ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Januari 2021

Här kommer årets första nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Effektiv användning av funktionen Sök/ersätt hos InDesign

Funktionen Sök/ersätt hos InDesign har i takt med nya programversioner utökats med ett stort antal nya och användbara möjligheter.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Animera via objekt som kryper fram från valfi plats hos PowerPoint

En bekväm metod för att skapa en animering är att kombinera en Morfning med funktionen Fyllning för bildbakgrund. Med denna metod kan du få ett objekt att krypa fram från valfri plats hos en presentationsbild.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Avinstallera program fullständigt i MacOS med AppCleaner

När program installeras på en dator kopieras flera filer till olika mappar, bl a mappen Program, hos datorns startskiva. Hos Windows finns en Inställning benämnd Appar och funktioner som håller reda på detta och som därför även kan avinstallera program fullständigt. Men eftersom MacOS inte har någon motsvarighet till Appar och funktioner så blir det svårare att avinstallera program fullständigt på Macintosh-datorer.

Vissa programtillverkare erbjuder avinstallationsverktyg

Ett fåtal programtillverkare med Adobe i täten erbjuder egna avinstallationsverktyg för varje tillämpning. Adobes tillämpningar lagras i en egen namngiven mapp med filer. Denna mapp är placerad mappen Program hos datorn. För att avinstallera en tillämpning öppnar du den aktuella mappen och startar avinstallationen genom att öppna objektet med namnet Avinstallera följt av programmets namn. Avinstallationen genomförs då helt automatiskt utan att du själv behöver medverka.

I likhet med övriga tillämpningar från Adobe har Photoshop en egen mapp med flera objekt. Objektet Avinstallera Adobe Photoshop genomför en fullständig avinstallation av tillämpningen från datorn.

AppCleaner kan avinstallera alla program hos MacOS

Arbetet med att avinstallera program underlättas avsevärt av den fria tillämpningen AppCleaner som du kan hämta från nedanstående webbadress:

https://appcleaner.en.uptodown.com/mac

AppCleaner är väldigt lätt att använda. När du öppnar tillämpningen så visas ett tomt fönster. Allt du behöver göra är att dra den aktuella programsymbolen från mappen Program (eller ev undermapp) hos datorn till det tomma fönstret. AppCleaner börjar då en genomsökning av din startskiva och presenterar efter några sekunder en lista med filer och mappar som behöver avinstalleras. Överst i fönstret visas även en summering av hur mycket plats som frigörs om du avinstallerar programmet.

Lägg märke till att mappar med inställningar i många fall kan ta mer plats än själva programfilen!

Avinstallationen genomförs helt automatiskt när du klickar på knappen Ta bort.

Exempel på avinstallation av programmet Firefox från en dator med MacOS.Hos några programfamiljer, som t ex Microsoft Office, så använder de olika tillämpningarna vissa mappar gemensamt. Detta indikeras hos AppCleaner genom att några av filerna eller mapparna i listan saknar förbockning och därför inte bör tas bort vid avinstallation.

Om AppCleaner hittar filer eller mappar som inte bör tas bort så indikeras detta genom att objekten inte är förbockade i listan. Ändra inte detta eftersom andra tillämpningsprogram i programfamiljen då kan få problem.

 

Appen FieldMonitor manövrerar systemkameror vid inspelning

En begränsning med systemkameror för video är att det kan vara svårt att granska motivet och ställa in skärpan på den lilla LCD-skärmen hos kameran. En intressant och prisvärd lösning är att använda appen FieldMonitor på en iPhone eller iPad som då kommunicerar trådlöst med kameran via WiFi.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av februari.© 2021 www.programsupport.se