ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport April 2017

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Bekväma bildspel för fotografier i PowerPoint

Moderna versioner av PowerPoint för Windows (2013 och 2016) har en användbar funktion som gör det lätt att skapa och spela upp ett bildspel med fotografier från en utvald mapp.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Låt en bild bryta sig ut ur sin ram hos InDesign

I många fall går det att skapa intresse genom att låta en bild bryta sig ut ur en synlig omgivande ram. Hos InDesign är detta inte möjligt med en enda ram men genom att kombinera två ramar går det att få fram den önskade effekten.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Windows 10 Creators Update

Microsoft har under våren presenterat den andra uppdateringen till Windows 10, benämnd Windows 10 Creators Update. Uppdateringen är kostnadsfri för alla som har ett aktiverat Windows 10 på datorn. Nerladdning sker via inställningen Windows Update.

Bättre anpassning av panelerna med appar

Det nya systemet erbjuder bättre anpassning av hur installerade appar presenteras. Genom att dra en appsymbol och släppa den på en annan symbol kan du skapa en mapp med flera appar. Du kan därefter vika ihop mappen för att spara plats på skärmen.

Exempel på mapp med de fem mest använda apparna från Adobe.Hos många välutrustade datorer kan startmenyn innehålla en lång lista med appar som det tar lång tid att rulla igenom. Via inställningen Anpassning-Start kan du nu välja att dölja app-listan på Start-menyn.

Begränsa vilka appar som kan installeras

Marknaden för appar till Windows 10 har exploderat på senare år. Förutom de appar som erbjuds via appbutiken Microsoft Store så finns numera många appar som säljs direkt från de företag som tagit fram apparna.

För att minska risken för att appar med okänd säkerhet orsakar problem i datorn går det nu att begränsa installation till enbart de appar som erbjuds via Store. detta sker via inställningen Appar och funktioner.

Med denna inställning kan du begränsa installation av nya appar.


Automatisk utloggning via en smart mobil

Om du parkopplar din mobil (iPhone eller Android) via Bluetooth och aktiverar inställningen för Dynamiskt lås så loggas datorn ut när du (med mobilen) avlägsnar dig från datorn. Detta är en bekväm funktion som förhindrar obehöriga från att använda din dator.

Så här aktiverar du inställningen för automatisk utloggning.


Utökade säkerhetsfunktioner hos Windows Defender

Appen Windows Defender som du öppnar via inställningen Uppdatering och säkerhet kontrollerar att datorn inte är utsatt för några kända säkerhetshot. Appen kontrollerar även datorns prestanda och att brandväggar är aktiva.

De gröna bockarna hos Windows Defender indikerar att allting fungerar normalt.


Uppspelning av videofilmer hos ett bild-i-bild-fönster

Vissa appar, t ex Film&TV som har understöd för funktionen bild-i-bild, kan spela upp en videofilm i ett litet fönster som alltid ligger ovanpå andra öppna appars fönster.

Uppspelning av en videofilm i ett eget fönster ovanpå webbläsarfönstret.

 

Appen Paint 3D kan skapa tredimensionella bilder

Med appen Paint 3D kan alla ta fram och redigera tredimensionella bilder. Appen har lättanvända verktyg med färdiga 3D-modeller och 3D-objekt som kan kombineras till egna bilder. Det är även möjligt att ladda ner färdiga motiv från delningstjänsten Remix 3D, vilken är kostnadsfri för alla med ett Microsoft-konto.

Bild som tagits fram med färdig 3D-modell (fisken) och färdigt 3D-objekt (cylindern).Förbättrad hantering av flikar hos webbläsaren Edge

Webbläsaren Edge har flera nya funktioner som gör det lättare att skapa och hantera många flikar med innehåll. Du kan gruppera flera flikar efter typ av innehåll och sen lägga undan dem tillfälligt så att de inte tar onödig plats på skärmen.

Exempel på flikar som grupperats efter innehåll och tillfälligt lagts undan.Appen Kartor har en ny mätfunktion för målade rutter

När du målar en rutt manuellt på en kartbild kan appen Kartor räkna ut totala längden av den målade rutten och presentera resultatet angivet i km.

Den målade rutten visar min dagliga promenad vid hemmet i Skåne.

 

Uppdateringar till programmen i Adobe CC 2017

Adobe har under våren presenterat uppdateringar till flera av sina program i CC-paketet. Uppdateringarna är tillgängliga via nerladdning för alla som prenumererar på Adobe Creative Cloud.

InDesign CC 2017 12.1

För att underlätta användningen av InDesign erbjuder Adobe nu färdiga malldokument som kan hämtas från Adobe Stock i samband med att du skapar nya dokument. Mallarna som hämtas kostnadsfritt är framtagna av professionella användare. Efter hämtning av en mall erbjuds du även att ladda ner de teckensnitt från Adobe TypeKit, vilka används i mallen men som saknas på din dator.

Några av de professionella mallar som kan hämtas kostnadsfritt med InDesign CC 2017.

 

Illustrator CC 2017 21.1

Illustrator ger dig sen flera år möjlighet att montera punktbilder hos ritningar. Bilderna länkas då till originalfilerna för att spara plats på hårddisken. Den nyaste programversionen erbjuder nu även en möjlighet att beskära monterade bilder. Detta genomförs genom att du markerar önskad bild och klickar på knappen Beskär bild i panelen Kontroll. Programmet visar då beskärningshandtag kring bilden och du bestämmer graden av beskärning genom att dra i handtagen. Beskärningen bekräftas via tangenten Enter. Efter beskärning bryts länken till originalbilden och programmet bäddar in en kopia av det beskurna området.

Pågående beskärning av ett monterat fotografi hos Illustrator CC 2017.


Premiere Pro CC 2017 11.1

Den senaste versionen av Premiere Pro erbjuder ett stort antal nya och förbättrade funktioner.

  • Bättre integration med programmen Audition och After Effects.
  • Förbättrat textverktyg som liknar verktyget i Photoshop.
  • Nya paneler för enklare hantering av grafik och ljud.
  • Flera nya effekter för efterbehandling av ljud.
  • Understöd för flera nya moderna videoformat.


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av maj.


© 2017 www.programsupport.se