ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Februari 2018

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Nytt verktyg i Photoshop CC 2018 som markerar automatiskt

Den senaste versionen av Photoshop CC 2018 (ver 19.1.1) har en mycket användbar funktion som kan markera det viktigaste motivet hos en bild helt automatiskt. Funktionen baseras på artificiell intelligens (AI) där programmet själv tar beslut om vilken del i bilden som innehåller det viktigaste motivet. Detta bestäms både av motivets karaktär och på var i bilden skärpan är inställd.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Proffsiga bildspel med funktionen Zooma hos PowerPoint 2016

Alla som prenumererar på Office 365 har tillgång till en ny mycket användbar funktion, benämnd Zooma, som låter dig ändra vy under ett pågående bildspel. Funktionen ger dig flest möjligheter om du först delar in din presentation i ett antal namngivna avsnitt.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Arbeta effektivare via tangentkommandon hos InDesign

InDesign erbjuder ett stort antal tangentkommandon för de flesta vanliga åtgärder hos programmet. Vissa åtgärder utförs så ofta att alla bör känna till deras tangentkommandon.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Apple Pencil underlättar arbetet med iPad Pro

Det är inte möjligt att ansluta en mus till en vanlig iPad men tillsammans med iPad Pro kan du använda pennan Apple Pencil. Apple Pencil ger hög precision när du ritar och målar, men kan också användas för att manövrera appar och navigera i operativsystemet iOS.

Apple Pencil kommunicerar trådlöst med iPad Pro via Bluetooth. Du parkopplar pennan en gång för alla med din mobila enhet. Pennan har ett inbyggt batteri som fullt uppladdat ger dig 8-12 tim drifttid. Du kan ladda upp pennan på 10 min via en medföljande adapter som ansluts till den mobila enhetens vanliga laddare. i nödfall kan du även ladda pennan genom att ansluta den till Lightning-kontakten hos iPad. Med 15 sek laddning får du då 30 min drifttid.

Apple Pencil med extra spets, laddadapter och skyddet för laddkontakten avtaget.


Apple erbjuder en Widget, benämnd Batterier, som kan visa pennans batteristatus på skärmen hos iPad Pro. Du aktiverar denna en gång för alla genom att svepa till höger på startskärmen, peka på knappen Ändra och bocka för Batterier.

Med Widgeten Batterier får du bra överblick över batteristatus, både hos den mobila enheten och hos din anslutna Apple Pencil.

 

Egenskaper hos Apple Pencil

  • Apple Pencil fungerar med alla appar och erbjuder betydligt högre precision än manövrering med ditt finger. Det blir därmed betydligt lättare att markera i fotografier och retuschera dem.

  • Pennan känner av både lutning och tryck när du pekar på skärmen. Hos anpassade appar blir det då möjligt att påverka linjetjocklek och täthet när du målar med penslar.

  • Pennan har bra prestanda och orsakar ingen märkbar fördröjning när du målar med den.

  • En trevlig finess hos pennan är att den inte är helt rund, vilket innebär att den inte rullar iväg på ett bord.

Appar med särskilt understöd för Apple Pencil

Vissa appar erbjuder utökad funktionalitet vid användning tillsammans med Apple Pencil. Än så länge är utbudet av sådana appar begränsat men antalet växer hela tiden.

Appen Anteckningar från Apple

Apple har lagt ner stor möda på att ge Anteckningar utökad funktionalitet med Apple Pencil. Du kan påbörja en ny anteckning utan att först logga in bara genom att väcka enheten och peka på skärmen. Anteckningen sparas automatiskt men för att komma åt den i efterhand måste du logga in på enheten i vanlig ordning. Detta är ett skydd mot obehörig åtkomst till dina anteckningar.

Appen låter dig rita figurer och skriva med handstil direkt på skärmen. Du har tillgång till tre olika pennor, radergummi och markeringsverktyg. Fem olika färger kan användas när du skapar dina anteckningar.

En imponerande funktion hos Anteckningar är att appen OCR-tolkar din handstil vilket gör det möjligt att i efterhand söka efter text i sådana handskrivna anteckningar.

Exempel på en anteckning som skrivits med Apple Pencil.


Kommentera bifogade PDF-filer i Mail

När du tar emot mejl som har bifogade PDF-filer med appen Mail så blir det möjligt att skriva kommentarer och rita figurer i PDF-filen med Apple Pencil. Den kommenterade PDF-filen kan sen mejlas tillbaka till avsändaren.

Exempel på kommentar till en PDF-fil som bifogats hos ett mejl i appen Mail.


Adobe Lightroom

Appen Lightroom erbjuder kraftfulla funktioner för efterbehandling av fotografier som finns lagrade i den mobila enheten eller i molnfunktionen Adobe Creative Cloud. Den senaste versionen av appen ger dig möjlighet till selektiva redigeringar där pennan underlättar arbetet avsevärt.

Apple Pencil har här använts för att lätta upp de mörka igengrodda partierna hos stubbarna.


Affinity Photo

Appen Affinity Photo har ett stort antal funktioner och verktyg med nästan samma funktionalitet som hos datorprogrammet Photoshop. Manövreringen av appen underlättas avsevärt av den högre precisionen som Apple Pencil erbjuder.

Apple Pencil gör det mycket lättare att manövrera appen Affinity Photo.


LumaFusion

Appen LumaFusion erbjuder professionella funktioner för videoredigering på iPad. Appen har rikligt med funktioner och ett stort antal reglage med olika inställningar. Om du använder Apple Pencil blir det betydligt lättare att utföra noggranna trimningar av klipp och positionera nyckelbildrutor mm.

Arbete med nyckelbildrutor för att få mjuka intoningar av ljudet hos ett klipp.


Appar för illustratörer

På marknaden finns flera appar som är avsedda för illustratörer och som har understöd för Apple Pencil. Som exempel kan nämnas den fria appen Adobe Sketch och appen Procreate. Sådana appar känner av hur hårt du trycker med pennan på skärmen och även pennans vinkel, vilket påverkar tjockleken och tätheten hos resultatet när du målar med penslar.

Exempel på illustration som är framtagen med Apple Pencil i appen Procreate.

Apple Pencil har ett rekommenderat ca pris på 1095 kr inkl moms. Pennan är inte billig men kan ändå rekommenderas till alla som har en iPad Pro och som vill arbeta med högre precision. Apple Pencil är särskilt användbar tillsammans med appar som Anteckningar, Adobe Lightroom, Affinity Photo, LumaFusion och Procreate.

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av mars.


© 2018 www.programsupport.se