ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport augusti 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ta kontroll över funktionen Autopassa för text i PowerPoint 2010

Om du skriver in texter som inte ryms i en platshållare så är programmet grundinställt för att Autopassa (oftast förminska) texten så att den får plats. Men ibland är det bättre att låta texten med bibehållen storlek gå längre ut till höger i bilden.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Montera flera bilder samtidigt i InDesign

Moderna versioner av InDesign låter dig välja flera bilder och montera dem samtidigt via ett enda kommando. Detta är mycket användbart t ex vid arbete med fotokataloger eller för framtagning av kontaktkartor med översikter av flera bilder via miniatyrer.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Städa bort onödiga teckensnitt

De flesta datorer har alldeles för många teckensnitt installerade som sällan eller aldrig används. Genom att städa bort onödiga teckensnitt förbättrar du datorns prestanda samtidigt som det blir lättare att välja önskat teckensnitt i programmens menyer.

Läs mer i avdelningen Problemlösning Teckensnitt:

Mac OS X Mountain Lion är klart för nerladdning

Det märks att Apple vill få så många som möjligt att uppgradera sina Macintosh till senaste systemversionen. Mac OS X Mountain Lion (puman) erbjuder mer än 200 nyheter jämfört med föregående systemversion, Mac OS X Lion, och till priset 149 kr! Efter lanseringen av det nya operativsystemet i slutet av juli går det inte längre att ladda ner den tidigare versionen Mac OS X Lion.

Systemkrav för Mountain Lion

Mac OS X Mountain Lion kräver att du har en dator som är tillverkad i slutet av 2008 eller senare. Maskinen måste ha minst 2 GB internminne och tolv GB ledigt utrymme på hårddisken. Du kan uppgradera från Mac OS X Snow Leopard eller från Mac OS X Lion. Det nya systemet kan enbart köpas via nerladdning från Mac App Store. Installationsfilen är på drygt 4 GB vilket innebär att nerladdningen kan ta relativt lång tid. Själva installationen går sen på mindre än en halvtimme. Licensvillkoren tillåter dig att installera systemet på upp till 5 olika Macintosh vilket är mycket generöst jämfört med konkurrerande operativsystem som Windows.

Mac OS X Mountain Lion har ett gränssnitt som är snarlikt föregångaren Mac OS X Lion. Flera av de nya funktionerna påminner om motsvarande funktioner hos operativsystemet iOS för mobila enheter. Apple har uppenbart en klar målsättning att få de båda systemen närmare varandra både i gränssnitt och i funktionalitet.

Notiser ger en bekväm överblick över olika händelser

Den nya funktionen Notiser uppmärksammar dig på mejl, meddelanden, kalenderhändelser, påminnelser mm via små banderoller i skärmens övre högra hörn. Notiserna visas även listade i tidsföljd i ett Notiscenter som du kan visa eller gömma genom att klicka på dess symbol längst upp till höger i menyraden.

Du kan via systeminställningen Notiser välja vilka händelser som skall skapa notiser och även anpassa notisernas utseende efter dina egna önskemål.

Exempel på en Notis som visar en Påminnelse vid en angiven tidpunkt.

Påminnelser och Anteckningar kommer från iOS

De nya tillämpningsprogrammen Påminnelser och Anteckningar har samma funktioner som motsvarande appar för iOS. I Påminnelser sparar du listor över olika aktiviteter med datumangivelser som påminner dig när det är dags. Anteckningar fungerar som ett elektroniskt anteckningsblock där du kan lagra både text och bilder. Du kan när som helst söka efter önskad information.

Informationen i Påminnelser och Anteckningar synkroniseras automatiskt mellan dina iOS-enheter och Macintosh via molntjänsten iCloud.

Den nya tillämpningen Anteckningar fungerar precis som motsvarande app hos iOS.

Förbättrad integration med molntjänsten iCloud

Molntjänsten iCloud som debuterade redan i Mac OS X Lion har fått bättre integration med anpassade tillämpningsprogram i Mac OS X Mountain Lion. Med programmen Keynote 5.2, Pages 4.2 och Numbers 2.2 visas en ny dialogruta när du väljer att Öppna eller Spara som. I denna dialogruta kan du välja att antingen spara på datorn (På min Mac) eller i molnet (iCloud).

Molntjänsten synkroniserar automatiskt dina mejl, kalendrar, kontakter, bilder och dokument i ovanstående program mellan alla dina iOS-enheter och Macintosh.

Med Apples anpassade tillämpningar kan du nu öppna och spara direkt via molnet.

Ny Dela-knapp i anpassade tillämpningar

Tillämpningsprogram som anpassats för Mountain Lion har en ny knapp Dela under menyraden. Med knappen Dela kan du mejla det öppna dokumentet eller skicka det till iOS-enheter eller till Twitter. Denna funktion är från början enbart tillgänglig i Apples egna tillämpningar Safari, Förhandsvisning och Textredigerare.

Den nya knappen Dela hos webbläsaren Safari.

Trådlös skärmdubblering via AirPlay

Moderna modeller av Macintosh (från 2011 eller senare) kan överföra såväl bild som ljud trådlöst till TV-apparater och projektorer via AirDrop-tekniken, som även används med mobila iOS-enheter. Överföringen kräver ett trådlöst WiFi-nätverk.

Gatekeeper förhindrar installation av skadliga program

Alla tillämpningsprogram som säljs via Apple App Store måste uppfylla vissa säkerhetskrav. Systemet är från början grundinställt så att du enbart kan installera sådana program. Om du önskar installera andra program måste du först ändra säkerhetsinställningarna hos systemet.

Mac OSX Mountain Lion tillåter normalt bara installation av program som är hämtade från Mac App Store.

Automatisk uppdatering av system och tillämpningar

Systemet är från början grundinställt för att tillåta automatiska uppdateringar via nätet av både system och tillämpningar från Mac App Store. Vid behov kan du dock stänga av denna funktion via systeminställningen Programuppdatering.

Det nya systemet erbjuder automatiska uppdateringar av både system och tillämpningsprogram.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av september. Själv kommer jag snart att åka på en filmexpedition till Yellowstone nationalpark i USA under 4 veckor. En kort reserapport med bilder kommer i nästa nyhetsbrev.

© 2012 www.programsupport.se