ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Februari 2016

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Börja ett dokument hos InDesign med en vänstersida

När man arbetar med dubbelsidiga dokument är programmet förinställt för att alltid börja ett nytt dokument med en högersida. Vid behov kan du ställa om programmet så att den första sidan istället blir en vänstersida.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Bättre filmer med iPhone

Moderna modeller av smarta mobiler som iPhone 5, 5S, 6 och 6S ger dig möjlighet att spela in videofilmer med Full HD-kvalitet (1080p). Rätt använd kan en mobil enhet ge utmärkt kvalitet hos filmer men tekniken har begränsningar som kräver att du kompletterar den mobila enheten med extra utrustning.

Läs mer i avdelningen Arbeta effektivt vid inspelning av video:

Bekväm granskning av stora bildsamlingar med Adobe Bridge

Programmet Adobe Bridge som ingår i Creative Cloud-abonnemanget är en riktig doldis som tyvärr väldigt få användare drar nytta av i sitt arbete. Bridge är ett utmärkt hjälpmedel för att få överblick över och hitta i stora bildsamlingar.

Dagens digitalkameror är väldigt effektiva när det gäller att ta fram stora mängder bilder med hög kvalitet. De flesta fotografer tar ett stort antal alternativa bilder på varje motiv för att gardera sig. Efter ett fotouppdrag har man ofta hundratals bilder att välja bland, vilket kan bli ett väldigt tidskrävande arbete.

Bridge har en mycket användbar funktion som låter dig granska stora bildsamlingar och välja ut de bilder som är bäst. Använd programmet för att navigera till den mapp där bilderna är lagrade och markera alla bilderna. Välj därefter kommandot Visa-Granskningsläge.

Det här kommandot ställer om Bridge till granskning av bilder i den valda mappen.

Programmet visar då de utvalda bilderna i ett helskärmsläge där en av bilderna fyller ut ungefär halva skärmen medan övriga visas förminskade i bakgrunden. Nere till vänster finns en vänsterpil och en högerpil för att växla visningen av bilder. Alternativt kan du även använda piltangent vänster eller höger för bildväxling.

Om du behöver studera den visade bilden närmare klickar du på symbolen för en lupp nere till höger. Du kan flytta luppen med den förstorade vyn över bilden. För att stänga luppen klickar du inne i den förstorade vyn.

Pågående granskning av bilder med luppen som visar en förstorad vy.

Målet med granskningen är att efterhand utesluta fler och fler bilder tills du enbart har kvar de allra bästa. För att utesluta en bild ser du till att den är utvald (stor vy i mitten) och klickar på knappen med pil nedåt, alternativt piltangent ner på tangentbordet. Bilden försvinner då från visningen i helskärmsläget.

När du är nöjd med urvalet skapar du en namngiven Samling i Bridge genom att klicka på denna symbol nere till höger (symbolen i mitten). I dialogrutan Ny samling som då visas skriver du in önskat Namn på samlingen. När du bekräftar med knappen Spara lämnar programmet helskärmsläget.

Urvalet av bilder lagras som en namngiven Samling.

Samlingens namn visas i fliken Samlingar till vänster hos programmet. Om du markerar samlingen så visas de utvalda bilderna som miniatyrer i fönstret Innehåll. Du kan sen använda Bridge för att kopiera bilderna, ändra namn på dem, spara om dem i andra filformat mm.

Enbart bilderna hos den markerade samlingen visas i fönstret Innehåll.Ställ in åtgärd när du ansluter en mobil enhet till datorn

De allra flesta datorer är förinställda för att öppna något program när du ansluter en mobil enhet till datorn via USB-porten. I vissa fall kan detta vara önskvärt, t ex när du vill kopiera bilder från enhetens kamera. Men om du enbart vill ladda telefonens batteri eller överföra andra filer än bilder så är det bättre om inget program öppnas vid anslutning.

Det är därför lämpligt att en gång för alla ställa in datorn så att du får önskat resultat vid anslutning av mobila enheter. Olika typer av enheter kan resultera i var sina åtgärder. När du ansluter en mobil iOS-enhet första gången till en dator så visas en dialogruta på enheten där du måste godkänna att du litar på datorn. Om du inte godkänner så kan enheten inte kommunicera med datorn.

Du måste en gång för alla välja att lita på datorn som den mobila enheten ansluts till.

Inställningar i Windows

Hos Windows använder du Inställningen för Enheter med panelen Spela upp automatiskt för att bestämma åtgärder när olika enheter ansluts. Panelen har separata inställningar för Flyttbar enhet (hårddisk), Minneskort och mobila enheter som Apple iPhone. Om du vill undvika att något program öppnas automatiskt väljer du alternativet Gör ingenting.

Med den här inställningen så blir det ingen åtgärd när du ansluter en mobil enhet till datorn.

Om du istället väljer alternativet Öppna enheten och visa filer (Utforskaren) så öppnas programmet Utforskaren i ett nytt fönster och visar enheten som en skivenhet benämnd Internal Storage. I denna finns en undermapp benämnd DCIM där alla bilder hos den mobila enheten är lagrade,

Den mobila enhetens bildminne visas som en skivenhet.

Om du har programmet iTunes på din dator måste du även göra en inställning hos detta för att välja åtgärd när en mobil iOS-enhet monteras. Inställningar finns tillgängliga via en meny uppe till vänster hos programmet. Ta fram fliken Enheter och kryssa för alternativet Förhindra att iPod-, iPhone och iPad-enheter synkroniserar automatiskt om du inte vill att programmet skall öppnas vid anslutning av mobila enheter.

Med den här inställningen förhindrar du att iTunes öppnas automatiskt.

 

Inställningar i Mac OSX

Hos Mac OSX finns ingen gemensam systeminställning för hur datorn skall reagera när du ansluter mobila iOS-enheter. Du måste istället ställa om de båda programmen Bilder och iTunes vilka är förinstallerade på alla datorer med systemen Mac OSX 10.10 (Yosemite) och Mac OSX 10.11 (El Capitan).

Hos programmet Bilder utför du denna inställning i läget Import som visas när du ansluter en extern enhet. Uppe till vänster ovanför bildminiatyrerna visas den mobila enhetens namn och bredvid detta finns en kryssruta Öppna Bilder för enheten. Om du lämnar denna ruta tom så öppnas inte programmet Bilder när du ansluter enheten. Du kan ha var sin inställning för olika enheter (iPhone, iPad m fl).

Oberoende av inställningen hos programmet Bilder så visas anslutna iOS-enheter inte som en skivsymbol på det elektroniska skrivbordet hos Mac OSX.

Med denna inställning så öppnas inte programmet Bilder när du ansluter din iPad.

Programmet iTunes ställs in på samma sätt som hos motsvarande program i Windows (se beskrivningen ovan). Du kommer åt Inställningar via menyn iTunes.

 

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av mars.


© 2016 www.programsupport.se