ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport aug 2006

Efter en rekordvarm sommar som nu lämnat över till regntiden är det hög tid att återuppta arbetet med de grafiska programmen igen. Har ägnat en del av sommaren åt att utöka och förbättra innehållet på webbplatsen.

Ny avdelning med tips om prisvärda program och tillbehör

Förutom de etablerade grafiska programmen från Adobe och Microsoft finns hundratals andra prisvärda eller fria program som kan vara till god hjälp i det dagliga arbetet. I en ny avdelning under Programbanken beskrivs kontorsprogram som OpenOffice, bildprogram som Picasa och Förhandsvisning, ljudprogram som Audacity, komprimeringsprogram som WinZip, QuickZip och StuffIt, systemtillägg som PopChar och Default Folder samt Typsnittsbok och Suitcase som hanterar teckensnitt.

Gå till tips om prisvärda program och tillbehör

Ny kurs om digitalfoto med Populär Kommunikation

Lär dig fånga och berätta med bilder och att använda din digitalkamera fullt ut. Två dygn i inspirerande miljö på Grötö i Göteborgs skärgård.

Mer information om kursen

Den grafiska ordlistan har förklaringar till mer än 500 facktermer

Ordlistan som är tillgänglig för alla besökare hos ProgramSupport har utökats och innehåller nu förklaringar till mer än 500 grafiska facktermer. Spara gärna en favorit i din webbläsare så att du har ordlistan lätt tillgänglig när den behövs.

Gå till grafisk ordlista

Användartips och Problemlösning har utökats

Efter studier av träffar från sökmotorer har jag utökat avdelningen Problemlösning med mer hjälp om program som kan öppna EPS-filer, OpenType-teckensnitt och hur man för över bilder från Word till andra program.

Läs mer om problemlösning

Överför tabeller från Excel till layoutprogram

Informationsmaterial innehåller ofta tabeller som ger en bra överblick över både text och siffervärden. Flera moderna grafiska program som Word och InDesign har bra tabellfunktioner som underlättar arbetet med framtagning av tabeller. Men många tabeller tas ju fram med Excel och därför uppstår ofta behov av att överföra dem till andra program med så bra resultat som möjligt.

Läs mer om överföring av tabeller

Alla modeller av Macintosh har nu Intel-processor

Apple har nyligen slutfört sitt byte av processor i samtliga modeller av Macintosh. Gamla Power Mac G5 har nu ersatts av Mac Pro som är en mycket kraftfull arbetsstation med två Dual-Core Intel-Xenon-processorer med upp till 3 GHz klockfrekvens. Datorn har plats för upp till fyra hårddiskar och två optiska enheter. Internminnet kan byggas ut till 16GB, vilket borde tillfredsställa de allra flesta.

Apple uppger att Mac Pro är dubbelt så snabb som Power Mac G5 men tänk på att detta enbart gäller för program som är optimerade för Intel-processorer, vilket än så länge inte är fallet för Adobe CS2 och Microsoft Office. Program som inte är optimerade går istället betydligt långsammare än på tidigare modeller av Macintosh.

I väntan på att Adobes program kommer i optimerade versioner (tidigast våren 07) går det att dra nytta av datorns höga prestanda genom att via programvaran Boot Camp installera Windows XP och köra Windows-versionen av Adobe CS2. Men detta är väl som att svära i kyrkan för de flesta Macintosh-användare.

Det var allt för den här gången. Hoppas att du har nytta av informationen från ProgramSupport. Nästa nyhetsbrev kommer i början av oktober.

© 2006 www.programsupport.se