ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2013

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Kommentarer i InDesign som inte skrivs ut

När flera personer hjälps åt med ett dokument så är det ofta önskvärt att man kan lägga in kommentarer som enbart syns på skärmen men som inte skrivs ut.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till InDesign:

Skapa bildspel av stillbilder i Photoshop CS6

Photoshop CS6 har en ny trevlig funktion som låter dig skapa bildspel av stillbilder. För att göra bildspelet mer intressant kan du lägga till olika typer rörelse hos bilderna som panorering, zoom eller rotation. Bildspelet exporteras som en videofilm för bekväm visning på datorn alternativt via publicering på YouTube eller Facebook.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Användartips till Photoshop:

Hantera och redigera Office-filer med Quickoffice på surfplattor

Trots att det finns flera bra appar som kan ersätta programmen i Microsoft Office så behöver man ofta hantera och redigera filer som är framtagna med programmen Word, PowerPoint och Excel. Appen Quickoffice som finns både för iOS och för Android är ett av de bästa redskapen för detta.

Läs mer i avdelningen Användbara appar till mobila enheter:

Prenumerera på facktidningar i din surfplatta

Surfplattor har på kort tid etablerat sig som ett bra alternativ till persondatorer för läsning av elektroniska dokument. Detta har skapat en intressant marknad för digitala prenumerationer på tidningar. Många både engelska och svenska facktidningar finns idag tillgängliga via elektronisk distribution. Detta erbjuder flera fördelar jämfört med normala tidningsprenumerationer:

  • Med lägre omkostnader kan priserna för prenumerationer sänkas.

  • Alla får tillgång till nya utgåvor direkt efter publicering.

  • Äldre nummer är tillgängliga antingen via nätet eller lagrade i plattan.

  • Det går att fritextsöka i en stor mängd elektroniska tidningar.

  • Flera elektroniska tidningar erbjuder videofilmer som lättare beskriver komplexa funktioner hos tekniska apparater och datorprogram.

  • Vid prenumeration på utländska tidningar spar man in den dyra distributionen via post vilken annars ibland är dyrare än tidningens prenumerationspris.

De flesta elektroniska tidningar för iOS-enheter distribueras via Apple iTunes Store. Detta innebär att Apple behåller 30% av intäkterna vilket naturligtvis påverkar priserna för prenumeration. Gemensamt för alla dessa tidningar är att du köper separata nummer eller prenumererar på en tidning i taget. De två största aktörerna i branschen är Qiozk och Paperton.

Den nya tidningstjänsten Readly är ett prisvärt alternativ som erbjuder prenumeration på obegränsat antal tidningar för 99 kr per månad. Utbudet hos Readly är i april 2013 drygt 50 svenska facktidningar men man räknar med att inom kort kunna erbjuda lika många tidningar som konkurrenterna vilka har över 200 titlar.

Readly har ett varierat utbud av elektroniska tidningar som du kan prenumerera på för 99 kr/mån.

För att locka nya kunder erbjuder Readly i början alla att läsa ett nummer av varje tidning utan kostnad. Allt du behöver göra är att skapa ett konto hos Readly: https://www.readly.com

När du valt ut en tidning går det snabbt att komma igång med läsningen. Du behöver inte vänta tills hela tidningen är nerladdad. Under pågående läsning kan du bläddra snabbt via miniatyrer av alla sidorna i skärmens underkant. Vid behov går det att zooma in en sida antingen genom att dubbelklicka eller genom att svepa med två fingrar.

En trevlig funktion hos Readly är att du kan dela innehåll från tidningar via Facebook eller Twitter. Alla som har appen Readly kan då läsa sidan direkt medan övriga får ladda ner appen för att kunna läsa sidan en gång.

Under pågående läsning kan du bläddra snabbt via miniatyrer i underkanten hos skärmen.

Eftersom jag själv sen många år är en flitig prenumerant på facktidningar så har jag naturligtvis börjat med elektroniska prenumerationer i min iPad. Efter det att surfplattan köptes in i april 2012 har jag prenumererat på ett halvdussin både utländska och svenska tidningar. De aktuella tidningarna är svenska MacWorld, engelska Digital Camera World, Photography Week och MacFormat samt amerikanska Popular Photography och PC Magazine.

Mina erfarenheter är genomgående mycket positiva. De flesta nerladdningar har fungerat snabbt och utan problem. Det är väldigt bekvämt att läsa elektroniska tidningar på surfplattans högupplösta Retina-skärm. Extra användbart för oss med dålig syn blir det när man kan zooma in och detaljgranska sidor. Detta är möjligt med vissa tidningar som MacWorld och Digital Camera World.

Ett avslutande råd till alla som funderar på att skaffa en surfplatta är dock att inte vara för snål när det gäller minneskapaciteten. Trots att min enhet har 64 GB utrymme så är den nu nästan full.

Microsoft erbjuder 7 GB fri lagring i molntjänsten SkyDrive

Under senare år har det kommit allt fler lösningar för lagring i molnet, dvs hos tjänsteleverantörer som tillhandhåller lagringsutrymme via webben. De fyra giganterna i datorbranschen, Adobe, Apple, Google och Microsoft, erbjuder var sina molnbaserade lösningar för datalagring.

Microsofts SkyDrive är ett intressant alternativ som ger 7 GB fritt lagringsutrymme till alla som har ett konto hos företaget. Ett sådant konto kan alla skapa utan att man köpt några av företagets produkter. Kunder som arbetar med Office 2013 erbjuds ytterligare 20 GB lagringsutrymme. Det går även att utöka lagringen med upp till 100 GB för 437 kr/år. Du lägger själv upp en personlig struktur med mappar och undermappar för din lagring i molnet.

Microsoft har gjort det bekvämt att arbeta via molnet med programmen hos Office 2013. Molnet finns tillgängligt direkt via dialogrutorna för Öppna och Spara som.

Om du hos Office 2013 klickar på SkyDrive för Someone så visas en lista över de mappar i molnet som du nyligen besökt. Du kan även navigera till andra mappar via knappen Bläddra.

För att komma åt molnet med andra program går det att installera en virtuell SkyDrive-mapp, både hos Windows och Mac OSX. Det går även att komma åt molnet via appen Documents hos iPad.

Den virtuella mappen SkyDrive gör det lätt att komma åt molnet från alla program.

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av maj.

© 2013 www.programsupport.se