ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport augusti 2011

Nu närmar sig hösten med stormsteg och då är det dags för ett nytt nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du hanterar ljud i datorn

Moderna persondatorer har så bra prestanda att de kan hantera ljud med mycket hög kvalitet. Allt fler informatörer använder därför ljud för att förstärka sina presentationer. En ny 16-sidig rapport ger utförlig information om hur du omvandlar befintlig musik till MP3-filer, spelar in egna ljud, efterbehandlar ljudfiler och använder dem i tillämpningsprogram.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen rapporter:

Skapa diffusa objekt via effekter hos InDesign

De senaste versionerna av InDesign har en ny panel Effekter som låter dig lägga till skuggor, glöd, ludd mm till alla objekt som skapats i programmet. Med några enkla knep kan du med dessa få effektfulla diffusa kanter hos text och bildobjekt.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Bättre överblick via fönstret Markering och visning i PowerPoint 2010

Presentationsbilder innehåller ofta flera olika text- och bildobjekt vilket gör det svårt att få överblick över helheten. PowerPoint 2010 har ett nytt användbart åtgärdsfönster som låter dig namnge, dölja och visa samt ändra staplingsordningen för objekt.

Läs mer i användartipsen till PowerPoint:

Picasa underlättar ditt arbete med bilder

Bildprogrammet Picasa som Google tillhandahåller gratis för både Macintosh och Windows är ett utmärkt redskap som hjälper dig hantera dina bilder i datorn. Picasa är lättanvänt och har bra prestanda. Programmet fungerar därför som ett bra komplement även om du redan arbetar med Photoshop.

Håller ordning på dina bilder

När du öppnar Picasa första gången söker programmet snabbt igenom hårddisken och katalogiserar alla dina bilder. Alla mappar som innehåller bilder presenteras i en lista till vänster, sorterad i kronologisk ordning. När du markerar en mappsymbol så presenterar programmet miniatyrer av samtliga bilder i den aktuella mappen. Du kan själv ändra storleken hos miniatyrerna, vilket både ger bra överblick och möjlighet till förhandsgranskning.

Vid behov kan du även låta programmet söka igenom och katalogisera filhanteraren, CD/DVD-skivor och minneskort till digitalkameror. Picasa kan hantera de allra flesta standardiserade bildfilsformat och klarar även RAW-filer från de flesta digitalkameror.

Picasa bevakar automatiskt mapparna med bilder och uppdaterar bildkatalogen om bilder läggs till eller tas bort. Du kan naturligtvis välja att undanta vissa mappar från denna automatiska katalogisering.

Picasa ger dig bra överblick över alla dina mappar med bilder

Version 3 av Picasa ger dig även möjlighet att skapa Album med bilder. Detta innebär att du utan att flytta eller namnändra bilder kan gruppera samman dem under gemensamma namn, bestämda av motivens karaktär. Alla album presenteras i listan ovanför mapparna och när du markerar ett album visas alla tillhörande bilder, oberoende av i vilken mapp de är placerade fysiskt. Album erbjuder ett bekvämt sätt att snabbt ta fram bilder av en viss kategori.

Du kan även lägga till Etiketter (benämns nyckelord i andra program) med text till bilder. Texten lagras i bildfilerna och Picasa följer här den etablerade standarden vilken även används i andra bildhanteringsprogram som Bridge, iPhoto, Cumulus och Portfolio. Med ett konsekvent användande av etiketter kan du snabbt söka dig fram till önskade bilder även i en stor bildsamling. Vid en sökning visar programmet alla de mappar som innehåller bilder med aktuellt sökbegrepp.

Resultatet av en sökning efter bilder med etiketten "blommor".

Erbjuder grundläggande efterbehandling

Picasa ger dig även möjlighet att efterbehandla fotografier. För att få tillgång till dessa funktioner dubbelklickar du en bildminiatyr varvid den aktuella bilden visas i ett större redigeringsfönster. I detta fönster har du tillgång till tre olika flikar benämnda Grundkorrigering, Justering och Effekter.

Fliken Grundkorrigering erbjuder knappar för beskära, räta upp, röda ögon, retuschera, automatisk korrigering av ljus och färg, lägga till text till bilden mm.

Fliken Justering erbjuder fler möjligheter till korrigering som Fyll belysning (exponering), Högdager, Skuggor och Färgtemperatur. Här presenteras också ett histogram för den valda bilden.

Så här korrigerar du exponering och färg för en markerad bild.

Fliken Effekter ger dig tillgång till skärpehöjning, diffusering, samt flera olika färgfilter som du kan lägga på bilder.

Alla efterbehandlingar som du gör med Picasa är icke destruktiva, vilket innebär att du när som helst kan återställa bilder till sitt originalskick.

Presentation av bilder

Picasa har flera funktioner för att presentera bilder. Dessa funktioner anropar du via knappar ovanför och under fönstret med bildminiatyrer. Enbart de bilder som du valt ut kommer med vid presentation. Markering kan ske genom att du Ctrl-klickar (Kommando i Mac) valfritt antal miniatyrer. Om du vill markera objekt i flera mappar eller album klickar du på den gröna symbolen Håll markerade objekt innan du växlar mapp eller album.

Du kan köra ett Bildspel i helskärmsläge där Picasa automatiskt växlar bilder och skapar mjuka toningar mellan bilderna. Bildspelet startas via den gröna Play-knappen uppe till vänster och avbryts med tangenten Esc.

Knappen Överför till webbalbum (nere till vänster) kopplar upp dig mot tjänsten Picasa webbalbum och kopierar markerade bilder till ditt konto på webben. Dessa bilder blir tillgängliga för alla som du ger åtkomst till ditt konto.

Pågående överföring av bilder från mappen London till webbtjänsten Picasa webbalbum.

Det finns även knappar för att skicka bilder via e-post, skriva ut bilder eller kontaktkartor, exportera kopior av bilder till andra mappar på datorn och publicera bilder på sociala medier som Facebook. Utskrift av kontaktkartor ger bra överblick över stora bildsamlingar.

Picasa har också en elegant funktion som omvandlar en bildsamling till en rörlig videofilm med automatiska bildväxlingar. Denna videofilm kan du publicera direkt på YouTube.

Picasa kan laddas ner kostnadsfritt från:

http://picasa.google.com/

Apple levererar det nya operativsystemet Mac OSX Lion

Med Mac OSX Lion visar Apple vägen för framtidens operativsystem. Eller vad sägs om ett system som bara kostar 229 kr, som enbart levereras via nerladdning från Mac App Store, som har ett gränssnitt liknande det som används på iPhone och iPad och som är förberett för Apples kommande molntjänst iCloud där du kan lagra och synkronisera all information i nätet?

Men för att ligga på topp krävs naturligtvis en hel del av din dator. Mac OSX Lion kan enbart laddas ner till en Intel Mac med minst 2 GB internminne och som körs med systemet Mac OSX Snow Leopard 10.6.8. Lion kräver ca 8 GB ledigt utrymme på hårddisken. Tänk också på att äldre PowerPC-program inte går att använda i Lion (t ex Office 2004 och Adobe CS2).

Apple kommer senare i höst att börja leverera Mac OSX Lion på ett USB-minne vilket låter dig starta en installation även på en dator som kör äldre versioner av OSX. Den som är otålig kan redan nu ladda ner ett kostnadsfritt program Lion Disk Maker som gör det möjligt att skapa ett eget USB-minne eller en DVD med Lion för installation. Detta program kräver dock att du först köpt och laddat ner Lion till en dator som klarar detta.

http://blog.gete.net/lion-diskmaker-us/

Mac OSX Lion har 250 nya funktioner och jag skall därför enbart beskriva några av de viktigaste nyheterna:

Gränssnittet hos fönster och rullningslister har förändrats så att det mer liknar arbetssättet hos iPhone och iPad. Många av de nya funktionerna kräver dock att du har tillgång till en styrplatta liknande den i bärbara datorer. Du kan rulla i valfri riktning hos ett fönster genom att dra med två fingrar och zooma genom att nypa och dra isär eller ihop. Apple säljer ett tillbehör benämnt Magic Trackpad som är en extern styrplatta för anslutning via USB-porten.

Rullning i ett fönster via två fingrar på styrplattan.

Den nya tillämpningen LaunchPad ger dig tillgång till alla datorns program via stora symboler i helskärmsläge, ungefär som hemskärmen hos iPhone eller iPad.

LaunchPad ger dig tillgång till alla dina program presenterade via ett antal skärmbilder.

Med anpassade tillämpningar blir det möjligt att hantera flera versioner av dokument. Denna funktion fungerar dock än så länge enbart med Apples egna tillämpningar Keynote, Pages och Numbers.

Så här får du tillgång till äldre sparade versioner av ett öppet dokument.

Systemet kommer ihåg vilka program du har öppna när datorns stängs av och öppnar automatiskt dem igen vid nästa igångsättning.

Om detta alternativ är förkryssat återställs datorns fönster vid nästa igångsättning.

Anpassade program som Safari, iTunes, iPhoto, iMovie, Keynote, Pages och Numbers ger dig numera möjlighet att arbeta i helskärmsläge via ett klick på dubbelpilen upp till höger i programfönstret. Återgång till normalt läge sker via tangenten Esc.

Funktionen AirDrop erbjuder en mycket bekväm metod för att dela filer med andra datorer i ett nätverk. Funktionen fungerar dock enbart på datorer som är utrustade med Airport Extreme, dvs tillverkade under 2010 och 2011.

Du delar en fil genom att dra den till symbolen AirDrop.

Apple uppger att man sålde mer än en miljon nerladdningar av OSX Lion redan första dagen (bla undertecknad). Systemet har fått ett positivt mottagande på marknaden men naturligtvis finns även en del barnsjukdomar.

  • Vissa funktioner hos både Adobes och Microsofts tillämpningsprogram är än så länge inte kompatibla med Lion.

  • Några användare har haft problem med sina trådlösa nätverk.

  • Vid uppspelning av filmer med QuickTime kan datorn spåra ur.

Sammanfattningsvis kan jag dock rekommendera Lion till alla som arbetar med en modern modell av Macintosh. För att vara på säkra sidan kan det dock vara på sin plats att vänta med uppdatering tills Apple släppt den första felrättningen, vilket brukar ske inom ett par tre månader från lanseringsdatum.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av september.

© 2011 www.programsupport.se