ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport April 2020

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Automatisera arbetet genom att samköra Bridge med funktionsmakron i Photoshop

När du behöver genomföra ungefär samma åtgärder på ett stort antal bilder så kan du spara massor med tid genom att använda Funktonsmakron i Photoshop. Börja arbetet med att välja ut önskade bilder i Bridge och anropa därefter Photoshop med funktionen Bidbearbetare som kör ett förberett makro.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Smart sökning efter text och bilder på nätet i PowerPoint 2016

Vid framtagning av presentationsbilder med PowerPoint behöver man ofta söka efter fakta och bilder som skall användas i presentationen. PowerPoint 2016 erbjuder då en användbar funktion benämnd Smart sökning som inne i programmet låter dig söka efter både text och bilder som sen bekvämt kan kopieras in i presentationen.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Fånga webbsidor som är större än skärmbilden

Relativt ofta behöver man spara information från webbsidor för att senare ha den bekvämt tillgänglig. Som exempel kan nämnas bokningsbekräftelser, biljetter och digitala kvitton. Enklaste metoden för att spara webbsidor är att fånga skärmbilden och spara den som en bildfil. Men om informationen inte ryms på en skärmsida utan kräver att du rullar i webbläsaren så får du stora problem med att fånga skärmbilden.

På marknaden finns flera kommersiella program, bl a Snagit, som kringgår begränsningen med stora webbsidor. Men det finns även fria program som ger dig liknande möjligheter. Jag har valt ut programmet Paparazzi för MacOS och webbläsartillägget Nimbus för Windows vilka beskrivs nedan.

Paparazzi gratisprogram för MacOS

Paparazzi är ett fritt program för MacOS som du kan hämta från nedanstående webbadress:

https://derailer.org/paparazzi/

För att använda Paparazzi börjar du med att navigera till den aktuella webbsidan med din vanliga webbläsare (Safari, Chrome, Firefox m fl). Kopiera därefter webbsidans URL och klistra in den i adressfältet överst hos Paparazzi. Bortse från att långa adresser inte presenteras i sin helhet hos adressfältet.

När du bekräftar inklistringen av adressen med tangenten Enter så navigerar Paparazzi till den aktuella webbsidan och visar den i programfönstret. För att fånga webbsidan klickar du därefter på knappen Capture uppe till vänster (symbolen med en ring omgiven av bågar).

Efter inkllstring av webbadressen så navigerar Paparazzi till den aktuella webbsidan.


När du fångat webbsidan via knappen Capture så visas en förminskad bild av hela sidan i programfönstret. Längst ner visas information om bildens upplösning med antalet pixlar. För att lagra den fångade skärmbilden väljer du kommandot File-Save Image as. Du kan spara bilden i filformaten JPG, TIF, PNG och PDF. Formatet PDF är oftast bäst att använda eftersom alla då kan öppna filen med det fria programmet Adobe Reader.

Den fångade webbsidan kan sparas som en bild i olika filformat.

 

Nimbus tillägg för webbläsare hos Windows

Nimbus är ett fritt tillägg till webbläsaren. Tillägget finns i snarlika varianter för de vanligaste webbläsarna. Om du arbetar med Edge från Microsoft så kan du hämta Nimbus hos Microsoft Store. För övriga webbläsare hämtar du Nimbus via nedanstående webbadress:

https://nimbusweb.me/screenshot.php

 

Nimbus är ett kostnadsfritt tillägg till webbläsare. Tillägget finns tillgängligt för de vanligaste webbläsarna på ovanstående webbadress.


När du installerat Nimbus på din dator blir tillägget åtkomligt hos webbläsaren via en knapp (inramad bokstav N) uppe till höger. När du klickar på knappen visas en meny med flera alternativ för att fånga skärmbilder. Alternativet Entire Page lämpar sig bäst för stora webbsidor som inte får plats på skärmen.

Tillägget Nimbus är åtkomligt via en knapp uppe till höger hos webbläsaren.


När du väljer kommandot Entire Page så blinkar skärmen under några sekunder och därefter visas en fångad bild av hela den aktuella webbsidan. Du får då även tillgång till flera verktyg som kan användas för att efterbehandla bilden och lägga till olika grafiska element.

Nu är det klart att spara den fångade bilden via knappen Done.
När du är nöjd med resultatet så klickar du på knappen Done vilket ger dig tillgång till ett nytt fönster med flera knappar för att spara bilden på olika sätt. Knappen Save as Image följt av ett klick på knappen Spara, vilken då visas längst ner, lagrar den fångade skärmbilden som en PNG-bild på din egen dator i mappen Hämtade filer.

För att spara den fångade bilden på din egen dator klickar du på knappen Save as Image.


Den sparade skärmbilden får namnet screenshot följt av sidans URL samt dagens datum och aktuell tid.

Den fångade skärmbilden finns nu lagrad i mappen Hämtade filer.

 

Kraftig rabatt på grafiska program från Affinity

Det engelska företaget Affinity som tagit fram programmen Affinity Photo (konkurrent till Photoshop), Affinity Designer (konkurrent till Illustrator) och Affinity Publisher (konkurrent till InDesign) erbjuder under en begränsad tid 50 % rabatt på sina tillämpningsprogram för Mac och Windows och även för apparna till iPad.

Detta innebär att du kan köpa en licens för Mac eller Windows för 299 kr istället för normalpriset 595 kr. Apparna kostar 119 kr istället för normalpriset 239 kr. Affinity Publisher finns ännu inte som app för iPad.

Redan innan rabatten är programmen från Affinity mycket prisvärda alternativ till motsvarande tillämpningar från Adobe. Programmen från Affinity kan förutom sina egna filformat även hantera filer i Adobes filformat.

Du har även möjlighet att ladda ner kostnadsfria testversioner som kan användas under hela 90 dagar med full funktionalitet. Detta ger dig möjlighet att provköra programmen i något projekt för att kunna bedöma om de räcker till för dina behov.

Du kan läsa mer om Affinity Photo här på ProgramSupport, om Affinity Designer här på ProgramSupport och Affinity Publisher här på ProgramSupport.

Programmen finns tillgängliga för nerladdning på nedanstående webbadress:

https://affinity.serif.com/en-gb/


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av maj.


© 2020 www.programsupport.se