ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport februari 2011

Dags för ännu ett nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Konvertera PDF-filer till Word- eller Excel-dokument

Acrobat X Pro har nya funktioner för att konvertera PDF-filer så att Office-programmen Word och Excel kan hantera informationen. Resultatet blir i de flesta fall förvånansvärt bra med bibehållen layout, utformad text, bilder och tabeller.

Medlemmar kan läsa mer i användartipsen till Acrobat:

Gör om tråkiga punktlistor i PowerPoint till SmartArt

PowerPoint 2007 och 2010 har en användbar funktion benämnd SmartArt som låter dig omvandla tråkiga punktlistor till grafiska objekt där texten framträder betydligt bättre.

Medlemmar kan läsa mer i användartipsen till PowerPoint:

Photoshop Elements är ett prisvärt alternativ till Photoshop

Vad sägs om att få 90% av funktionerna hos bildbehandlingsprogrammet Photoshop för 10% av kostnaden? Photoshop Elements är ett mycket prisvärt alternativ som faktiskt räcker ganska långt för efterbehandling av digitala fotografier.

Läs mer om Photoshop Elements i användartipsen till Photoshop:

Nya möjligheter med FrameMaker 10

Programmet FrameMaker, som är vanligt vid arbete med teknikinformation, har i version 10 fått en rejäl ansiktslyftning. Bland de viktigaste nya möjligheterna kan nämnas:

 • Programmet har understöd för DITA 1.2 som är en standard för XML-baserat arbetsflöde med teknisk information. Arbetet underlättas av flera nya funktioner som hanterar XML-dokument.

 • Via ett nytt verktygsfält kan du söka efter ändringar globalt i en hel bok.

 • Det är möjligt att dra och släppa textavsnitt både mellan dokument skapade i FrameMaker och dokument som är framtagna i andra program.

 • Programmet har fått en ny tabellkatalog som underlättar arbetet med mallstyrda tabeller.

 • Stavningskontrollen är numera automatisk och varnar för misstänkta ord via röd understrykning.

 • Det är nu betydligt lättare att hantera lokala avvikelser hos textformat. Sådana kan uppstå när man kopiera text mellan dokument som har olika mallinställningar.

 • Programmet har utökat understöd för import av moderna mediefiler som AVI, FLV, SWF, MOV, WMV MPEG m fl.

 • Programmet har en inbyggd editor som låter dig ta fram skript för att automatisera arbetet. Programmering sker i ett skriptspråk benämnt ExtendScript som påminner om JavaScript.

FrameMaker 10 finns enbart tillgängligt för Windows och i engelsk, tysk eller fransk språkversion. Rekommenderat ca pris för ett nytt program är ca 10000 kr exkl moms medan en uppgradering från version 9 kostar ca 4000 kr.

Överför stora filer via webbtjänsten Sprend

När du bifogar stora filer till mejl uppstår ofta problem eftersom de flesta mejlsystem har övre begränsningar för filstorleken. Med webbtjänsten Sprend kan du även överföra filer som är för stora för att skicka via mejl. Sprend är en kostnadsfri tjänst som låter dig överföra filer upp till 2 GB storlek.

 • Börja med att gå in på webbplatsen http://www.sprend.se

 • Här får du instruktioner för hur du skickar filer till tjänstens serverdator. Förutom att välja fil måste du även ange mottagarens mejladress. Om du behöver skicka känslig information går det att använda en pinkod som du då själv måste mejla till mottagaren. För att starta uppladdningen till Sprend klickar du på knappen Sprenda filen.

Pågående uppladdning av komprimerat arkiv via webbtjänsten Sprend.

 • När uppladdningen är klar skickas automatiskt ett mejl till den mottagare som du angett.

 • Mottagaren öppnar mejlet och klickar på länken vilket tar fram en nedladdningssida där nedladdningen startas via ett klick på knappen Starta nerladdning.

 • När nedladdningen är avslutad raderas filen från serverdatorn hos Sprend.

Om du behöver överföra flera filer samtidigt är det lämpligt att först packa ihop dem till en enda arkivfil via något komprimeringsprogram som WinZip eller StuffIt.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av mars.

© 2011 www.programsupport.se