ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Februari 2017

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Reducera filstorleken hos PDF-filer med Acrobat Pro

När PDF-filer skall publiceras på nätet eller bifogas till mejl så uppstår ofta problem med att filerna tar för stor plats vilket då inte godkänns av publiceringssystemet eller av servern för mejlhantering. Du kan då använda programmet Acrobat Pro för att reducera filstorleken.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

Ta fram diagram med symboler i Illustrator (piktogram)

Moderna versioner av Illustrator ger dig möjlighet att skapa slagkraftiga diagram där staplarna ersätts med valfria symboler, s k piktogram.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Illustrator:

Bättre filmer med mobila enheter via appen Mavis

Filmer från moderna mobila enheter kan ofta redigeras ihop med material från andra videokameror utan märkbar kvalitetsskillnad. Appen Mavis för iOS har flera funktioner som är hämtade från professionella videokameror och som underlättar arbetet vid inspelning.

Läs mer om Mavis i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:


Säkerhetskopiera Bootcamp-partitionen hos Macintosh

Alla Macintosh med Intel-processor kan köra Windows med tillhörande tillämpningsprogram. Detta sker antingen via virtuella maskiner med programmen VMWare Fusion och Parallels Desktop eller genom att man med hjälp av programmet Bootcamp installerar ett normalt Windows-operativsystem på en del (partition) av hårddisken Macintosh HD. Alternativet med Bootcamp erbjuder bäst prestanda och fullständig kompatibilitet med ev ansluten extern utrustning. För att använda Bootcamp startar man om datorn som då uppträder precis som en vanlig PC-dator (utan kontakt med Macintosh HD).

En begränsning med Bootcamp är att det blir svårt att säkerhetskopiera informationen med Windows och tillämpningsprogram. En Windows-installation kräver ju tillgång till flera systemfiler som är osynliga och inte följer med vid vanlig kopiering.

Med Bootcamp används en del av hårddisken
för Windows och tillämpningsprogram.

 

För att säkerhetskopiera Bootcamp-partitionen används med fördel programmet Winclone. Programmet är mycket lätt att använda. Börja med att markera symbolen för Bootcamp i den vänstra listan (Sources), klicka på Save image till höger och navigera till önskad skiva i fildialogen som då visas. Säkerhetskopiering kan lång tid (timmar) men du behöver inte interagera under bearbetningen.

Säkerhetskopian lagras i en stor arkivfil (samma storlek som Windows-partitionen) som du kan kopiera fritt mellan olika skivenheter i Macintosh.

Om du behöver återställa en Windows partition börjar du med att ansluta skivan med arkivfilen, markerar filen (image) i listan till vänster och klickar på symbolen för Bootcamp till höger. Återställningen startar när du klickar på knappen Restore To Volume.

Efter slutförd säkerhetskopiering med Winclone är all information på Windows-partitionen samlad i en stor arkivfil (image).Programmet Winclone kostar 40 dollar och kan laddas ner från webbplatsen:

https://twocanoes.com/

Jag har själv använt Winclone under ett par år. Säkerhetskopierar rutinmässigt Bootcamp-partitionen på min bärbara Mac Book Pro någon gång i månaden. Vid ett par tillfällen har säkerhetskopiorna kommit till god användning när Windows vägrat starta som vanligt.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av mars.


© 2017 www.programsupport.se