ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport augusti 2013

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du samarbetar mellan Windows och Macintosh

Det blir allt vanligare att användare med Windows och Macintosh samarbetar. Detta kräver att man kan överföra filer bekvämt, använder lämpliga tillämpningsprogram och har tillgång till fungerande teckensnitt. Moderna modeller av Macintosh kan förutom Mac OSX även köra Windows med tillhörande grafiska program.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Ny funktion hos Photoshop CC som reducerar skakningsoskärpa

Det är svårt att inte bli imponerad över den viktigaste nyheten hos Photoshop CC. Eller vad sägs om en funktion som reducerar skakningsoskärpa hos dina bilder?

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Skapa hyperlänkar i InDesign som följer med i PDF-filer

Användningen av PDF-filer underlättas om filerna innehåller hyperlänkar som tar läsaren till andra vyer i dokumentet, till andra dokument eller till webbplatser med kompletterande information. InDesign har från och med version CS4 en panel Länkar som gör det lätt att lägga till länkar till text, bilder och ramar.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Manövrera datorn trådlöst med din smartphone och Mobile Mouse Pro

En smart mobiltelefon kan via appen Mobile Mouse Pro och drivrutin i persondatorn fungera som en trådlös fjärrkontroll vid visning av presentationer, manövrering av datorns mediaspelare mm.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Canon EOS 70D – ny systemkamera med fungerande autofokus vid filmning

Digitala systemkameror har blivit mycket populära för inspelning av video med hög kvalitet. Det korta skärpedjupet ger goda möjligheter att frilägga huvudmotivet från omgivningen. Men med kort skärpedjup krävs också att man måste ställa in fokus noga på motivet. Detta har länge varit ett problem med digitala systemkameror, särskilt när motivet rör sig närmare eller längre bort från kameran.

Canon EOS 70D använder en helt ny teknik för att få mjuk följande autofokus under filmning. Bildsensorn som är av typen Dual Pixel CMOS har två enskilda fotodioder för varje pixel hos bilden. Dessa läses av separat och jämförs för att få en noggrann och mjuk fasavkännande autofokus.

Canon EOS 70D har en tryckkänslig LCD-skärm som är utfällbar.

Kameran har halvformats sensor med en effektiv upplösning på 20 megapixel. Bildhastigheten kan ställas in ända upp till 7 exponeringar per sekund. Det finns också ett alternativ med lägre hastighet som gör kameran betydligt tystare. Ljuskänsligheten går ända upp till ISO 12800. I likhet med många andra moderna kameror har EOS 70D inbyggd WiFi-funktion för trådlös bildöverföring. Kameran har en tryckkänslig utfällbar LCD-sökare som kan användas för ställa fokus under pågående filmning.

Eftersom jag är en flitig dokumentärfilmare har jag naturligtvis skaffat den nya kameran. Mina första intryck efter en veckas användning är mycket positiva. Det är nu äntligen möjligt att överlåta fokuseringen till kameran istället för att manuellt fingra på objektiven. För att bestämma var du vill ha fokus pekar du på skärmen och kameran följer sen detta motiv trots att det rör sig i filmrutan, även i djupled. Fokusföljningen är mycket mjuk och utan ryckighet, vilket öppnar helt nya möjligheter för oss "amatörer" att få professionella inspelningar.

Autofokus fungerar med de flesta moderna Canon EF-objektiv. Man har även tagit fram en ny serie STM-objektiv som är speciellt anpassade för videofilmning. Dessa ger extra mjuk fokusering och är dessutom betydligt tystare vid fokusering än EF-objektiven.

Canon har även tagit fram appen EOS Remote (både iOS och Android) som du kan använda för att fjärrstyra och övervaka kameran via en smart mobil. På mobilens display ser du då motivet och får möjlighet att ställa skärpa, exponering mm. Du kan även granska bilder hos kamerans minneskort. Fjärrstyrning via EOS Remote fungerar dock enbart med stillbilder.

Trådlös manövrering av kameran via appen EOS Remote. Skärpan
ställer du genom att peka på telefonens display.

Rekommenderat ca pris för Canon EOS 70D är 9990 kr inkl moms. Mer information om kameran finns på Canons webbplats:

http://www.canon.se/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_70D/


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av september.

© 2013 www.programsupport.se