ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport Augusti 2015

Här kommer höstens första nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Windows 10 för flera olika typer av enheter

Windows 10 är ett ambitiöst försök från Microsoft att locka fler användare till uppdatering från äldre system. Det nya operativsystemet fungerar bra både på äldre datorer och på moderna enheter med tryckkänslig skärm.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Photoshop Mix för mobila enheter

Adobe har lanserat en ny kraftfull app benämnd Photoshop Mix för bildbehandling på mobila enheter. Appen kan via Creative Cloud-molnet samverka med Photoshop på din dator.

Läs mer i avdelningen appar till mobila enheter:

Adobe Creative Cloud 2015 med flera nya användbara funktioner

Adobe har under sommaren lanserat Creative Cloud 2015, en ny stor uppdatering av programmen i Creative Cloud. Uppdateringarna finns tillgängliga via nerladdning för alla som prenumererar på Creative Cloud.

Gemensamma nyheter hos programmen

Adobe Stock är en ny bildtjänst med 40 miljoner royaltyfria bilder som finns tillgängliga via menykommandot Sök i Adobe Stock hos programmen Illustrator, Photoshop och InDesign. Sökningen genomförs via webbläsaren på datorn.

Fotografierna hos Adobe Stock är högupplösta med drygt 20 megapixel. Kostnaden vid köp av enstaka bilder är 86 kr per bild, men Creative Cloud medlemmar kan också teckna månadsabonnemang för 220 kr vilket ger tillgång till 10 bilder i månaden. När du hittat önskad bild kan du hämta en lågupplöst och vattenmärkt förhandsbild till datorn utan kostnad.

Adobe Stock innehåller fotografier från hela världen, även med svenska motiv. De flesta bilderna håller mycket hög kvalitet.

Resultatet av en sökning på Adobe Stock efter “landskap öland” vilket gav 142 träffar.

Creative Cloud Bibliotek med Färger, Färgteman, Styckeformat, Teckenformat och Grafik är nu gemensamma i programmen Illustrator, Photoshop, InDesign och i appen Photoshop Mix. Biblioteken kan göras tillgängliga för flera medarbetare i ett projekt. När ett objekt i biblioteket ändras så uppdateras motsvarande objekt i alla enheter som är inloggade på det aktuella kontot.

Exempel på ett bibliotek som är gemensamt
tillgängligt i programmen.

Nya funktioner i Photoshop CC 2015

Ritytor låter dig skapa flera olika layouter med bildinnehåll för olika typer av skärmar. Funktionen påminner om den som finns i Illustrator.

Du kan nu Snabbexportera flera lager till en PNG-bild som lämpar sig för webben.

Verktygen Innehållsmedveten fyllning, Lagningspenseln och Lappa har fått mycket bättre prestanda.

Ta bort dis är ett nytt effektivt filter i Camera RAW som eliminerar dimma och dis i bilder.

Filtret Ta bort dis förbättrar den dimmiga bilden avsevärt.

Nya funktioner i Illustrator 2015

Zoomfunktionen hos Illustrator 2015 har upp till 10 ggr bättre prestanda och det går även att zooma in 10 ggr närmare. Detta kräver dock att datorn är utrustad med ett modernt grafikkort, vilket gäller de flesta av dagens datormodeller.

Programmet återställer automatiskt dokument vid en programurspårning, även om de inte har sparats av användaren.

Nya funktioner i InDesign 2015

Snabbare uppritning av sidor vid bläddring och även snabbare zoomning i dokument.

Ny funktion för att ställa in skuggning av texten via programmets styckeformat.

Det går nu att montera bilder i tabellceller med det vanliga monteringsverktyget.

Office 2016 för Macintosh är snarlikt Office 2013 för Windows

Microsoft erbjuder nu Office 2016 för Mac OSX 10.10 med samma gränssnitt och funktionalitet som Office 2013 för Windows. Programmen som ingår i Office 2016 är Word, PowerPoint, Excel, Outlook och OneNote. Bland flera gemensamma funktioner hos de nya programmen kan nämnas:

• Samma menyflikar och åtgärdsfönster som hos Windows-versionen

• Understöd för Retina-skärmar ger mycket hög kvalitet på text och bild

• Det är möjligt att arbeta med Multitouch-gester via styrplattan på en bärbar dator

• Programmen ger direkt tillgång till OneDrive-molnet

• Möjligt att samarbeta med kollegor i samma dokument via nätet

Programmen i Office 2016 använder samma filformat som Office 2011 och Office 2013.

Användbara nya funktioner hos Word 2016

Word 2016 ger dig tillgång till betydligt fler dokumentmallar via nätet än tidigare versioner. Programmet har två nya fönster som underlättar arbetet avsevärt. Navigeringsfönstret till vänster visar alla rubriker och låter dig navigera till texten via hyperlänkar. Formatfönstret till höger ger dig tillgång till alla styckeformat och låter dig även ändra befintliga format och skapa nya.

Word 2016 med det nya Navigeringsfönstret (vänster) och Formatfönstret (höger).

Användbara nya funktioner hos PowerPoint 2016

När du visar presentationer för publik är den nya Föredragshållarvyn ett utmärkt hjälpmedel. På din skärm visas då betydligt mer information än vad publiken ser. Du får uppgifter om klockslag och totala visningstiden, en förhandsvy av nästa bild alternativt nästa animering, anteckningar som du lagt till dina bilder m m.

Programmet har ett nytt Animeringsfönster som erbjuder utökade möjligheter för att skapa övergångar mellan bilder.

Föredragshållarvyn erbjuder flera bra hjälpmedel för den som visar presentationer.

Egna erfarenheter av programmen

Har själv arbetat med programmen i Office 2016 under sommaren och har genomgående goda erfarenheter. Det nya gränssnittet underlättar arbetet, särskilt för den som även kommer i kontakt med Office 2013 för Windows. Stabiliteten hos programmen verkar vara bra och den enda begränsningen jag upptäckt är att det tar något längre tid att öppna programmen i Office 2016 än motsvarande program i Office 2011. Det är därför bra att du kan ha kvar även tidigare programversion på din dator.

Office 2016 ingår i prenumerationstjänsten Office 365 som låter dig installera programpaket (Mac eller Win) på upp till 5 datorer.

JPEGmini minskar filstorleken hos fotografier utan kvalitetsförlust

Digitala bilder från moderna kameror tar som bekant stor plats vid lagring. JPEGmini är en ny intressant teknik som kan reducera filstorleken till mindre än hälften med bibehållen kvalitet. Tekniken använder det normala JPEG-formatet vilket innebär att bilderna kan användas precis som vanligt även efter reducering.

Du kan använda JPEGmini antingen genom att skicka filerna till tjänsten JPEGmini Server på nätet eller använda en programvara på din egen dator. Programvaran i datorn finns tillgänglig i tre varianter. JPEGmini Lite är gratis men därmed också begränsad till omvandling av 20 bilder per dag. JPEG Mini kostar 20 USD och ger dig möjlighet till obegränsad omvandling av bilder med en storlek på upp till 28 megapixel. JPEGmini Pro kostar 149 USD och ger dig möjlighet till obegränsad omvandling av bilder upp till 50 megapixel. Detta program har också betydligt bättre prestanda vid omvandling och levereras med en Plugin för Adobe Lightroom.

Programmen är mycket lätta att använda och kräver inga inställningar. Du drar bara ett antal bilder eller mappar med bilder till programmets fönster vilket startar omvandlingen automatiskt. Originalbilderna i mapparna ersätts av de reducerade kopiorna. Det går även att reducera bilder som är lagrade i olika molntjänster.

Resultatet från omvandlingen av en bildmapp med JPEGmini Lite.

Har provat JPEGmini Light på en mapp med 20 JPEG-bilder från kameran Canon EOS 5D Mark III. Originalbilderna krävde från början 130 MB lagringsutrymme. Efter reducering minskade lagringsbehovet till 53 MB vilket innebär en reducering med faktorn 2,6 ggr. Omvandlingen av bilderna tog 60 sek på en MacPro-dator.

De olika varianterna av programmen för JPEGmini kan laddas ner från webbadressen:

http://www.jpegmini.com

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av september.


© 2015 www.programsupport.se