ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport December 2017

Här kommer årets sista nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Bekväm animering via morfning i PowerPoint 2016

PowerPoint 2016 har en övergång benämnd morfning som gör det väldigt lätt att skapa animeringar både för objekt och för text.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Överför bilder mellan mobila enheter och datorer

En stor del av alla digitala bilder exponeras numera med mobila enheter. En modern modell av iPhone eller iPad ger så bra bildkvalitet att bilderna kan användas både till presentationer och i trycksaker.

Bilder hos mobila enheter med iOS kan överföras till andra enheter på flera olika sätt. Du kan välja mellan manuell överföring av enstaka utvalda bilder eller olika metoder för automatisk synkronisering via molntjänsten Apple iCloud. De olika metoderna har var sina för- och nackdelar och det är därför viktigt att du väljer den metod som passar bäst för dina behov.

Manuell överföring via AirDrop

Apple erbjuder en elegant metod för överföring av filer mellan mobila enheter och Macintosh-datorer. Tekniken som benämns AirDrop fungerar med mobila enheter som har Lightning-kontakt och som kör iOS 7 eller nyare och med Macintosh från 2012 eller nyare och som kör Mac OSX 10.10 eller nyare. Tekniken kräver att Bluetooth är aktiverat och att de inblandade enheterna är anslutna till samma WiFi-nätverk

AirDrop måste aktiveras på den mobila enheten, vilket med iOS 11 sker genom att du tar fram Kontrollcenter via svepning från skärmens underkant och uppåt. Peka därefter på symbolen för WiFi och håll kvar. I panelen som då visas ser du till att alternativet AirDrop Alla är valt.

Hos iOS 11 aktiverar du AirDrop via alternativet AirDrop Alla.

 

Hos datorn aktiverar du funktionen genom att välja kommandot Arkiv-Nytt Finder fönster vilket öppnar ett nytt fönster. Klicka därefter på symbolen AirDrop i listan till vänster. Se till att alternativet Låt mig upptäckas av: Alla är valt i fönstrets underkant.

När datorn är rätt inställd för AirDrop så visas symboler för de mobila enheter som befinner sig i närheten och som också är aktiverade med funktionen.

I fönstret för AirDrop visas de mobila enheter som är aktiverade med funktionen.

 

För att överföra bilder (eller filmer) från iOS-enheter via AirDrop använder du appen Bilder. Markera de bilder som skall överföras och peka på symbolen Dela (ruta med pil som pekar uppåt). Enheten visar då en skärm med ett stort antal alternativ för delning. Du överför de markerade bilderna genom att peka på den runda symbolen för datorn (alternativt en annan mobil enhet).

Markerade bilder överförs när du pekar på symbolen
för en tillgänglig enhet (iPad eller Mac Pro).

 

När du överför bilder till en dator med AirDrop så lagras de överförda bilderna i mappen Hämtade filer. Bilderna bibehåller sina filnamn från den mobila enheten. När du överför bilder till en annan mobil enhet så lagras bilderna direkt i appen Bilder hos denna enhet.

Den överförda bilden lagras i mappen Hämtade filer.

 

Automatisk överföring av nya bilder via Min bildström

Apple erbjuder en elegant funktion, benämnd Min bildström, som automatiskt överför alla nya bilder som exponeras med mobila enheter till molntjänsten iCloud och därifrån även till andra enheter som är inloggade på samma Apple ID. Överföringen sker enbart när den aktuella enheten är i kontakt med ett WiFi-nätverk. Enbart stillbilder men inga videofilmer överförs via Min Bildström.

Min Bildström överför alla nya bilder som är exponerade de senaste 30 dagarna alternativt de senaste 1000 exponerade bilderna. Tjänsten är kostnadsfri och kräver endast att du har registrerat ett personligt Apple ID.

När du exponerar bilder med en mobil enhet lagras bilderna dessutom lokalt i den mobila enhetens bildsamling benämnd Kamerarulle. De lokalt lagrade bilderna har alltid full upplösning medan de bilder som överförs till andra mobila enheter har reducerad upplösning (för att inte överbelasta enheterna). Bilder som överförs till datorer har däremot full upplösning. Lokalt lagrade bilder hos de mobila enheterna tas naturligtvis inte bort efter 30 dagar.

Aktivering av Min bildström hos en iOS-enhet

Du aktiverar funktionen Min bildström via inställningen Bilder hos den mobila enheten. Detta måste genomföras på alla de enheter som skall vara med och dela bilder.

Så här aktiverar du funktionen Min bildström på iPhone.

 

Efter aktivering kan du hantera delade bilder via albumet Min bildström i appen Bilder hos dina mobila enheter. Du kan radera markerade bilder från Min bildström men tänk då på att de även tas bort från andra enheter som använder funktionen.

Vid behov kan du kopiera över bilder för permanent lagring i Kamerarulle hos den mobila enheten via funktionen Dela, men observera då att bilder hämtade från Min bildström har reducerad upplösning.

Bilderna i Min bildström kan hanteras med appen Bilder i mobila enheter.

 

Aktivering av Min bildström hos Macintosh

Det går även att aktivera funktionen Min bildström på en eller flera datorer som är inloggade på samma Apple ID som de mobila enheterna. Bilderna hämtas då i full upplösning från iCloud när du vill använda eller redigera dem.

Hos Macintosh aktiverar du funktionen i programmet Bilder via inställningen för iCloud.

Så här aktiverar du Min bildström i programmet Bilder hos Macintosh.

 

Programmet Bilder kan användas för hantering av bilderna i Min bildström om du väljer att visa Bibliotek Min bildström. Lägg märke till att alla bilder även finns tillgängliga i högupplöst form via Bibliotek Bilder. Bilderna i detta bibliotek raderas inte efter 30 dagar utan finns tillgängliga tills du själv väljer att radera dem.

Bilderna hos Min bildström kan hanteras med programmet Bilder i Macintosh.

 

Aktivering av Min bildström hos Windows

Hos datorer med Windows måste du först hämta och installera en programvara benämnd iCloud för Windows. I detta program aktiverar du därefter Min bildstöm via en dialogruta. Datorn skapar då två virtuella mappar på hårddisken benämnda Downloads och Uploads. I mappen Downloads kommer du åt alla delade bilder. Via mappen Uploads kan du skicka bilder från datorn till delningsfunktionen hos iCloud.

Så här aktiverar du Min bildström i Windows med programmet iCloud för Windows.


Du kan hantera delade bilder i Min bildström med valfritt bildbehandlingsprogram hos Windows. Den virtuella mappen Downloads finns bekvämt tillgänglig via Bibliotek Bilder i filhanteraren hos Windows.

Bilderna i Min bildström finns tillgängliga via mappen Downloads hos Windows.

 

Automatisk överföring av alla bilder via iCloud-bildbibliotek

Apple erbjuder även en alternativ metod för överföring av bilder, benämnd iCloud-bildbibliotek. Alla bilder och videofilmer som du exponerar med dina mobila enheter överförs då automatiskt till molnlagringen hos iCloud. Bilder och filmer överförs i full upplösning och tas aldrig bort från molnet förrän du själv väljer att radera dem. Överföring av bilder sker endast när enheterna har åtkomst till ett WiFi-nätverk.

Du aktiverar iCloud-bildbibliotek via Inställningar Bilder hos de mobila enheterna. Flera mobila enheter som iPhone och iPad kan överföra bilder till samma bildbibliotek om de är inloggade på samma Apple ID. När du aktiverar iCloud-bildbibliotek så slås automatisk Min bildström av. Albumet Min Bildström finns då inte länge tillgängligt hos appen Bilder eller programmet Bilder hos Macintosh. Albumet Kamerarulle byter dessutom namn till Alla bilder.

Så här aktiverar du iCloud-bildbibliotek på iPhone.

 

För att iCloud-bildbibliotek skall fungera optimalt bör du aktivera funktionen hos alla dina enheter, såväl mobila som datorer. Alla enheter får då tillgång till de delade filerna hos iCloud-bildbibliotek. Du kan då redigera filerna på valfri enhet och få tillgång till resultatet på alla andra enheter.

iCloud-bildbibliotek ger dig tillgång till högupplösta kopior av alla dina bilder och filmer på samtliga enheter som är inloggade med ditt Apple ID.

 

Funktionen iCloud-bildbibliotek kräver naturligtvis mycket mer lagringsutrymme än Min Bildström. Du får därför räkna med att uppgradera ditt konto, från de 5 GB som Apple erbjuder kostnadsfritt, till högre kapacitet mot en extra månadskostnad.

Du kan uppgradera din lagringsplan direkt via en inställning för iCloud i en av dina enheter. 50 GB utrymme kostar 9 kr per månad, 200 GB kostar 29 kr per månad och 2 TB kostar 89 kr per månad.

Med den här inställningen kan du uppgradera ditt lagringsutrymme hos iCloud.

 

Du kan även hantera dina bilder och filmer hos iCloud-bildbibliotek via en vanlig webbläsare på valfri dator. Du navigerar då till https://www.icloud.com och loggar in med ditt Apple ID. Bilderna och filmerna blir tillgängliga via symbolen Bilder.

iCloud-bildbibliotek kan vara ett bra sätt att få automatisk säkerhetskopiering av alla bilder och filmer som du exponerar med dina mobila enheter. Men synkroniseringen kräver att du har tillgång till ett stabilt och snabbt bredband så informationen kan överföras friktionsfritt. Räkna med att det kan ta lång tid att få tillgång till hela ditt bibliotek efter att du aktiverat funktionen första gången hos en enhet.

 

Adobe Lightroom CC – ny molnbaserad fototjänst

Bildhanteringsprogrammet Adobe Lightroom finns nu tillgängligt i två olika varianter benämnda Lightroom Classic och Lightroom CC. Lightroom Classic är en vidareutveckling av tidigare versioner och hanterar bilder och filmer som är lokalt lagrade i ett bibliotek på din dator. Hos nya Lightroom CC lagras bilder och filmer däremot i en molntjänst hos Adobe.

Alla bilder lagras i molntjänsten

Lightroom CC är integrerat med molnbaserad lagring hos Adobe. När du importerar bilder eller filmer från en kamera, mobil enhet eller dator så skickas bilderna till Adobes molntjänst där de lagras i full upplösning.

Alla kunder som prenumererar på Adobe Creative Cloud erbjuds 100 GB lagringsutrymme. Vid behov går det att utöka lagringsutrymmet till 1 TB för 192 kr per månad eller ända upp till 10 TB för ca 1000 kr per månad.

Du kan hantera och redigera dina bilder i molnet via programmet Lightroom CC på en dator eller via appen Lightroom på en mobil enhet. Appen Lightroom är kostnadsfri och finns i snarlika varianter både för iOS och för Android. Det är dessutom möjligt att bläddra i din bildsamling via en vanlig webbläsare på valfri dator. Alla enheterna måste vara inloggade med ditt personliga Adobe ID.

Kraftfull bildhantering och redigering

Programmet Lighroom CC och appen Lightroom har ett snarlikt gränssnitt med flera verktyg för hantering och efterbehandling av bilder i molnet. Du kan korrigera exponering, ljusstyrka, kontrast, färg mm. Det finns även verktyg för beskärning, rotation, brusreducering, linskorrigering mm. Alla åtgärder vid redigering sparas som XML-textfiler vilket innebär att originalbilden alltid finns tillgänglig i molnet. Bildbehandlingen går snabbt eftersom datorn eller den mobila enheten enbart hämtar och visar en lågupplöst kopia från molnet.

Exempel på korrigering av ljus i appen Lightroom hos en iPad.

När du redigerar bilder på en enhet blir den senaste versionen automatiskt tillgänglig på alla enheter som är inloggade på samma konto. Vid behov kan du även hämta kopior av bilder från molnet till din dator eller publicera dem på sociala medier.

Bilden som korrigerats på iPad blir automatiskt tillgänglig på andra enheter som här t ex en iPhone.

 

Användbar sökfunktion som baseras på artificiell intelligens

Programmet Lightroom CC och appen Lightroom har en kraftfull sökfunktion som kan identifiera motiv efter deras innehåll. Sökfunktionen som baseras på artificiell intelligens fungerar utan att du själv behöver märka upp bilderna med nyckelord eller annan text. Det räcker med att du skriver in sökt text i sökrutan med ett förstoringsglas.

Exempel på sökning efter bilder via söktexten "vatten" i programmet Lightroom CC.


Windows 10 Fall Creators Update

Operativsystemet Windows 10 har nyligen fått en omfattande uppgradering. Den nya systemversionen som går under benämningen Windows 10 Fall Creators Update hämtas automatiskt via nätet efter att du godkänt detta i en dialogruta. Efter uppgraderingen har systemet version 1709 vilket du kan kontrollera i Inställningar-Windows Update.

Appen Foton har nya funktioner för bildspel och sökning

Appen Foton har flera nya användbara funktioner som underlättar din hantering av bilder. Du kan skapa automatiska bildspel genom att först välja ut vissa bilder och därefter ställa in önskad Längd, Filter, Text och Rörelse. Appen kan slutligen skapa en videofilm av bildspelet. Du kan välja mellan tre olika kvalitetsnivåer för filmen.

Exempel på ett bildspel med både stillbilder och en video.

 

I likhet med andra program för bildhantering, som Adobe Lightroom, Apple Bilder och Google Foto, kan du med appen Windows Foton söka efter bilders innehåll via ett antal förutbestämda begrepp. Sökningen sker genom att du skriver in en text i sökrutan och klickar på symbolen förstoringsglas. Appen Foton presenterar då alla bilder i din bildsamling på datorn eller i OneDrive där utseendet motsvarar det sökta ordet. Funktionen kräver inte att du märker upp dina bilder med nyckelord utan använder istället artificiell intelligens för att identifiera motiven. Än så länge går det enbart att använda ett begränsat antal sökord men tekniken kommer fortlöpande att utökas med fler ord.

Resultatet av en sökning med sökordet "berg".

 

Förbättrad PDF-hantering hos Edge

Webbläsaren Edge låter dig skapa genvägar till ofta besökta webbplatser via symboler i aktivitetsfältet. Detta sker genom att du navigerar till önskad sida, klickar på Inställningar med mera (tre prickar) och väljer kommandot Fäst den här sidan i aktivitetsfältet. Symbolens utseende bestäms av den förinställda bilden favicon hos webbplatsen.

Så här skapar du en genväg i aktivitetsfältet till aktuell sida hos webbläsaren Edge.

 

Edge har kraftigt utökade funktioner för att visa och hantera PDF-sidor. Om PDF-filen har en innehållsförteckning kan denna visas bredvid sidorna. Du kan zooma in eller ut, rotera sidan, skriva ut, spara en kopia, läsa upp texten samt skapa anteckningar i PDF-filen.

Exempel på PDF-fil som har en innehållsförteckning med länkar till olika avsnitt.

 

Mina kontakter underlättar din kommunikation

Knappen Mina kontakter nere till höger gör det mycket bekvämare att arbeta med mejl, meddelanden och samtal via Skype. Via Mina kontakter får du bekväm tillgång till de Kontakter som du kommunicerar mest med. Listan med kontakter uppdateras automatiskt med information från appen Kontakter i datorn.

Du kan välja att nåla fast miniatyrer med bilder på vissa kontakter nere i aktivitetsfältet. När du väljer en kontakt i listan så visas knappar med bekväm åtkomst till apparna Kontakter, E-post och Skype. Om du väljer E-post så visas en historik med de senaste mejlen från den aktuella personen.

   

Mina kontakter underlättar arbetet med apparna Kontakter, E-post och Skype.

 

Filer på begäran hos molntjänsten OneDrive

Molntjänsten OneDrive har fått en ny funktion som gör det möjligt för användaren att välja om filer skall lagras både lokalt på datorn och i molntjänsten eller enbart i molntjänsten. Om du väljer att enbart lagra i molntjänsten så frigörs utrymme på datorn.

Du ställer in funktionen för varje enskild mapp eller fil genom att markera den, högerklicka och välja något av kommandona Frigör utrymme eller Behåll alltid på den här enheten. För att det skall vara möjligt att välja detta måste du en gång för alla i inställningar för OneDrive kryssa för alternativet Spara utrymme och ladda ner filer när du behöver dem.

Med det här kommandot anger du att den valda mappen enbart skall lagras i OneDrive.

 

Fortsätt på dator från din telefon

Du kan använda den nya inställningen Din telefon för att länka en iPhone- eller Android-telefon till datorn. En länkad telefon kan via anpassade appar kommunicera med datorn på olika sätt.

Inställningen Din telefon har här använts för att länka en iPhone till datorn.

 

Om du efter länkningen hämtar den kostnadsfria appen Continue on PC så kan du börja med att surfa med webbläsaren på telefonen och sen fortsätta på samma sajt med webbläsaren Edge i Windows. För att gå över till datorn pekar du på knappen Dela hos telefonen och väljer symbolen Continue on PC. Webbläsaren öppnas då automatiskt i Windows med den aktuella adressen. Denna funktion påminner en hel del om funktionen Hand Off hos Mac OSX.

Så här anger du att du vill fortsätta surfningen med Edge i Windows.Det var allt för den här gången. Hoppas att du får en lugn och avkopplande julhelg. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av januari.


© 2017 www.programsupport.se