ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport februari 2009

Här kommer ännu ett nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Kurs i digitalfoto med din egen kamera

Lär dig att fånga och berätta med bilder och att använda din egen digitalkamera fullt ut. Två dygn i inspirerande slottsmiljö på Stjärnholm i Sörmland. Betalande medlemmar hos ProgramSupport får 20% rabatt på kursavgiften!

Mer information om kursen hittar du här:

Nya tips om hur du ritar banor med ritstiftet hos Illustrator

Användartipsen till Illustrator har utökats med utförlig information om hur du ritar och redigerar banor, både med raka kanter och med kurvor.

Läs mer i användartipsen till Illustrator:

Frilägg bilder med Photoshop för användning i PowerPoint

När fotografier monteras i presentationsbilder med färgad bakgrund är det ofta ett önskemål att omgivningen runt motivet skall vara frilagd och genomskinlig. Friläggning av fotografier utförs enklast i Photoshop med trollstaven, med markeringsverktygen eller med ritstiftet om du har höga krav på noggrannhet. Arbetsgången vid markering med markeringsverktygen beskrivs utförligt här. Medlemmar kan läsa om hur ritstiftet används här.

Oberoende av vilken metod du använder för markering är det viktigt att du låser upp lagret Bakgrund. Detta sker enklast genom att du dubbelklickar på lagret och accepterar namnet Lager 0 som då visas i dialogrutan.

När du markerat önskat område i bilden och låst upp bildlagret väljer du kommandot Markera-Omvänd varvid programmet markerar det område i bilden du vill ha genomskinligt. För att genomföra friläggningen väljer du slutligen kommandot Redigera-Klipp ut eller tycker på tangenten Delete.

Photoshop visar genomskinliga områden som ett rutmönster.

När du sparar frilagda bilder gäller det att vara försiktig då enbart ett fåtal filformat har understöd för genomskinlighet. Det går inte att använda JPEG eftersom genomskinligheten förändras till vit täckande färg! Mer information om egenskaper hos olika filformat för bilder hittar du här.

I de flesta fall är filformatet PNG bäst lämpat för frilagda bilder som skall användas i PowerPoint. Tänk dock på att välja alternativet Normal i dialogrutan som visas när du sparar i PNG. Alternativet Sammanflätning fungerar enbart med webbläsare.

Bilder till PowerPoint får inte vara sammanflätade.

Snabb bildvisning av fotografier med PowerPoint

Om du inte har tillgång till något renodlat bildvisningsprogram för fotografier kan PowerPoint hjälpa dig att snabbt ta fram en presentation med bilder.

Läs mer om hur du använder PowerPoint för bildvisning av fotografier:

Ladda ner prisvärda bilder från nätet

Traditionella bildbyråer som förmedlar bilder från professionella fotografer har under senare år fått allt hårdare konkurrens från alternativa bildbyråer på nätet. Flera sk microstocksajter erbjuder ett stort urval av royaltyfria bilder till mycket låga priser, ofta mindre än 100 kr per bild för högupplösta bilder till tryck. Lågupplösta bilder för webben kan ha så låga priser som under 10 kr. Den låga prisnivån har flera bakomliggande orsaker:

Bilderna är ofta tagna av amatörfotografer som själva laddar upp dem till sajten.

De flesta microstocksajter arbetar på internationell basis och når därför en stor marknad. Fotograferna får 20-50% provision på varje nerladdning vilket kan ge goda intäkter för efterfrågade bilder, trots de låga priserna.

Den automatiska hanteringen via webben håller nere omkostnaderna.

Begreppet royaltyfri innebär att du som köpare betalar för att använda bilden en gång. Normalt går det inte att köpa bilder med ensamrätt hos dessa sajter.

Några av de bästa microstocksajterna

Shutterstock
Erbjuder mer än 5 miljoner bilder från flera tusen fotografer. Som kund prenumererar du på ett förutbestämt antal nerladdningar per månad.

http://www.shutterstock.com

istockphoto
Den äldsta och mest välkända mikrostocksajten. Erbjuder mer än 3 miljoner bilder till mycket låga priser. Som kund kan du antingen teckna månadsabonnemang eller köpa enstaka bilder.

http://www.istockphoto.com

Dreamstime
Erbjuder nästan 5 miljoner bilder från fler än 50000 fotografer till mycket låga priser. Kunder kan antingen teckna månadsabonnemang eller köpa paket med ett bestämt antal bilder.

http://www.dreamstime.com


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av mars då vintern förhoppningsvis har släppt sitt grepp om oss.

© 2009 www.programsupport.se