ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport januari 2008

Här kommer årets första nyhetsbrev med aktuell information om dina grafiska program.

Rapport om genomskinlighet hos bilder

Avdelningen Rapporter har utökats med en nerladdningsbar PDF-fil på 14 sidor som beskriver hur du arbetar effektivt med genomskinlighet hos bilder. Att skapa genomskinliga områden hos bilder och frilägga fotografier kan vara ganska tålamodsprövande och i rapporten beskrivs utförligt hur du får bra resultat och lagrar bilderna i lämpliga filformat som fungerar med dina egna tillämpningsprogram.

Medlemmar kommer åt rapporten här:

Rätta till saknade teckensnitt hos InDesign

När dokument flyttas mellan datorer händer det relativt ofta att den mottagande datorn saknar något av de teckensnitt som används i dokumenten. InDesign har flera hjälpmedel som varnar och ger ledning för hur du kan rätta till problemet så att inte dokumenten bryts om.

Läs mer på avdelningen Användartips för InDesign:

Skapa textflöden med osymmetriska spalter i InDesign

Vid arbete med dokument som har flera spalter kan du spara mycket tid genom att ställa in mallsidorna så att de får spaltlinjer som leder texten vid montering. Om du vill ha olika breda spalter måste du slå av låset för spaltlinjerna och därefter flytta dem manuellt.

Medlemmar kan läsa mer på avdelningen Användartips för InDesign:

Importera 3D-bilder och Flash-filer i FrameMaker 8

De mest spektakulära nyheterna hos FrameMaker 8 är att programmet kan importera både 3D-bilder i Universal 3D format och Flash-animationer (SWF-filer). Efter import av 3D-bilder kan du förändra deras vy, belysning, bakgrundsfärg och även rendera om dem. På motsvarande sätt går det att spela upp SWF-animationer och påverka deras beteende om de har interaktiva knappar.

Allra mest imponerande blir det dock om du skapar en PDF-fil av FrameMaker-dokumentet. Denna får bibehållen funktionalitet även när den öppnas med Adobe Reader 8. FrameMaker kan därmed användas för att skapa utbildningsmaterial som förutom text och bilder även innehåller interaktiva ritningar och animationer.

Medlemmar kan läsa mer på avdelningen Användartips för FrameMaker:

Flera nya felrättningar till Adobes program

Adobe har under hösten tagit fram flera kostnadsfria felrättningar till Acrobat 8, Bridge CS3, Flash CS3, FrameMaker 8, Illustrator CS3, InDesign CS3, Lightroom, Photoshop CS3 och Premiere Pro CS3. För att undvika problem rekommenderas att du laddar ner felrättningarna och uppdaterar dina program till de senaste versionerna. Mer information om aktuella programversioner och länkar till leverantörernas webbplatser hittar du i avdelningen Programbanken hos ProgramSupport.

Gå till Programbanken:

Nya kurser under våren 2008

  • I slutet av april och början på maj genomförs Publishing Update 2008 i samarbete med Populär Kommunikation på fem orter runt om i Sverige.
  • Publishing-Salongen 2008 genomförs i Stockholm den 8 maj.
  • Den proffsiga enmansredaktionen genomförs på Stjärnholm 13-15 maj.
  • Blås liv i ditt fotograferande genomförs på Grötö 3-5 juni.

Betalande medlemmar hos ProgramSupport har 20& rabatt på kursavgifterna. Deltagande på kurserna ger fritt medlemskap i 3 månader.

Läs mer om kurserna här:

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av februari.

© 2008 www.programsupport.se