ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport augusti 2014

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Snabbare markeringar med Fokusyta i Photoshop CC (2014)

Den senaste versionen av Photoshop har fått en ny mycket användbar funktion som markerar de områden i bilder som är skarpa och därmed isolerar dem från omgivande områden som ligger i oskärpa.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Adobe har lanserat version 2014 av programmen i Creative Cloud

Adobe har under sommaren lanserat nya versioner av programmen i Creative Cloud. De nya programmen har tillägget 2014 efter den tidigare benämningen CC. Programmen finns enbart tillgängliga för nerladdning via molntjänsten Creative Cloud och kan inte köpas på annat sätt. En viktig nyhet är att installationsprogrammet bibehåller även de tidigare CC-versionerna vilket innebär att du har tillgång till båda versionerna.

Photoshop CC 2014

  • Funktionen Fokusyta hjälper dig göra exakta markeringar i bilder med tydlig skillnad mellan motivet i fokus och en oskarp bakgrund. Medlemmar kan läsa mer om denna funktion i användartipsen enligt ovan.

  • Programmet har nya Smarta guider som presenterar avståndet när du hanterar bilder med verktyget Flytta.

  • De nya filtren Banoskärpa och Snurra oskärpa låter dig lägga till simulerad rörelse till bilder.

  • Det går numera att förhandsgranska och jämföra korrigeringar gjorda i Camera RAW med originalbilden.

    Funktionen för att jämföra Före/Efter korrigering hos Camera RAW 8.6 är mycket användbar.
  • Programmet ger dig direkt åtkomst till Typekit (fria teckensnitt i Creative Cloud). Om du installerar ett teckensnitt i Photoshop blir det automatiskt tillgängligt även i andra Adobe-program. Det går att förhandsvisa text i rätt utseende medan du redigerar den.

  • Ett nytt kommando Paket kopierar dokument med ev länkade objekt till en gemensam plats så att det blir lättare att flytta bilder till andra datorer.

  • Befintliga funktioner för Smart skärpa och Bildstorlek har fått bättre prestanda. Funktionerna Innehållsmedveten Fyllning och Innehållsmedveten flyttning ger nu mer naturliga färgövergångar.

InDesign CC 2014

  • De viktigaste nyheterna hos den nya programversionen avser framtagning av EPUB-filer för läsning på mobila enheter. Tidigare har EPUB-filer flödat om när de presenteras på olika enheter och skärmstorlekar. Med InDesign CC 2014 går det att skapa en ny variant, EPUB 3.0, som bibehåller sin layout utan att flöda om. Resultatet med EPUB 3.0-formatet påminner om PDF-filer som ju alltid bibehåller sin layout, oberoende av vilken enhet som används för visning.

  • Tabellhanteringen har förbättrats genom att du kan dra och flytta hela rader eller kolumner med musen. Markera först aktuella rader eller kolumner och dra sen till önskad plats och släpp där programmet visar en blå markering.

    Exempel på flyttning av en hel markerad kolumn till en ny plats i tabellen.
  • Färger kan nu grupperas i namngivna mappar hos panelen Färgrutor. Om du använder funktionen Kuler hos Creative Cloud för att skapa en färguppsättning kan du hämta in dessa färger till en mapp hos panelen.

  • Funktionen Sök/Ersätt låter dig nu både söka Framåt och Bakåt efter olika förekomster av den sökta informationen.

  • Funktionen Packa har utökats så att du nu förutom dokumentet, teckensnitt och mappen med länkade bilder kan få med även en IDML-fil och en PDF-fil av projektet du packar. IDML-filen låter äldre versioner av InDesign öppna och redigera dokumentet med de flesta egenskaper bibehållna.

Illustrator CC 2014

  • Det går nu äntligen att modifiera hörnradien hos ritade rektanglar. Varje hörn kan hanteras oberoende av övriga. Vid skalning av objekt förändras även hörnradierna skalenligt.

    Exempel på individuell inställning av hörnradier hos en rektangel i Illustrator CC 2014.
  • Vid ritning med Ritstiftet förhandsvisas den aktuella bandelen under pågående ritning vilket underlättar arbetet avsevärt.

  • Programmet har utökade möjligheter att justera befintliga fästpunkter, vilket gör det enklare att finjustera former.

  • När man öppnar dokument med teckensnitt som saknas på den egna datorn kan programmet automatiskt ersätta dessa med snarlika som hämtas från molntjänsten Adobe Typekit. Alla som har ett Creative Cloud medlemskap får tillgång till dessa.

Flera förbättringar hos Office för iPad

Office för iPad med apparna Word, PowerPoint och Excel, som lanserades tidigare i år, har fått flera nya användbara funktioner. Med dessa förbättringar har apparna blivit ett fullgott alternativ till Office för persondatorer. Eftersom apparna lagrar filer i molnet OneDrive blir det lätt att samverka med andra enheter.

PDF-export

Apparna har tidigare enbart kunnat skriva ut dokument på skrivare med understöd för tekniken AirPrint. De nya versionerna av Word, PowerPoint och Excel för iPad har numera även funktioner för att exportera dokument som PDF-filer. Detta utförs genom att öppna dokumentet och välja att Dela-E-post som bilaga och välja alternativet Skicka PDF. De exporterade PDF-filerna lagras i molnet och kan därefter öppnas på andra enheter och skrivas ut där.

Understöd för alla teckensnitt hos iOS

Den första generationen av Office för iPad hade enbart understöd för de teckensnitt från Microsoft som levererades med apparna. De nya versionerna kan nu använda alla teckensnitt som är installerade hos iPad. För att installera fler teckensnitt hos iPad kan du använda appen AnyFont. Med denna kan du överföra alla TrueType- och OpenType-teckensnitt som du har tillgång till på din persondator.

Verktyg för beskärning av bilder

Alla tre apparna har nya verktyg för beskärning av monterade bilder. Arbetet med beskärning utförs på samma sätt som i persondatorversionerna. Vid behov går det även att återställa en beskärning.

Flera nya funktioner hos PowerPoint

Den nya versionen av PowerPoint för iPad kan spela upp videofilmer och ljud som infogats i presentationer med persondatorversionen. Appen kan även hantera länkar i presentationer. Det är även möjligt att infoga och spela upp filmer från kamerarullen hos iPad.

Presentationer med iPad underlättas avsevärt av en ny Föredragshållarvy snarlik den som finns i persondatorvarianten. Du får då överblick över alla bilder i presentationen och kan även få hjälp via Anteckningar som enbart visas på den mobila enhetens skärm.

Den nya Föredragshållarvyn hos PowerPoint för iPad.

 

Billigare molnlagring hos Microsoft OneDrive

För att möta konkurrensen från Google har Microsoft utökat lagringsutrymmet och sänkt priserna för sin molntjänst OneDrive (tidigare SkyDrive). Alla kan öppna ett gratis Microsoft-konto (utan att vara kunder hos Microsoft) och få tillgång till 15 GB lagringsutrymme i molnet.

Kunder som prenumererar på Office 365 (programmen i Office 2013) har tillgång till hela 1 TB lagringsutrymme (tidigare 20 GB).

OneDrive blir bekvämt tillgänglig via en virtuell mapp på hårddisken som automatiskt synkroniseras med molnet hos Microsoft. Programmen i Office 2013 och apparna i Office för iPad kommer direkt åt molnet via interna kommandon. Men inget hindrar att man lagrar filer från andra program i molnet via den virtuella mappen.

Mitt personliga moln hos Microsoft OneDrive. Man lägger själv upp en egen mappstruktur som blir tillgänglig via en virtuell mapp hos datorn.

Molnbaserad lagring är numera ett bra alternativ till egen lagring på hårddiskar. Kravet för effektivt arbete är dock att man har en snabb bredbandsförbindelse (helst fiber).

Mer information om OneDrive hittar du här:

https://onedrive.live.com/about/sv-se/

Apple Mac Pro 2013 – kraftfull men dyr arbetsstation

Efter flera års utvecklingsarbete och långa väntetider har Apple nu äntligen börjat leverera nya Mac Pro som i en attraktiv förpackning erbjuder mycket bra prestanda och goda anslutningsmöjligheter.

Ny elegant design

De allra flesta kraftfulla datorer är av tradition förpackade i en stor fyrkantig låda som oftast placeras på en undanskymd plats på golvet. Datorerna blir väldigt varma, har hög bullernivå och fylls efterhand med ansenliga mängder damm. Placeringen på golvet försvårar anslutning av externa enheter, vilket innebär att man ofta monterar flera interna hårddiskar inne i datorlådan.

Med nya Mac Pro 2013 visar Apple att man ännu en gång har för avsikt att ändra spelreglerna i datorbranschen. Datorn är förpackad i ett elegant cylindriskt hölje som glänser i blank svart färg. En intressant detalj är att datorn faktiskt tillverkas i en ny fabrik i USA, något som är ovanligt i dagens datorbransch.

Datorn är mycket kompakt med höjden 25,1 cm och diametern 16,7 cm och väger inte mer än 5 kg. Apple har lagt ner stor möda på att utrusta datorn med en effektiv och tyst kylning så att det går att placera maskinen på ett vanligt skrivbord, bredvid bildskärmar och andra externa enheter. Kylningen är så effektiv att datorn även under lång och hård belastning knappt blir märkbart varm. Fläkten är så tyst (15 dBA) att det är svårt att höra maskinen även om man placerar örat nära den stora ventilationsöppningen överst.

En trevlig finess är att man utrustat datorn med en rörelsegivare som känner av när den vrids och som då tänder lysdioder vid alla portar på baksidan. Härigenom blir det lättare att ansluta extern utrustning.

Nya Mac Pro placerad på skrivbordet bredvid en Apple Thunderbolt 27 tums bildskärm.

Lagring på externa enheter

Nya Mac Pro har ingen inbyggd hårddisk utan är istället utrustad med en supersnabb SSD-disk som finns med kapaciteter på 256 GB, 512 GB eller 1024 GB. Apple använder här den nya PCIe-standarden som ger betydligt högre överföringshastighet än den vanliga SATA-standarden. Den inbyggda SSD-disken används för lagring av operativsystemet och tillämpningsprogram men normalt sparar man inte sina dokument på den.

För anslutning av externa enheter har datorn 4 USB3-portar, 6 Thunderbolt 2-portar och 2 Gigabit Ethernet-portar. Thunderbolt 2 ger möjlighet till mycket hög överföringshastighet när man ansluter externa enheter med SSD- eller RAID-diskar.

Nya Mac Pro har rikligt med portar på baksidan för anslutning av externa enheter.

Kraftfulla grafikkort med 4K

Alla konfigurationer av nya Mac Pro är utrustade med dubbla grafikkort från AMD (FirePro D300 med 2 GB VRAM, D500 med 3 GB VRAM eller D700 med 6 GB VRAM). Syftet med dubbla grafikkort är dels att kunna ansluta fler bildskärmar och dels att avlasta processorn vid krävande operationer. Vissa tillämpningsprogram som Compressor 4.1.3, Final Cut Pro X 10.1.3 och Pixelmator 3.2 har anpassats för att använda grafikkorten hos Mac Pro, vilket ger en avsevärd förbättring av prestanda. På sikt förväntas allt fler program bli optimerade för den nya datorn.

Det är möjligt att ansluta upp till sex olika bildskärmar samtidigt till datorn. Tre av dessa kan vara 4K bildskärmar (upplösning 4096 x 2160). Anslutning sker till någon av de sex Thunderbolt 2-portarna eller till HDMI-porten.

Mycket bra prestanda

Mac Pro 2013 är utrustad med en Intel Xenon E5-processor. Maskinen kan konfigureras med allt från en fyrkärnig 3,7 GHz processor och upp till en tolvkärnig 2,7 GHz-processor. Fler kärnor förbättrar prestanda märkbart men bara i tillämpningsprogram som är optimerade för detta, t ex matematikprogram, 3D-program, CAD-program och videoredigeringsprogram. Påpekas bör att priset för en tolvkärnig maskin är mer än dubbelt så högt som för en fyrkärnig.

Maskinen kan konfigureras med 12 GB, 16 GB, 32 GB eller 64 GB DDR3 ECC-internminne.

Paradoxalt nog ger den billigaste konfigurationen med fyrkärnig processor bäst prestanda med vanliga (icke optimerade) tillämpningsprogram eftersom denna maskin har högst klockfrekvens.

Oberoende av vilken konfiguration man väljer så har alla maskiner imponerande prestanda. Igångsättning av datorn tar ca 10 sek och de flesta tillämpningsprogram startar på ett par sek. Kopiering av filer från eller till den interna SSD-disken går blixtrande snabbt (mer än fem gånger snabbare än med traditionella hårddiskar).

Maskinen kan belastas mycket hårt utan att prestanda påverkas negativt. Under pågående rendering av video med Final Cut Pro X kan man bildbehandla i Photoshop, kopiera stora filer och surfa på nätet utan märkbar försämring av datorns respons.

Smakar det så kostar det också

Eftersom min gamla arbetshäst är från 2008 så har den nu ersatts av en ny glänsande Mac Pro. Den nya datorn används mest för bildbehandling i Photoshop CC 2014, layout i InDesign CC 2014 och för videoredigering med Final Cut Pro X. Efter en dryg månads dagligt arbete är jag väldigt nöjd med datorn. Maskinen är mycket snabb, extremt stabil och gör det möjligt att ha alla mina program igång samtidigt. Prestandaförbättringen är allra mest märkbar vid redigering av video.

Efter moget övervägande valde jag en fyrkärnig modell med 3,7 GHz klockfrekvens, 16 GB internminne och 512 GB SSD-disk. Denna modell ger bäst prestanda med de flesta vanliga tillämpningsprogram till ett förhållandevis rimligt pris (25000 kr plus moms). När processorer blir billigare om några år så kommer det att bli möjligt att uppgradera datorn med fler kärnor.

Även om inköpspriset är högt så räknar jag med att datorn, tack vare den nya innovativa tekniken, kommer att kunna fungera bra i min verksamhet under flera år framöver.

Eftersom bra 4K-skärmar fortfarande är mycket dyra så valde jag istället en Asus 27 tums skärm som ger tillräckligt stor arbetsyta (2560 x 1440) för de flesta tillämpningar.

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av september.


© 2014 www.programsupport.se