ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Augusti 2019

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om PDF-formulär med Acrobat Pro DC

Avdelningen Rapporter har utökats med en nerladdningsbar PDF-fil på 26 sidor som utförligt beskriver hur du med Acrobat Pro DC tar fram PDF-formulär med ifyllningsbara fält samt även hur du använder programmet för distribution och hantering av data hos ifyllda formulär.

Medlemmar kommer åt rapporten här:

Använd Språkkontroll i Word 2016 för att förbättra textens kvalitet

Alla som prenumererar på programmen i Office 365 har nu tillgång till en ny intelligent tjänst i Word 2016 för Windows. Tjänsten kontrollerar automatiskt dina texter genom att utföra stavningskontroll, grammatikkontroll och sökning efter stilistiska problem.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Word:

Exportera tabeller från Acrobat Pro DC till Excel

Acrobat Pro DC har en användbar funktion som låter dig markera tabeller i PDF-filer och exportera dem till Excel-filer med bibehållen utformning.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:


Affinity Publisher – prisvärt alternativ till InDesign

Det engelska företaget Serif har under sommaren lanserat layoutprogrammet Affinity Publisher som är en mycket prisvärd konkurrent till marknadsledaren InDesign från Adobe. Affinity Publisher finns tillgänglig i snarlika varianter både för Windows och för Mac OS till det sensationellt låga priset 519 kr (inkl moms) per licens. Priset för inköp av programmet motsvarar ungefär månadskostnaden för ett Creative Cloud abonnemang!

Affinity Publisher hanterar både text och bilder via ramar. För att göra programmet extra prisvärt erbjuds du tillgång till 850 000 fria högupplösta fotografier.

 

Nämnas bör att företaget Seriff även erbjuder programmen Affinity Photo och Affinity Designer för 519 kr per styck. Dessa båda program är direkta konkurrenter till Photoshop och Illustrator. Programmen finns dessutom tillgängliga som appar till mobila enheter med iOS för priset 209 kr per styck. Seriff har lovat att även Affinity Publisher kommer att lanseras som app i den närmsta framtiden.

Snarlika funktioner som hos InDesign

Affinity Publisher erbjuder rikligt med funktioner för framtagning av trycksaker och presentationer med hög kvalitet.

  • Möjligt att montera text sparad i Word-format och bilder lagrade i de flesta standardfilformat som PSD, AI, EPS, SVG, PDF, TIF, JPG, PNG mm.
  • Programmet har understöd för OpenType teckensnitt.
  • Text kan flöda mellan olika textramar.
  • Sidlayouten bestäms via valfritt antal mallsidor.
  • Utformning av texten kan styras via formatmallar.
  • Möjligt att figursätta text kring bilder.
  • Tabellverktyg med mallstyrning.
  • Monterade bilder kan efterbehandlas via justeringslager.
  • Kraftfulla funktioner för toningar och genomskinlighet.
  • Funktioner för generering av innehållsförteckning och index.
  • PDF-export med PDF/X-1a, PDF/X-3 eller PDF/X-4 för professionellt resultat.

Programmet erbjuder bra kontroll via mallsidor, formatmallar och justeringslager.

Rikligt med paneler och verktyg

Affinity Publisher har ett lättarbetat gränssnitt med dryga tjugotalet paneler lätt tillgängliga till höger om dokumentfönstret. Verktygen i panelen till vänster påminner mycket om motsvarande verktyg hos InDesign. Men Affinity Publisher har betydligt fler verktyg med olika färdiga former vilket gör det lätt att skapa grafik.

Längst uppe till vänster finns tre knappar benämnda Publisher Persona, Designer Persona och Photo Persona. De två senare ger dig via funktionen StudioLink bekväm åtkomst till funktionerna hos programmen Designer och Photo om du har dessa installerade på datorn. När du klickar på någon av knapparna ändras gränssnittet så att du får tillgång till det valda programmets funktioner. Härigenom blir det möjligt att efterbehandla både monterade objektbilder och fotografier direkt i dokumentfönstret hos Publisher.

Affinity Publisher erbjuder ett stort antal verktyg och paneler vilket underlättar arbetet.

Möjligt att öppna och redigera PDF-filer

Affinity Publisher lagrar dokument i ett eget filformat. Det är i dagens läge inte möjligt att öppna dokument framtagna med InDesign men om dokumenten först exporteras till PDF-format går det att öppna dem i Affinity Publisher. En uppseendeväckande funktion är då att du faktiskt kan redigera såväl bilder som text hos PDF-filen med verktygen hos Publisher och sen spara resultatet som ett nytt Publisher-dokument. På lite längre sikt har företaget Seriff lovat att det skall bli möjligt att öppna IDML-filer från InDesign

Maskinkrav, prestanda och stabilitet

Programmet kan köras på datorer som har 64-bitars processor och som är utrustade med minst 4 GB RAM-minne. Skärmupplösningen bör vara minst 1280x768. Operativsystemet på PC-datorer kan vara Windows 7 SP1, Windows 8.1 eller Windows 10 (1607 update eller nyare). Hos Macintosh kan programmet köras med system 10.9 (Mavericks) eller nyare.

Med hänsyn till programmets rikliga utbud av funktioner är prestanda bra. Igångsättning, zoomning och bläddring går betydligt snabbare än motsvarande åtgärder hos InDesign.

Jag har provkört programmet på en MacBook Pro under några veckor och har genomgående goda erfarenheter av stabiliteten.

Sammanfattningsvis så är jag ganska imponerad av Affinity Publisher. Programmet kan rekommenderas till alla som inte har InDesign och som söker ett prisvärt alternativ.

Mer information om Affinity Publisher finns på nedanstående webbplats där du också kan köpa och ladda ner programmet.

https://affinity.serif.com/




Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av september.

© 2019 www.programsupport.se