ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport augusti 2008

Dags att varva upp igen efter ett långt och skönt sommaruppehåll. På webbplatsen väntar en hel del ny information om effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om arbete med långa dokument i InDesign

Avdelningen Rapporter har utökats med en nerladdningsbar PDF-fil på 12 sidor som utförligt beskriver hur du använder funktionerna för tabellmallar, automatisk numrering. textbundna bilder, innehållsförteckningar, sakregister, bokfunktionen samt framtagning av interaktiva PDF-filer.

Medlemmar kommer åt rapporten här:

Ny avdelning med användartips till Flash CS3

Allt fler informatörer arbetar numera med programmet Flash för att ta fram animationer, banners, självgående presentationer och interaktiva demonstrationer. Webbplatsen har därför utökats med en ny avdelning som innehåller ett tjugotal användartips för effektivare arbete med Flash CS3. Avdelningen kommer att utökas med ytterligare tips om programmering med ActionScript senare under hösten.

Gå till användartips för Flash CS3:

Nya användartips till Acrobat 9

Adobe har nyligen börjat leverera den svenska språkvarianten av Acrobat 9. De nya funktionerna Organizer som hjälper dig bläddra bland PDF-filer, PDF-portfölj som låter dig distribuera samlingar med flera olika typer av filer samt montering av Flash SWF-filer i PDF beskrivs i var sitt nytt användartips på webbplatsen.

Gå till avdelningen användartips för Acrobat:

Apple iPhone 3G – telefon och handdator med grafiskt gränssnitt

Apple har nu med Telia som svensk operatör börjat leverera sin mest omtalade produkt någonsin. Efter att ha stått i kö i flera timmar har jag själv blivit lycklig ägare till en iPhone 3G och vill gärna delge mina egna erfarenheter. Vad har detta med grafiska program att göra kanske någon undrar? Väldigt mycket eftersom apparaten förutom telefon även är en kompetent handdator med ett grafiskt gränssnitt som än så länge saknar motstycke i branschen.

iPhone 3G med 3,5 tums tryckkänslig pekskärm och ikoner för standardfunktionerna.

Viktiga egenskaper

Apple iPhone 3G är en kombinerad 3G-telefon, mediespelare och handdator med flera imponerande funktioner men också några allvariga begränsningar. Bland flera intressanta egenskaper kan nämnas:

• Tryckkänslig högupplöst färgskärm med 480 x 320 bildpunkter

• Alla funktioner manövreras via stora tydliga symboler och menyer på skärmen

• Mobiltelefon med UMTS/HSDPA och GSM/EDGE för alla frekvensband

• Inbyggd trådlös nätverksfunktion (Wi-Fi, 802.11b/g)

• Bluetooth för kommunikation med trådlöst headset

• Inbyggd hårdvara och mjukvara för GPS-navigering

• Minneskapacitet 8 GB eller 16 GB Flash

• Inbyggda program för SMS, E-post, Safari webbläsare, iPod mediespelare m  fl

• Mycket stort utbud av andra nerladdningsbara program till rimliga priser

Nerladdning av musik och program

Eftersom iPhone både är mobiltelefon, mediespelare och handdator i samma enhet har Apple valt att använda programmet iTunes, som finns både till Mac och PC, för kommunikation mellan telefonen och dator. När telefonen ansluts till datorn via en USB-kabel synkroniseras automatiskt all musik, radioprogram, ljudböcker och videofilmer som hanteras av iTunes. Dessutom kan du välja att synkronisera dina kontakter och kalendrar från datorn. Telefonens goda minneskapacitet gör det möjligt för dig att ha med hela ditt musikbibliotek.

Samtidigt med lanseringen av iPhone 3G startade Apple även en helt ny avdelning för försäljning av program som kan laddas ner och installeras på telefonen. Programförsäljningen har redan efter en dryg månad blivit en enorm försäljningsframgång. På iTunes Store finns mer än tusen prisvärda nyttoprogram (många är faktiskt gratis) som låter dig utöka telefonens standardfunktioner. Bland flera intressanta tillämpningar kan nämnas:

tv.nu ger dig aktuell programinformation för de allra flesta TV-kanaler

Recorder låter dig använda telefonen som diktafon

Locly ger dig information om närmsta, restaurang, varuhus, hotell, bank mm

hitta.se är en anpassad variant av den populära svenska söktjänsten

Eniro är också anpassad för iPhone

FileMagnet låter dig ta med och läsa Word-, Excel-, PowerPoint- och PDF-filer

Egna erfarenheter

Efter en dryg månads flitig användning vågar jag nu ge några sammanfattande omdömen om iPhone 3G. Telefonen är relativt stor med sina 11,6 cm på höjden och 6,2 cm på bredden. Trots detta känns den inte tung och klumpig eftersom den är så tunn, enbart 12 mm och bara väger 133 g. Den högupplösta och ljusstarka bildskärmen är underbar att arbeta med. Jag har provat många sk smartphones från andra tillverkare men aldrig kunnat använda dem som webbläsare förrän nu med iPhone. Skärmens kvalitet och möjligheten att snabbt kunna zooma in valfritt område (via dubbelklick med fingret) gör det fullt möjligt att ta del av informationen även på vanliga webbplatser som inte är anpassade för mobiltelefoner.

Prestanda hos iPhone 3G är mycket bra med omedelbar respons när man klickar på skärmens symboler. Menysystemet är på svenska och gränssnittet är mycket logiskt uppbyggt vilket innebär att de allra flesta slipper läsa tråkiga handböcker. Prestanda vid surfning via 3G är godkända och med trådlöst nätverk mycket bra, helt jämförbara med en vanlig dator.

På minussidan måste dock nämnas en svag kamera med enbart 2 megapixel och utan zoomfunktion hos linsen. Eftersom telefonen är smockfull med avancerad elektronik drar den dessutom mycket ström, vilket begränsar drifttiden per laddning. Om man kör mycket med GPS-funktionen, det trådlösa nätverket och surfar via 3G räcker batteriet knappt en hel dag! Vissa användare har dessutom haft problem med 3G-täckningen som verkar vara sämre än hos andra moderna telefoner.

ProgramSupport på Bokmässan i Göteborg

Grafiska Torget är en ny mötesplats för informatörer på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg den 25-28 september. ProgramSupport kommer att finnas på plats och hålla miniföreläsningar samt ge personlig hjälp till alla som arbetar med grafiska program.

Mer information om Grafiska Torget hittar du här:

Det var allt för den här gången. Hoppas du tycker informationen är användbar och väl mött i nästa nyhetsbrev som kommer i mitten av september.

© 2008 www.programsupport.se