ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport januari 2007

Dags för ännu ett nyhetsbrev med fler tips som hjälper dig arbeta effektivare med dina grafiska program.

Ny rapport om hur du sparar tid via mallar i InDesign

Att arbeta med ett modernt layoutprogram utan hjälp av styckeformat, teckenformat och mallsidor är ungefär lika ineffektivt som att köra med en Porsche i första växeln. I en ny PDF-rapport på 18 sidor beskrivs utförligt hur du själv kan ta fram mallar med ovan nämnda funktioner samt även hur du använder funktionerna objektformat, snabbformatering, malldokument och bibliotek.

Gå till rapporten om mallar i InDesign

Hur du får bättre färger med InDesign via färgprofiler

Avdelningen användartips till InDesign har utökats med utförlig information om hur du får bättre färger med programmets kraftfulla funktioner för färghantering som använder färgprofiler för bildskärm, skanner, digitalkamera, färgskrivare och tryck.

Gå till användartips för InDesign

Tvätta bort extra stycketecken och mellanslag hos Word

Vid redigering av text händer det relativt ofta att onödiga stycketecken och mellanslag smyger sig in i texten vilket leder till inkonsekvent utformning med olika mycket luft mellan stycken och onödiga gluggar i texten.

Utgå alltid från att texter du får från andra innehåller extra mellanslag och stycketecken. Det är naturligtvis bara de texter du producerar själv som är fria från sådana problem! Den snabbaste metoden för att "tvätta texten" är med funktionen Redigera-Ersätt hos Word. I dialogrutan för Ersätt finns två trianglar till höger om de båda fälten Sök efter och Ersätt med. Om du klickar på en triangel visas en meny med ett stort antal specialtecken, t ex Styckeslut som anger nytt stycke.

Vid sökning/ersättning av specialtecken är det lämpligt att visa osynliga tecken på skärmen så att du lättare kan följa med och se vad som händer. Hos Word slår du på eller av visningen av osynliga tecken genom att klicka på symbolen som finns uppe till höger i verktygsfältet.

Så här ersätter du dubbla stycketecken med enkla.

Allvarligt säkerhetshål i Acrobat

Ett allvarligt säkerhetshål har upptäckts i Acrobat 7.08 och tidigare versioner. Felet gör det möjligt för skadliga JavaScript att ta kontroll över systemet i datorn när Adobe Reader eller Adobe Acrobat används för att läsa PDF-filer via webbläsaren.

Säkerhetshålet finns i alla versioner av Acrobat utom nya Acrobat 8. Adobe har tagit fram en felrättning som uppdaterar Acrobat 7.08 till version 7.09 vilket eliminerar risken för intrång. För att kunna utföra uppdateringen måste du först se till att du har version 7.08 genom att hämta en handfull tidigare felrättningar från Adobes webbplats (krångligt men nödvändigt). Alla supportmedlemmar hos ProgramSupport har dessa felrättningar tillgängliga på DVD-skivan som ni fick i oktober.

Felrättningar till Adobe Acrobat kan hämtas på nedanstående adress:

http://www.adobe.com/support/downloads

Prova Photoshop CS3 kostnadsfritt

Adobe har för första gången gjort en fullt fungerande testversion av kommande Photoshop CS3 tillgänglig för fri nerladdning via webben. Programmet finns både i en s k Universal Binary-variant för nya Intel Mac och i en variant för Windows XP/Vista. Varianten för Intel Mac är högintressant för alla som väntar på optimerade program. Har själv provat programmet och imponerats av dess prestanda.

Alla kan ladda ner Photoshop CS3 Beta och använda det fritt i 2 dagar. Därefter måste programmet aktiveras genom att man via webben beställer ett serienummer och uppger sitt eget serienummer för Photoshop CS2 eller hela CS2-paketet. Såväl svenska som engelska serienummer går att använda. Efter aktivering kan programmet användas ända fram tills den slutliga versionen presenteras, vilket förväntas bli senare under våren 2007.

Länk till Adobes webbplats där du kan hämta Photoshop CS3:

http://labs.adobe.com/technologies/photoshopcs3

Det var allt för den här gången. Hoppas att du har nytta av informationen i nyhetsbreven. Hör gärna av dig med egna önskemål och synpunkter på innehållet. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av februari.

© 2007 www.programsupport.se