ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Januari 2018

Här kommer årets första nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Användbara tillägg till PowerPoint

Om du saknar någon funktion hos programmet går det att ladda ner och installera Tillägg från webbplatsen Office Store.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Ändra förvalt textformat hos nya dokument i Word

När du skapar ett nytt tomt dokument i Word 2016 så är mallen förinställd med teckensnittet Calibri 11 punkters storlek hos formatet Normal. Om du inte är nöjd med detta så kan du en gång för alla ändra förinställningen till något annat teckensnitt.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Ta bort platsinformation (GPS) från fotografier

De allra flesta moderna mobilkameror och digitalkameror lagrar numera GPS-data om platsen där bilderna är exponerade. Förutom GPS-data så lagras även annan s k EXIF-data i textform på ett standardiserat sätt i bildfilerna. De flesta moderna program som hanterar bilder kan därför visa information om kameran, objektivet, bländarval, exponeringstid, platsen där bilden exponerats mm. Sådan information kan vara mycket användbar för att hålla ordning på stora bildsamlingar och hitta önskade bilder när de behövs.

Men i vissa fall kan platsinformationen hos bilder vara så känslig att man behöver ta bort den innan bilder publiceras på sociala medier eller på webbplatser. De flesta föräldrar vill säkert inte att bilder på barnen hos sociala medier visar precis var de befinner sig. Om du visar bilder på dyrbara produkter i annonser så är det inte heller så lämpligt att potentiella tjuvar kan lokalisera precis var du förvarar produkterna som skall säljas. När du är på semester är det inte önskvärt att du via Facebook visar att din bostad står tom för tillfället.

Ta bort GPS med Utforskaren i Windows

Börja med att markera önskad bild i ett fönster hos Utforskaren. Högerklicka därefter bilden och välj kommandot Egenskaper. Om du tar fram fliken Information i dialogrutan Egenskaper kan du studera bildens EXIF-information. GPS-data finns en bit ner i dialogrutan.

  

I dialogrutan Egenskaper för en markerad bild kan du studera all EXIF-information.

 

För att ta bort GPS-data klickar du på texten Ta bort egenskaper och personliga uppgifter längst ner i dialogrutan Egenskaper. Windows öppnar då ett nytt fönster Ta bort egenskaper. Här kan du välja mellan att skapa en kopia av bilden med alla egenskaper borttagna eller att enbart ta bort vissa egenskaper från originalbilden.

Välj Ta bort följande egenskaper från filen och bocka för egenskaperna Latitud, Longitud och Altitud. De valda egenskaperna tas bort när du klickar på knappen OK.

I många fall kan det vara lämpligt att du föst skapar en kopia av originalbilden och sen tar bort egenskaper från kopian. Du har då kvar även ett original med alla GPS-data intakta.

Bocka för de egenskaper som du vill ta bort från
bilden och bekräfta med knappen OK.

 

Ta bort GPS med Förhandsvisning i macOS

Programmet Förhandsvisning som följer med systemet macOS är en riktig tusenkonstnär. För att ta bort GPS-data börjar du med att öppna önskad bild i programmet. Oftast räcker det med att dubbelklicka bilden eftersom Förhandsvisning normalt är förinställd för att visa de flesta typer av bilder.

När bilden är öppen i programmet väljer du kommandot Verktyg-Visa platsinformation. Programmet öppnar då panelen Mer info och om du tar fram fliken GPS så presenteras alla tillgängliga GPS-data för den öppna bilden. Elegant är också att platsen där bilden exponerades indikeras via en röd nål på en kartbild.

För att ta bort GPS-data klickar du på knappen Ta bort platsinformation i underkanten av panelen. Du behöver inte ens spara bilden utan resultatet lagras automatiskt.

 

Med programmet Förhandsvisning är det lätt att ta bort GPS-data från bilder.


Om du även vill ha en version av bilden med bibehållen GPS-data så är det lämpligt att först skapa en kopia innan du tar bort egenskaperna.

Ta bort GPS med appar till mobila enheter

När du exponerar bilder med mobilen och inte har tillgång till dator så kan du använda appar som tar bort platsinformationen. På marknaden finns flera sådana appar men jag har valt att som exempel visa hur appen GPS Remover används. Andra liknande appar fungerar och används på ungefär samma sätt.

Appen GPS Remover är mycket lätt att använda. När du öppnar den första gången räcker det med att bekräfta att den får visa och hantera din bildsamling i den mobila enheten. Bläddra därefter bland dina bilder och markera önskad bild så att den zoomas in på skärmen. Du tar därefter bort GPS-informationen genom att peka på symbolen kugghjul och bekräfta med kommandot remove GPS metadata.

Det är möjligt att markera flera bilder och ta bort GPS via ett enda kommando enligt ovan.

Så här tar du bort GPS-informationen hos den valda bilden med appen GPS Remover.


Appen GPS Remover kan användas kostnadsfritt om du står ut med att den visar reklam i nedre delen av fönstret. Du kan stänga av reklamen för en engångskostnad på 20 kr. Om du uppdaterar till appen Metadata Pro kan du både redigera och ta bort metadata. Appen Metadata Pro kostar 30 kr.

Stäng av platsinformation i den mobila enheten

När du vill eliminera platsinformation för ett stort antal bilder så är det enklast att tillfälligt slå av GPS-lagringen i den mobila enheten. Du utför detta med Inställningar-Integritetsskydd-Platstjänster. Du behöver inte slå av platstjänster för hela enheten utan det räcker med att bläddra till appen Kamera och välja Aldrig för denna. Om du använder någon annan kameraapp så måste du avaktivera denna på samma sätt.

Så här stänger du av GPS-lagring för appen Kamera hos iOS.Använd de nya bild- och videoformaten hos moderna iOS-enheter med stor försiktighet

Apple har i all tysthet introducerat två nya lagringsformat för bilder och videofilmer i moderna iOS-enheter. Formaten som benämns HEIF (High Efficiency Image File Format) och HEVC (High Efficiency Video Coding) komprimerar bilder och filmer effektivare så att de tar mindre plats vid lagring.

Men komprimeringen kräver enheter med höga prestanda och kan därför enbart användas på moderna modeller av iOS-enheter som körs med iOS 11. För att hantera de nya filformaten i dator krävs Macintosh-datorer som körs med nyaste operativsystemet macOS High Sierra. Windows miljön saknar än så länge understöd för HEIF och HEVC vilket innebär att du som arbetar med PC-dator bör vara försiktig med de nya formaten.

Egenskaper hos HEIF och HEVC

Moderna modeller av mobila iOS-enheter erbjuder idag mycket hög kvalitet hos bilder och filmer. Upplösningen hos stillbilder kan vara upp till 12 megapixel. Filmer kan spelas in med upp till 4K upplösning och 60 bilder per sekund. Detta ställer stora krav på lagringskapaciteten hos de mobila enheterna.

De nya filformaten använder en effektiv komprimeringsteknik som gör det möjligt att minska filstorleken till ca hälften med bibehållen kvalitet.

  

En 4K-film med 10 sek varaktighet har här spelats in både med den äldre H.264-tekniken (vänster) och med den nya HEVC-tekniken (höger).


De nya lagringsformaten har inte utvecklats av Apple utan är fastställda som en universell standard. På sikt kommer därför de flesta operativsystem och datorer att få inbyggt understöd. Lägg dock märke till att Apple använder egna namn för de nya lagringsformaten. Bildformatet HEIF benämns HEIC i standarden medan videoformatet HEVC benämns H.265 i standarden.

 

Mobila enheter som har understöd för de nya formaten

Eftersom komprimeringen kräver höga prestanda kan de nya lagringsformaten enbart användas på iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X samt de modeller av iPad Pro som lanserades under 2017. Enheterna måste dessutom köras med systemversion iOS 11.

Du aktiverar användning av de nya formaten med Inställningar-Kamera-Format. I panelen Format som då visas kan du välja mellan Högeffektiv (de nya formaten HEIF och HEVC) eller Mest kompatibel (de äldre formaten JPEG och H.264). Det senare alternativet rekommenderas om du arbetar med Windows.

Aktivering av de nya formaten på en iPhone 8 Plus.


Begränsat understöd för de nya formaten i datorer

Än så länge är det enbart Macintosh-datorer med systemversion macOS High Sierra som kan hantera HEIF- och HEVC-filer fullt ut. De senaste versionerna av programmen Bilder, Förhandsvisning, iMovie, Final Cut Pro, QuickTime Player och Photoshop CC 2018 har understöd för formaten. Lägg dock märke till att programmen enbart kan öppna eller importera de nya formaten men inte spara filer i formaten. Konverteringsprogrammet Wondershare Video Converter Ultimate kan dock spara HVEC-filer.

Den markerade bilden som lagrats i HEIF-format har här öppnats i programmet Bilder hos en Macintosh med macOS High Sierra.


Men hur skall du då hantera de nya formaten med datorer som kör andra operativsystem än macOS High Sierra? Ja den enklaste lösningen är faktiskt att inte använda de nya formaten i dina mobila enheter. I föregående avsnitt beskrivs hur du ställer in detta.

Men då kräver ju dina bilder och filmer dubbelt så stort lagringsutrymme som med de nya formaten. Apple har därför byggt in en funktion i systemet hos iOS-enheterna så att de kan konvertera bilder och filmer från HEIF och HEVC till JPEG och H.264, innan de överförs till datorn. Denna funktion aktiverar du i Inställningar-Bilder-Överför till Mac eller PC genom att välja alternativet Automatisk.

Med den här inställningen konverteras dina bilder och filmer till de äldre filformaten,
när det behövs, innan de överförs till datorn.Konverteringen fungerar både när du överför filer via funktionen AirDrop och via mejl.

När du överför bilder och filmer via programmet Bilder och via synkronisering med iCloud så bibehålls filerna i de nya filformaten.

Lägg märke till att Windows än så länge helt saknar understöd för HEIF och HVEC!

Den vänstra filmen, som är lagrad med kodningen HVEC, kan inte öppnas i Windows.
Den högra filmen är lagrad med H.264 och kan därför hanteras. Lägg märke till att filmer från iPhone alltid lagras i filformatet .MOV. Det är den använda kodeken (kodningen inne i filen) som skiljer sig åt mellan HVEC (H.265) och H.264.

 

 Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av februari.


© 2018 www.programsupport.se