ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport februari 2008

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Din årliga kunskapsuppdatering – kurs på fem orter

Publishing Update 2008 genomförs under våren av ProgramSupport i samarbete med Populär Kommunikation på fem olika orter i Sverige. Betalande medlemmar hos ProgramSupport får 20% rabatt på kursavgiften! Deltagande på kurserna ger fritt medlemskap i 3 månader.

Läs mer om kurserna här:

Rätta till problem med länkade bilder i InDesign

När du monterar en bild i InDesign skapar programmet en länk (sökväg) till originalfilen. Detta sparar plats på hårddisken men innebär också en risk för problem när projekt flyttas till andra datorer samt när bildfiler flyttas eller namnändras.

Om du öppnar ett dokument som har saknade eller ändrade länkar visar InDesign en dialogruta som varning. Dialogrutan har en knapp Åtgärda länkar automatiskt som ger dig möjlighet att laga länkarna, dvs leta upp saknade bildfiler eller uppdatera till nya versioner av bildfiler. För var och en av de saknade länkarna måste du då navigera till aktuell mapp, markera bildfilen och bekräfta via knappen Öppna. Benämningen automatiskt lovar som synes betydligt mer än vad den håller! Om du ignorerar varningen skrivs dokumentet ut med lågupplösta skärmbilder, vilket i de flesta fall ger dålig kvalitet och problem med ev friläggningar via urklippsbanor.

Dialogrutor som varnar för felaktiga länkar till monterade bilder.

Alla monterade filer i ett dokument hos InDesign presenteras via sina filnamn i panelen Länkar. Denna använder du för att kontrollera och vid behov rätta till problem med länkade bilder. Saknade länkar, dvs bilder som programmet inte längre hittar, indikeras via ett rött frågetecken bredvid filnamnet. Länkar som behöver uppdateras indikeras på motsvarande sätt via en gul varningstriangel. Du kan använda panelen för att rätta till ev felaktiga länkar på liknande sätt som beskrivits ovan.

Mer information om hantering av länkade bilder finns på avdelningen Användartips till InDesign.

Spara massor med tid via tangentkommandon

Alla tillämpningsprogram har som bekant ett antal kortkommandon som låter dig använda tangentbordet för att välja vanliga åtgärder. Hos programmen i Adobe CS-paketen har tangenterna Mellanslag, Alt och Ctrl (Kommando i Mac) en särställning vid arbete med kortkommandon. Nedanstående tabell ger en sammanfattning av några vanliga kortkommandon där dessa tangenter används:

Tangent

Funktion

Anmärkning

Mellanslag

Tar fram verktyget Hand som låter dig ändra vy i dokumentet.

Fungerar i alla CS-programmen Acrobat, InDesign, Illustrator, Flash och Photoshop utom när man redigerar text.

Alt

Används med verktyget Markering för att dra iväg en kopia av markerat objekt.

Fungerar i InDesign, Illustrator och Flash. Hos Photoshop drar man iväg en kopia av markerat område med verktyget Flytta.

Mellanslag + Ctrl + klicka

Zoomar in området där du klickar

Fungerar i alla CS-programmen Acrobat, InDesign, Illustrator, Flash och Photoshop.

Mellanslag + Ctrl + Alt + klicka

Zoomar ut området där du klickar

Fungerar i alla CS-programmen Acrobat, InDesign, Illustrator, Flash och Photoshop.

Hos Macintosh använder du tangenten Kommando (äpplet) istället för Ctrl!

Medlemmar hittar ytterligare information om fler tangentkommandon på avdelningen Användartips för resp program.

Office 2008 för Macintosh levereras

Microsoft har nu börjat leverera den svenska språkversionen av Office 2008 för Macintosh. Office 2008 finns förutom i Standardversion tillgängligt i två andra versioner benämnda Hem- och Studentutgåva resp Special Media Edition. Priserna är ca 1000 kr för hemversionen, ca 4000 kr för standardversionen och ca 5000 kr för mediaversionen.

Alla tre paketen innehåller Intel-optimerade versioner av programmen Word, Excel, PowerPoint och Entourage. Special Media Edition innehåller dessutom programmet Microsoft Expression Media. Skillnaden mellan standardversionen och hemversionen är att den senare saknar understöd för e-post via Exchange Server.

Microsoft Expression Media hjälper dig hantera filer

Detta program är Microsofts motsvarighet till programmet Bridge från Adobe. Microsoft Expression Media hjälper dig att hantera och hitta bilder samt andra typer mediefiler. Programmet har understöd för mer än 100 vanliga medieformat. Det är möjligt att bläddra i kataloger även om originalskivorna inte är tillgängliga.

Bättre prestanda på Macintosh med Intel-processor

Den mest efterlängtade nyheten hos Office 2008 är att programmen nu är optimerade för Intel-processor. Detta har resulterat i ett märkbart prestandalyft jämfört med programmen i Office 2004. Som exempel kan nämnas att Word 2008 startar på halva tiden jämfört med Word 2004 på en Macintosh med Intel-processor. Som helhet känns dock programmen fortfarande något sega vid textredigering och rullning i dokument.

Kompatibelt med filer från Office 2007

Samtliga program i Office 2008 har understöd för filformaten Open XML som också används i Office 2007 för Windows. Detta gör det möjligt att utbyta dokument med alla egenskaper bibehållna. Vid behov går det naturligtvis även att öppna och spara i tidigare versioners filformat.

Nya mallfunktioner hos Word 2008

Word 2008 har fått ett förbättrat användargränssnitt med flera nya funktioner som underlättar arbetet, särskilt för oerfarna användare. Programmet levereras med ett stort antal Publikationsmallar med färdig layout för nyhetsbrev, broschyrer, reklamblad, inbjudningar mm. Funktionen Snabbtabeller gör det lätt att infoga tabeller med färdig layout. Smart-Art grafik erbjuder ett stort antal färdiga layouter med grafiska element som lätt kan infogas i dokument.

Exempel på dokument som skapats från en av programmets färdiga mallar.

Förbättrad grafikmotor hos PowerPoint 2008

PowerPoint 2008 hanterar komplex grafik, som t ex fotografier med urklippsbanor och EPS-bilder, betydligt bättre än äldre versioner. Förutom de flesta standardiserade bildfilsformat går det även att montera PDF-filer, PSD-filer och AI-filer med bibehållen hög kvalitet. Presentationer kan dessutom överföras problemfritt från/till PowerPoint 2007 vilket underlättar arbetet i blandade datormiljöer.

Adobe Bridge CS3 kan inte söka på svenska tecken

Programmet Adobe Bridge CS3 som erbjuder flera bra funktioner för hantering av filer har tyvärr också ett allvarligt fel (bug). Vid sökning på filnamn som innehåller våra svenska tecken hittar programmet inte dessa trots att man söker i rätt mapp. I avvaktan på en felrättning från Adobe tvingas vi därför undvika att använda sökfunktionen helt eller enbart söka på filnamn utan svenska tecken. Trots denna allvarliga brist kan jag varmt rekommendera Bridge för att hålla ordning på bilder och andra filer från CS3.

Läs mer om Adobe Bridge

Flera nya prisvärda digitala systemkameror

Marknaden för digitalkameror förändras i ett rasande tempo och stora tillverkare som Canon, Nikon, Sony m fl presenterar nya modeller flera gånger per år. Även digitala systemkameror börjar nu bli ett prisvärt alternativ till de många kompaktkameror som redan finns på marknaden. Med en digital systemkamera får du betydligt bättre kontroll över fotograferingen och naturligtvis även möjlighet att byta objektivet. Bland de allra mest prisvärda modellerna kan nämnas Canon EOS 450D (12 megapixel för ca 7000 kr) och Nikon D40x (10 megapixel för ca 5000 kr). Dessa kameror ger med lämpligt objektiv så bra bildkvalitet att bilderna kan ha A4-storlek i professionella trycksaker.

Mer information om digitala systemkameror hittar du i denna rapport

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av mars.

© 2008 www.programsupport.se