ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport januari 2011

Dags för årets första nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Apple iPad visar vägen mot framtidens läsplattor

Apple har nu börjat leverera sin omtalade läsplatta iPad. Eftersom jag tror att den kommer att få en stor påverkan på alla som arbetar med information har jag köpt den, ägnat två veckor åt att undersöka dess olika användningsområden och en vecka för att skriva en 35 sidig rapport som går igenom hur jag tror den kommer att förändra vårt sätt att hantera information.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Automatisera ditt arbete med Bildbearbetaren i Photoshop

Photoshop har från och med version CS3 en mycket användbar funktion som kan hjälpa dig anpassa en stor mängd bilder via ett enda gemensamt kommando. Bildbearbetaren kan spara massor med tid när du skall ta fram bilder för webben eller för presentationer.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Adobe har börjat leverera Acrobat X

Acobat X är den tionde generationen av Adobes populära paket för framtagning, redigering, hantering och distribution av PDF-filer. Bland de viktigaste nyheterna kan nämnas:

  • Användargränssnittet har ännu en gång förändrats och enligt min mening nu äntligen blivit bättre än hos tidigare versioner.

  • Acrobat X Pro har fått utökade möjligheter för att skapa makron som kan utföra en följd av åtgärder på flera olika filer via ett enda kommando.

  • Acrobat X är anpassat för Office 2010-programmen vilket innebär att du nu kan skapa PDF-filer med utökad funktionalitet via makrot PDFMaker.

  • Acrobat X Pro har fått nya möjligheter att spara informationen hos PDF-filer i Word eller Excel-format. Resultatet blir förvånansvärt bra även om filerna från början är skapade med andra program än Office.

  • Acrobat X Pro har fått kraftigt utökade funktioner för att läsa in pappersdokument med skanner och identifiera textinformationen (OCR) så att texten blir sökbar.

  • Programmen Acrobat X Pro och Adobe Reader X har fått ett nytt läsläge som döljer menyer och paneler och istället visar ett genomskinligt verktygsfält som hjälper dig navigera när du läser PDF-filer.

Adobe erbjuder nu även en webbtjänst benämnd Acrobat.com dit du kan skicka dokument för omvandling till PDF. Du behöver då inte ha tillgång till Acrobat-programmet utan betalar istället per omvandlad fil.

Rekommenderat ca pris för svensk version av Acrobat Pro är 4995 kr medan en uppgradering kostar ca 2150 kr. I vanlig ordning kan du ladda ner Adobe Reader X kostnadsfritt från Adobes webbplats:

http://get.adobe.com/se/reader/

Videofilma med digitala systemkameror

Nya distributionskanaler med YouTube i täten har gjort det möjligt för alla att publicera videofilmer. Allt fler företag använder YouTube som ett billigt sätt att informera om sina produkter och tjänster. Men för att kunna ta fram bra videofilmer behöver du en kamera som helst kan spela in med HD-kvalitet. Allt fler moderna digitala systemkameror har möjlighet att spela in rörlig video med en kvalitet som närmar sig biografernas filmer. Om du kompletterar kameran med några enkla tillbehör så kan du för en total investering på drygt 20000 kr få möjlighet att producera professionella videofilmer.

Lämpliga kameramodeller

Som exempel på lämpliga kameramodeller i rimlig prisklass kan nämnas Canon EOS 550D, Canon EOS 60D, Canon EOS 7D, Canon EOS 5D II, Nikon D7000, Sony SLT A55 och Sony DSLR-A580. Samtliga dessa kameror kan spela in i full HD, dvs med upplösningen 1920x1080. För att filmen skall få bra kvalitet bör du spela in med 25 bilder per sek och en exponeringstid på 1/50 sek.

Stadiga bilder kräver stativ

För att få stadiga bilder när du filmar är det viktigt att kameran är monterad på ett bra stativ med ett stativhuvud som medger mjuka rörelser (vätskedämpning). I nödfall kan det fungera även med ett enbensstativ men då kan du inte filma med långa brännvidder.

Skaffa en extern mikrofon

Kamerorna har inbyggd mikrofon men räkna inte med att du kan få bra ljud med denna. Kamerans olika mekanismer brukar störa ljudinspelningen så att den i tysta miljöer blir helt oanvändbar. Köp därför till en lös mikrofon som du i de flesta fall kan montera ovanpå kameran i blixthållaren. Det finns många bra mikrofoner i prisklassen 1000-2000 kr, t ex Röde videomikrofon stereo. Se också till att mikrofonen har ett rejält vindskydd för att undvika oljud när du filmar utomhus.

Manuell skärpeinställning

När man filmar med en digital systemkamera används Live-View-funktionen vilket innebär att du enbart kan betrakta motivet via LCD-displayen på kamerans baksida (den optiska sökaren visar ingen bild). Kamerorna har än så länge ingen möjlighet att ställa in skärpan automatiskt under filmning utan du måste ställa skärpan manuellt. Det kan därför vara en god ide att köpa till en sökarlupp som skärmar av displayen från omgivningsljus och visar en förstorad vy över motivet.

Canon EOS 5D II utrustad med extra mikrofon och sökarlupp. Kameran är monterad på ett stativ med vätskedämpat videohuvud som ger möjlighet till mjuka panoreringar.

Praktiska tips vid filmning

Försök att tänka igenom dina filmklipp i förväg innan du filmar. Redigering underlättas om motivet är på väg in i bilden när ett klipp startar och på väg ut innan klippet slutat.

Undvik om möjligt att zooma medan kameran spelar in. Filmarens viktigaste uppgift är att hålla stadigt i kameran så att den inte zoomar eller panorerar i onödan!

Om du tar både närbilder och översiktsklipp av dina motiv så blir det lättare att redigera ihop en fungerande film.

Den automatiska exponeringen behöver ofta korrigeras, speciellt när du filmar i motljus.

Skaffa ett bra redigeringsprogram för video

Efter inspelning har du det roligaste men kanske också svåraste kvar, nämligen redigeringen. Inspelningar som är gjorda med moderna HD-kameror kräver gott om hårddiskutrymme och en dator som har bra prestanda och gott om internminne. Försök inte redigera video på en äldre dator som har dålig kapacitet!

Som exempel på prisvärda redigeringsprogram kan nämnas Adobe Premiere Elements som finns både till Macintosh och till Windows samt iMovie som oftast levereras tillsammans med moderna modeller av Macintosh.

Publicera filmer

När du är klar med redigeringen är det lämpligt att lagra resultatet på en DVD-skiva (eller Blu-ray om du har sådan utrustning). Redigeringsprogrammen har inbyggda funktioner för skivbränning och du kan även skapa komprimerade versioner av dina filmer som lämpar sig för presentation via dator eller för publicering på webben.

Titta gärna på en av mina produktioner som jag publicerat på YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=kOvBci1l3aI

Lycka till med din egen filmning och tänk på att övning ger färdighet!


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av februari.

© 2011 www.programsupport.se