ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport februari 2013

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om programmen i Office 2013

Microsoft har börjat sälja kontorspaketet Office 2013 som är anpassat både för distribution via webben och för lagring i molnet SkyDrive. Med Office 2013 köper du inget traditionellt programpaket utan laddar ner inköpta tillämpningar via webben och installerar dem på dina datorer. I en rapport på 17 sid beskrivs hur den elektroniska hanteringen fungerar och vilka nya möjligheter som programmen i Office 2013 erbjuder.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen rapporter:

Förbättrad bildsökning hos Google

Google har uppdaterat sin bildsökning med ett förbättrat gränssnitt som går snabbare och ger bättre överblick över hittade bilder.

För att genomföra en bildsökning med Google klickar du på knappen Bilder och skriver in en text i sökrutan. Webbläsaren visar då ett antal miniatyrer av bilder som uppfyller ditt sökvillkor.

Resultatet av en bildsökning via texten "vårblomma".

En nyhet är att du kan klicka på önskad bildminiatyr för att visa den i full storlek på skärmen. Webbläsaren flyttar då undan andra miniatyrer för att ge plats åt bilden. Bredvid bilden visas också mer information om bilden, som länken till webbsidan där bilden används (Besök sidan) och en knapp (Bildinformation) för att visa mer detaljer s k metadata.

Om du klickar på en bildminiatyr visas bilden förstorad till sin originalstorlek.

För att avbryta visningen av en bild trycker du på tangenten Esc vilket på nytt tar fram fönstret med bildminiatyrerna.

Tänk på att bilder som du hittar med Google bildsök ofta är skyddade enligt upphovsrättslagen. Använd dem därför inte i kommersiella sammanhang förrän du fått tillstånd.

Handböcker till programmen i Adobe CS6 på nätet

De flesta moderna program levereras numera utan tryckta handböcker, trots att de har massor med kraftfulla funktioner som inte alltid är helt lätta att förstå. Leverantörerna hänvisar istället till programmens inbygga hjälpfunktioner som dock har varierande kvalitet.

Programmen i Adobe CS6 har flera olika typer av inbyggda hjälpfunktioner. Om man gräver djup i de olika alternativen så finns faktiskt även traditionella handböcker i form av PDF-filer med fullständig information om programmen. Dessa finns tillgängliga på nedanstående adresser så att du själv kan hämta dem och spara dem på datorn för bekväm åtkomst.

Länk till PDF-handbok InDesign:

http://helpx.adobe.com/se/pdf/indesign_reference.pdf

Länk till PDF-handbok Photoshop (eng):

http://helpx.adobe.com/pdf/photoshop_reference.pdf

Länk till PDF-handbok Illustrator (eng):

http://helpx.adobe.com/pdf/illustrator_reference.pdf

Länk till PDF-handbok Dreamweaver (eng):

http://helpx.adobe.com/en/pdf/dreamweaver_reference.pdf

Länk till PDF-handbok Flash (eng):

http://helpx.adobe.com/en/pdf/flash_reference.pdf

Länk till PDF-handbok Bridge (eng):

http://helpx.adobe.com/en/pdf/bridge_reference.pdf

Nya snabba USB3-minnen med hög kapacitet

USB-minnen är mycket användbara för att föra över filer mellan olika datorer, t ex mellan en bärbar dator och en stationär. En begränsning hos äldre USB2-minnnen är dock den låga hastigheten vid kopiering av stora filer. Överföringshastigheten begränsas både av själva USB-tekniken och av låga prestanda hos själva minnet.

Om du ofta behöver överföra stora filer som tunga digitala bilder, projekt till tryckeriet och videofilmer så är det därför lämpligt att investera i ett modernt minne som har hög kapacitet och understöd för USB3. Flera tillverkare, bl a SanDisk och Kingston, har nyligen lanserat snabba USB3-minnen med 64 GB kapacitet till priser kring 500 kr. Under förutsättning att din dator har understöd för USB3 så ökar dessa minnen överföringshastigheten upp till 10 ggr jämfört med äldre minnen. En kopiering som tidigare tog en hel minut i anspråk kräver då inte mer än 5-10 sek.

SanDisk Cruzer Extreme USB 3.0 64 GB minne.

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av mars.

© 2013 www.programsupport.se