ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport januari 2006

Hoppas att du fått en bra start på det nya året. Själv arbetar jag hårt med att förbättra och förnya innehållet på webbplatsen.

Nya användartips till InDesign, Photoshop, Illustrator och Acrobat

Ett tiotal nya användartips beskriver nya möjligheter hos programmen i CS2-paketet med tonvikt på InDesign CS2. Några av tipsen är åtkomliga även för de som inte är medlemmar.

Avdelningen boktips har uppdaterats

Litteratur om datorer, kringutrustning och program är färskvara som ständigt kommer ut i nya och reviderade versioner. Har därför uppdaterat boktipsen med ett stort antal nya titlar.

Apples nya datorer med Intel-processorer kräver anpassade program

Apple har nyligen lanserat två nya modeller av datorer som använder processorn Intel Core Duo med dubbla kärnor för bättre prestanda. MacBook Pro är en bärbar dator som kompletterar gamla PowerBook G4 medan nya iMac med Intel Core Duo helt ersätter befintliga iMac med G5-processor. Båda maskinerna levereras med en ny version av OSX som är anpassad för Intel-processorer. På sikt kommer alla maskiner från Apple att använda Intels processorer istället för PowerPC från Motorola. Avsikten med bytet av processor är att erbjuda bättre prestanda till ett lägre pris, särskilt för bärbara datorer. Dessutom kommer det att bli möjligt att, förutom OSX, även köra Windows på de nya datorerna.

För att dra nytta av prestandaförbättringarna måste man dock arbeta med tillämpningar som är anpassade för den nya processorn. Sådana program benämns Universal Binary vilket innebär att de har programkod både för PowerPC och för Intel. Än så länge är det enbart vissa av Apples egna program, t ex iTunes, iMovie, iPhoto, iDVD, Keynote och Safari, som är anpassade.

De flesta äldre program kan köras på de nya maskinerna via Apples sk Rosetta-emulator men då blir prestanda märkbart sämre än med äldre datorer som har PowerPC. Dessutom går det inte att installera dagens Windows XP på de nya datorerna utan istället krävs Windows Vista som inte kommer förrän tidigast hösten 2006. Tillämpningar som körs i Classic-läge går inte heller att använda på de nya maskinerna. För de allra flesta av oss användare är det därför bäst att ligga lågt med inköp och vänta tills programutvecklarna hunnit ikapp.

Ny version av Adobe Camera RAW hanterar fler modeller av digitalkameror

Genom att lagra bilder i RAW-format hos digitalkameror får man märkbart högre bildkvalitet och bättre möjligheter att korrigera felexponering och färgstick hos bilder. Insticksprogrammet Camera RAW 3.3 för Photoshop CS2 och Photoshop Elements 3 eller 4 fungerar nu med 113 modeller av digitalkameror från de största tillverkarna Canon, Nikon, Fuji, Kodak, Konica Minolta, Olympus, Sony m fl. Mer information om Adobe Camera RAW hittar du på webbadressen:

http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html

CorelDRAW Graphics Suite X3 erbjuder många nya funktioner

CorelDRAW har under ett par decennier varit ett av marknadens mest prisvärda programpaket för framtagning av grafik och efterbehandling av fotografier. I den nyaste versionen har Corel genomfört mer än 400 förbättringar och lagt till 40 helt nya funktioner. Autokalkeringsfunktionen som tidigare fanns enbart hos CorelTRACE har förbättrats och är numera inbyggd i CorelDRAW. Programmet har dessutom utrustats med flera nya ritverktyg för kreativ bildframställning. PHOTOPaint har fått mer automatik för efterbehandling av fotografier och friläggning i bilder.

CorelDRAW Graphics Suite X3 levereras med 1000 teckensnitt i OpenType-format vilka har utökad teckenuppsättning för samtidig användning av flera olika språk. Programpaketet som enbart finns i engelsk version kostar ca 4700 kr för ett nytt program medan en uppgradering kostar ca 2500 kr. Mer information om paketet finns på Corels webbplats eller hos den svenska återförsäljaren Trigono:

http://www.corel.com

http://www.trigono.se

Gratis programpaket från Google

Företaget Google, som är mest kända för sin marknadsledande sökmotor, försöker nu utöka sina positioner med flera nya intressanta tjänster och programprodukter. Google Pack för Windows XP är ett helt kostnadsfritt paket som innehåller flera användbara program bl a Google Desktop som underlättar sökningar på den egna datorn, Mozilla Firefox webbläsare som är ett snabbare alternativ till Explorer, Google Earth som visar närgångna satellitbilder från valfri plats på jorden, Norton Antivirus 2005 Special edition som söker upp och eliminerar datavirus samt Ad-Aware SE personal som söker upp och tar bort spionprogram. Google Pack kan laddas ner från webbadressen:

http://pack.google.com/

Det var allt för den här gången. Hör gärna av dig med synpunkter och önskemål om innehållet på webbplatsen. Nästa nyhetsbrev kommer i början av mars.

© 2006 www.programsupport.se