ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport januari 2012

Här kommer årets första nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om fotohanteringsprogrammen Aperture 3 och Lightroom 3

Avdelningen Rapporter har utökats med en uppdaterad rapport på 16 sid som beskriver hur Aperture 3 och Lightroom 3 underlättar ditt arbete med överföring av bilder från kamera till dator, grundläggande efterbehandling av bilder samt hur programmen hjälper dig att organisera och presentera ditt digitala bildarkiv så att det går snabbt att hitta en bild när den behövs.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Ny avdelning med tips om användbara appar

Appar till smarta mobiltelefoner och läsplattor har blivit mycket populära på senare år. Detta beror både på apparna har betydligt lägre priser än vanliga tillämpningsprogram och att de är lätta att köpa och installera.

I en ny avdelning bland Användartipsen får du en överblick över appar som kan underlätta ditt arbete med information på olika sätt.

Läs mer om användbara appar i Användartipsen:

Ultrabärbara datorer med SSD

De flesta stora datortillverkare har nu lanserat ultrabärbara datorer som i en liten kompakt förpackning erbjuder en fullt funktionsduglig arbetsstation för arbete med text, bild, layout, webbsidor och videoredigering.

Begreppet Ultrabook

Intel har varit pådrivande och skapat en teknisk plattform benämnd Ultrabook. Kraven för att en maskin skall benämnas Ultrabook är följande:

 • Datorn skall ha processor från Intel.

 • Tjockleken får vara maximalt 21 mm, helst tunnare.

 • Vikten skall ligga under 1,3 kg.

 • Skärmstorleken skall vara 11-13 tum.

 • Batteriet skall räcka en hel dag.

 • Priset bör vara mindre än 7000 kr (1000 US dollar).

För att uppfylla kraven på vikt och drifttid har de flesta leverantörer valt att utrusta datorerna med en SSD-disk (Solid State Device) istället för vanlig hårddisk. SSD-diskar erbjuder dramatiskt högre prestanda än vanliga hårddiskar men eftersom de än så länge har betydligt högre pris så har de flesta modeller av Ultrabooks begränsad lagringskapacitet på 128 - 256 GB.

Bland de Ultrabooks som nu levereras kan nämnas Acer Aspire S3, Asus Zenbook U31, HP Folio 13, Toshiba Portege Z830 och Samsung Serie 9. Samtliga dessa maskiner levereras med Windows 7 operativsystem.

MacBook Air

I ärlighetens namn bör naturligtvis även MacBook Air jämföras med Ultrabook. Apple lanserade denna modell redan i början av 2008. Dagens modeller av MacBook Air uppfyller väl alla kraven på Ultrabooks utom när det gäller priset, som börjar vid 8000 kr. Eftersom jag är nybliven lycklig ägare till en sådan maskin kan det vara på sin plats att delge mina erfarenheter.

Min MacBook Air har en 1,8 Ghz Dual Core Intel i7-processor, 13 tums skärm med upplösningen 1440 x 900 pixlar, 4 GB internminne och en SSD-disk med 256 GB kapacitet. Datorn har två USB-portar, en ljudutgång, en kortplats för SD-kort och en Thunderbolt-port som används för anslutning av extern bildskärm eller snabba skivenheter. Maskinen är mycket kompakt med en höjd som understiger 17 mm och en vikt på 1,35 kg.

Datordrömmen som gått i uppfyllelse, MacBook Air modell 2011!

Trots det kompakta formatet har maskinen imponerande prestanda. Eller vad sägs om följande?

 • Starttid från viloläge, ca 2 sek

 • Öppna Photoshop CS5, ca 5 sek

 • Öppna InDesign CS 5.5, ca 7 sek

 • Öppna WMware med Windows 7, ca 20 sek

 • Drifttid minst 7 timmar vid normal användning

 • Kan ligga i viloläge upp till 30 dagar

Alla dessa åtgärder går mycket snabbare än i andra modeller av Macintosh som är utrustade med traditionell hårddisk. Det är enbart när processorn belastas hårt, som t ex vid rippning av musik eller rendering av video, som datorn blir märkbart långsammare.

Eftersom MacBook Air saknar inbyggd DVD-enhet måste man dela någon annan dators DVD-enhet via nätverket och montera skivan via funktionen Fjärrskiva.

För att till fullo utnyttja prestanda hos datorn är det rekommendabelt att inte stänga av den utan istället sätta den i viloläge när den inte används. Detta sker enkelt genom att man stänger locket på maskinen som sen kan vara i viloläge i flera veckor.

Sammanfattningsvis så vill jag varna alla från att provköra en MacBook Air utan att ha seriösa planer på ett framtida inköp. Maskinens imponerande prestanda och kompakta storlek kan lätt bli vanebildande!

Apple storsatsar på e-böcker

För att stimulera användning och underlätta produktion av e-böcker har Apple nyligen lanserat både en ny förbättrad version av appen iBooks och även det nya programmet iBooks Author för Mac OSX Lion. iBooks 2 erbjuder utökade möjligheter för att lägga in interaktiv grafik, filmer och navigering via ett nytt multitouchgränssnitt. Appen laddas ner kostnadsfritt från iTunes Store.

Med programmet iBooks Author kan alla ta fram och även publicera e-böcker via Apple iBookstore. Arbetet underlättas av ett antal layoutmallar som styr utformningen hos dina e-böcker. Du kan dra in textavsnitt från ordbehandlingsprogram som Word varvid texterna utformas automatiskt via mallarna.

Förutom text kan du även dra in bilder, animeringar och videofilmer till boken. Bilder stöter automatiskt bort text runt bildernas konturer.

Arbetet med framtagning av interaktivitet underlättas av widgets som låter dig ta fram bildgallerier, visa bildspel från programmet Keynote, hantera 3D-bilder, skapa frågeformulär med kontrollfrågor på innehållet mm.

Exempel på e-bok som baseras på en av de färdiga mallarna hos programmet. Det bläddringsbara bildgalleriet till höger tas enkelt fram genom att man drar bilder till den valda widgeten.

Arbetet med e-böcker underlättas av att du när som helst kan förhandsgranska resultatet på en ansluten iPad. Färdiga böcker sparas i ett filformat som enbart kan läsas med appen iBooks 2. Vid behov går det därför även att exportera e-böcker som PDF-filer men då går interaktiviteten förlorad.

iBooks Author kan laddas ner kostnadsfritt från Apple App Store. Programmet fungerar enbart med maskiner som kör Mac OSX Lion.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av februari.

© 2012 www.programsupport.se