ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport April 2016

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Infoga skärmbilder i presentationer hos PowerPoint

I många presentationer har man behov av att visa skärmbilder från andra tillämpningar, t ex urval från webbsidor. Arbetet med att infoga skärmbilder går snabbt med PowerPoint 2010 och nyare som har en särskild funktion för detta.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Skapa kalendrar i InDesign via skriptet Calendar Wizard

Arbetet med att ta fram kalendrar manuellt kan vara mycket tidskrävande, särskilt när det handlar om flera månader eller ett helt år. Du kan spara massor med tid genom att ladda ner och använda skriptet Calendar Wizard.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till PowerPoint:

Arbeta effektivt via Creative Cloud Bibliotek

Från och med version CC 2014 har InDesign, Photoshop och Illustrator understöd för en användbar funktion benämnd Bibliotek (eng Libraries). I den nya panelen Bibliotek kan du lagra objekt som du ofta behöver ha bekvämt tillgängliga. Panelen kan hantera Färger, Textformat och Grafik. Du lägger enkelt till nya objekt genom att dra dem till panelen.
Objekten i panelen Bibliotek synkroniseras automatiskt till de datorer som är inloggade på ett Creative Cloud-konto. När ett objekt i biblioteket ändras så uppdateras motsvarande objekt i alla enheter som är inloggade på kontot.


Hos version CC 2015 har funktionen Bibliotek utökats så att Färger, Färgteman, Styckeformat, Teckenformat och Grafik är gemensamt tillgängliga i programmen InDesign, Photoshop, Illustrator, Dreamweaver och Premiere Pro samt till viss del även i apparna Photoshop Fix och Photoshop Mix.

Objekt av typen Grafik presenteras i panelen både via en miniatyr och med en bokstavsförkortning vilken identifierar det program som använts vid framtagning.

Bibliotek kan nu även göras tillgängliga för flera medarbetare i ett projekt genom att de loggar in på det aktuella Creative Cloud-kontot.Exempel på ett bibliotek som är gemensamt tillgängligt i programmen hos CC 2015.

Fria tillägg till programmen i Office 2016

Programmen i Office 2016 (både Windows och Mac) uppdateras numera regelbundet varje månad. I den senaste uppdateringen från april 2016 finns en intressant möjlighet som låter dig hämta tilläggsfunktioner till programmen Word och Excel för både Windows och Macintosh samt PowerPoint för Windows.

Du genomför detta i fliken Infoga genom att klicka på knappen Store. Programmen visar då en dialogruta med information om ett stort antal tillägg som du en gång för alla kan ladda ner till din dator. De flesta av tilläggen är kostnadsfria.

Exempel på några av de många tillägg som du kan ladda ner till programmet Word 2016.

 

Google Nik Collection för Photoshop är nu kostnadsfria

Google har tidigare sålt en samling Plug-Ins till Photoshop under benämningen Nik Collection för 150 USD. Denna samling, som finns i snarlika varianter både för Windows och Macintosh, erbjuds nu kostnadsfritt för nerladdning.

Nik Collection innehåller 7 olika funktioner som blir tillgängliga hos Photoshop via en egen panel. Analog Efex Pro lägger till olika effekter för att efterlikna resultatet hos bilder tagna med fotografisk film. Silver Efex Pro omvandlar bilder till svartvitt och lägger på olika mörkrumseffekter. HDR Efex Pro tar fram HDR-bilder antingen från flera exponeringar eller från en ensam bild. Dfine reducerar bruset hos bilder. Color Efex Pro innehåller flera filter för färgkorrigering, retusch och kreativa effekter. Viveza låter dig färgkorrigera utvalda delar av en bild utan komplexa masker eller markeringar. Sharpener Pro ger dig möjlighet att skärpehöja valda delar hos en bild.

Funktionerna hos Nik Collection blir tillgängliga via en egen panel.

 

Nik Collecton fungerar med Photoshop, Photoshop Lightroom och Photoshop Elements. Samlingen kan hämtas från nedanstående webbadress:

https://www.google.com/nikcollection/

 

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av maj.


© 2016 www.programsupport.se