mindre filer

Den effektivaste metoden för att minska filstorleken hos en videofilm är att komprimera den. Detta innebär att filmens kvalitet försämras en aning. I de flesta fall är det därför lämpligt att prova sig fram med olika inställningar. Hos fliken Video kan du välja önskad Video Encoder (oftast H.264) och dra reglaget Constant Quaiity i sidled. Kvaliteten blir sämre ju längre till vänster du placerar reglaget.

I vårt exempel provar vi oss fram till att komprimera filmen med metoden H.264 och värdet ca 30 hos Constant Quality.

 

Genomför konverteringen

När du gjort alla inställningar för fönsterstorlek och komprimering så rundar du av med att ange sökvägen (fältet Save as) för var den komprimerade filmen skall sparas. I vårt exempel väljer vi att spara kopian i samma mapp som originalfilmen.

Konverteringen påbörjas när du klickar på den gröna knappen Start Encode. Knappen ändrar färg till rött under pågående konvertering. Längst ner i dialogrutan så visas även en grön förloppsindikator och uppskattningar om hur lång tid som återstår. Räkna med att konverteringen kan ta relativt lång tid, från några sekunder och ända upp till flera minuter för filmer med lång varaktighet.

Pågående konvertering av vår exempelfilm som har en varaktighet på 1 min och 19 sek.



Genom att prova sig fram med olika metoder för komprimering, förhandsgranska resultatet och vid behov göra om komprimeringen med ändrade inställningar, så går det att minska filmens filstorlek rejält.

Filstorleken hos vår exempelfilm minskade från 196 MB hos originalet till 12 MB efter konvertering. Kvaliteten hos kopian är trots detta helt godkänd om filmen spelas upp på en mobil enhet med begränsad skärmstorlek.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av februari.



© 2023 www.programsupport.se