ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Augusti 2017

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Skala om sidor i PDF-filer med Acrobat Pro DC

Acrobat Pro DC har nu äntligen en funktion som gör det möjligt att förminska eller förstora sidorna hos en befintlig PDF-fil. Detta har inte varit möjligt med tidigare versioner hos programmet.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Acrobat:

Panelen Information hos InDesign – en doldis som alla bör använda

Panelen Information tar inte så stor plats men erbjuder ändå viktig information som kan hjälpa dig att undvika problem med dina dokument.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Affinity Photo erbjuder komplett bildbehandling för iPad

Moderna modeller av iPad har numera lika bra prestanda som bärbara datorer. Appen Affinity Photo är intressant eftersom den erbjuder samma möjligheter och snarlikt gränssnitt som motsvarande tillämpningsprogram till datorer.

Läs mer om Affinity Photo i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

USB-C en ny modern variant av vår vanligaste kontakt

USB-porten är en av våra vanligaste och mest långlivade anslutningar hos datorer och annan elektronisk utrustning. USB används för att ansluta olika externa enheter som tangentbord, pekdon, skrivare, minnespinnar, externa hårddiskar, mobila enheter mm till datorn. Tekniken debuterade redan i mitten av 1990-talet och har sen utvecklats fortlöpande med snabbare versioner och fler möjligheter.

Äldre USB-kablar

Anslutningen sker via en USB-kabel som har två kontakter, en standardiserad flat som ansluts i datorn och en kontakt som ansluts till den externa enheten. Kontakten i datorn, benämnd Typ-A, har bibehållit sin fysiska form ända från början medan det efterhand har kommit flera olika varianter av kontakter för externa enheter, benämnda Typ-B.

Även om alla Typ-A-kontakter har samma fysiska form så finns ändå två olika varianter, nämligen USB 2 och USB 3. Skillnaden mellan dessa är att USB 3 ger möjlighet till högre överföringshastighet på upp till 5 GB/sek. I de flesta fall har kontakterna avsedda för USB 3 blå färg (med undantag för Apples datorer).

   

De vanligaste typerna av äldre USB-kablar. Från vänster Standard USB, Micro USB, Standard USB 3 och Micro USB 3. Alla kontakterna till datorn (vänster) har samma fysiska form.

 

Orsaken till att man tagit fram flera olika kontakter av Typ-B är att små externa enheter som mobiler och portabla hårddiskar har ont om plats. En begränsning med de små kontakterna är dock att de inte sitter kvar lika robust som större kontakter.

USB-C tekniken

För att eliminera behovet av flera olika typer av USB-kablar och utöka möjligheterna med tekniken har datorbranschen enats om en ny standard benämnd USB-C. Flera moderna bärbara datorer som MacBook, MacBook Pro och några modeller från Acer, Asus, Dell, HP och Lenovo är utrustade med en eller flera USB-C-portar.

Modern USB-C-kabel.

 

Nya möjligheter med USB-C

USB-C tekniken erbjuder flera fördelar jämfört med tidigare USB.

  • En renodlad USB-C kabel har samma typ av kontakt i båda ändar.

  • Kontakten är symmetrisk och kan därför vändas vid insättning.

  • USB-C kan överföra betydligt större effekt, upp till 100 Watt, vilket gör det möjligt att spänningsmata externa enheter och även ladda upp bärbara datorer och mobila enheter via porten.

  • Kontakten hos en USB-C-kabel tar betydligt mindre plats än äldre USB, vilket är önskvärt i mobila enheter.

  • USB-C har understöd för flera olika överföringsprotokoll som Thunderbolt 3, Ethernet, och Displayport 1.3.

  • Tekniken är bakåtkompatibel med äldre USB så att sådana enheter kan anslutas via en adapter.

  • USB-C medger hög överföringshastighet på upp till 10 GB/sek.

Begränsningar med USB-C

Än så länge är det mycket få modeller av externa enheter som är utrustade med USB-C port. De flesta datoranvändare arbetar fortfarande med enheter som har äldre USB-portar. I ett övergångsskede under några år kommer det därför att behövas olika typer av adaptrar. På marknaden finns redan flera modeller av adaptrar och även dockningsenheter som ger tillgång även till andra portar som Displayport, Ethernet, HDMI mm. Enbart Apple erbjuder 7 olika modeller av adaptrar och dockningsenheter för USB-C.

Apple USB-C till USB adapter (vänster) och USB-C Digital AV Multiadapter.

 

USB-C har även understöd för protokollet Thunderbolt 3 som kan överföra data med upp till 40 GB/sek. Detta möjliggör snabb överföring mellan datorn och externa SSD-enheter eller RAID-hårddiskar. Förutom att datorn då måste ha understöd krävs även att kablarna klarar av den höga hastigheten. På marknaden finns flera olika modeller av kablar med vitt skilda egenskaper och inte minst pris. Det gäller därför att var försiktig vid val av kablar.Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av september.


© 2017 www.programsupport.se