ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2012

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Ny rapport om hur du producerar information för mobila enheter

Efter att Apple lanserade pekplattan iPad har marknaden för elektronisk distribution av böcker, tidningar och tidskrifter exploderat. De allra flesta stora publikationer finns numera tillgängliga både i tryckt form och i elektroniska utgåvor. En ny 20-sidig rapport beskriver de vanligaste metoderna för att ta fram och publicera elektroniska dokument.

Medlemmar kan läsa mer i avdelningen Rapporter:

Överför bilder trådlöst mellan iPhone/iPad och datorn via PhotoSync

Mobila enheter som iPhone och iPad används allt oftare för att ta stillbilder och videofilmer. Kvalitén räcker utan vidare för presentationer och för publicering på webben. Men ett problem har länge varit den förhållandevis krångliga överföringen till datorn via programmet iTunes.

Appen PhotoSync kan tillsammans med tillämpningsprogrammet PhotoSync Companion, som finns både för Windows och för Mac OSX, överföra bilder och filmer trådlöst på flera olika sätt.

Läs mer om PhotoSync i avdelningen Användartips om appar:

Nya Canon EOS 5D Mark III kan ta bilder i mycket svagt ljus

En av de mest använda systemkamerorna på marknaden har nu fått en efterlängtad uppdatering med den nya modellen Canon EOS 5D Mark III. Kameran som har fullformatsensor och möjlighet att både ta stillbilder med 22,3 megapixel och videofilmer med Full HD (1080p) har fått kraftigt förbättrade prestanda.

Canon EOS 5D Mark III har mycket bättre prestanda än föregångarna.

  • Ljuskänsligheten har förbättrats med ett ISO-omfång från 100-25600 och möjlighet till utökning ända upp till ISO 102400. Detta innebär att du kan ta bilder fast det är så mörkt att du knappt kan urskilja motivet med egna ögon.

  • Kameran kan exponera upp till 6 bilder per sekund och har även ett tyst läge med upp till 3 bilder per sekund. I det tysta läget sjunker ljudnivån med över 12 dB vilket kan vara mycket användbart när man skall fotografera obemärkt.

  • 5D Mark II har ett avancerat 61-punkters autofokussystem som ger mycket bättre prestanda och större noggrannhet än hos tidigare modeller.

  • Vid fotografering av motiv med mycket hög kontrast, t ex motljusbilder, kan kameran helt automatiskt via en HDR-funktion ta flera exponeringar och slå samman dem till en bild som är korrekt exponerad.

  • Vid videofilmning går det numera att provlyssna via anslutna hörlurar och justera ljudet manuellt under pågående inspelning.

Canon EOS 5D Mark III har ett rekommenderat ca pris på 25 600 kr vilket är betydligt högre än föregångaren Mark II och konkurrenter som Nikon D800. Trots detta kan jag rekommendera kameran till alla som redan har objektiv med Canons fattning och som vill ta bilder eller filma med högsta möjliga kvalitet.

Denna bild är exponerad med Canon EOS 5D Mark III på natten när det är så mörkt att jag knappt kunde urskilja motivet med blotta ögat. Kameran är inställd på ISO 25600, exponeringstid 1/20 sek och bländare 4. På kamerans LCD-display gick det dock att se motivet klart och tydligt.

Adobe Lightroom 4 hanterar både stillbilder och video

Adobe har nu börjat leverera version 4 av fotohanteringsprogrammet Lightroom. Bland flera nya användbara funktioner hos Lightroom 4 kan nämnas:

  • Nya funktioner för hantering av videofilmer.

  • Förbättrad teknik för korrigering av fotografier.

  • Nya funktioner för att skapa fotoböcker.

  • Ny funktion för att hantera geotaggade bilder.

Nya funktioner för hantering av videofilmer

Eftersom de flesta moderna kameror numera kan spela in video med hög kvalitet så ökar behovet av ett program som kan hantera och hålla ordning på en stor mängd videoklipp. Nya Lightroom kan hantera filmer i de flesta vanliga filformaten AVI, MOV, MP4 och AVCHD. Du kan därför organisera filmer inspelade med allt från mobilkameror till digitala systemkameror.

Lightroom 4 låter dig korrigera exponering, färgbalans och lyster hos videoklipp. Du kan dessutom öppna klippen i en luppvy och trimma deras varaktighet samt ändra den förhandsvisningsbild (affischbildruta) som presenterar klippen i filmremsan.

Efter bearbetning av klippen kan du exportera dem till olika filformat och även publicera dem direkt till sociala medier som Facebook eller Flickr.

Exempel på trimning av ett videoklipp via luppvyn hos Lightroom 4.

Förbättrad teknik för korrigering av fotografier

Modulen Framkalla har fått flera nya funktioner som underlättar efterbehandling av fotografier. Bland dessa kan nämnas en Justeringspensel som låter dig utföra korrigeringar genom att måla på önskade partier hos bilden.

Programmet har också fått förbättrade Objektivkorrigeringar som kan eliminera vanliga fel hos objektiv från Apple, Canon, Nikon, Sony m fl kameror. Det går numera även att korrigera Kromatisk avvikelse som ofta uppträder hos bilder tagna med vidvinkelobjektiv.

Lightroom 4 har användbara funktioner som helt automatiskt kan korrigera avbildningsfel hos flera vanliga objektiv.

Nya funktioner för att skapa fotoböcker

Den nya modulen Bok låter dig skapa fotoböcker i programmet. Böckerna kan antingen sparas som PDF-filer eller, om man är bosatt i USA, skickas till en tryckeritjänst benämnd Blurb. Men eftersom denna tjänst inte tar emot filer från vårt land så är bokfunktionen av mindre intresse för oss.

Ny funktion för att hantera geotaggade bilder

Många digitalkameror och smartphones har nu möjlighet att geotagga bilder, vilket innebär att kameran lagrar GPS-koordinater för den plats där bilden är exponerad. Geotaggningen lagras som metadata på ett standardiserat sätt så att flera olika tillämpningar kan använda informationen. Detta gäller t ex iPhone 4, Samsung Galaxy och Sony Xperia. Det går även att utrusta digitala systemkameror från Canon och Nikon med ett tillbehör så att de kan geotagga bilder.

Lightroom 4 har en ny modul benämnd Karta som via Googles karttjänster kan visa var bilder är exponerade. Om kameran själv geotaggar bilder sker detta helt automatiskt. Du kan välja att söka efter alla bilder som är exponerade inom ett angivet område på hela vår planet.

Du kan även välja att skapa egna namngivna Platser och geotagga valfria bilder genom att dra dem till önskad plats. Härigenom kan du arbeta med geotaggar även från kameror som inte själv lägger in koordinater.

Exempel på geotaggad bild som exponerats med iPhone 4. Platsen visas via en gul symbol på kartan och genom att klicka på symbolen får du upp samhörande bilder.

Rekommenderat ca pris för Lightroom 4 är 980 kr vilket är betydligt billigare än tidigare versioner som kostat över 2000 kr.

Kurser i Digitalfoto och Producera video själv

I samarbete med Populär Kommunikation genomförs tre endagskurser om digitalfoto och video i Stockholm 22/5 – 24/5. Digitalfoto grunder ger en introduktion till hur du tar bra bilder med din egen digitalkamera. Digitalfoto fördjupning går igenom mer avancerad användning av kameran och efterbehandling av bilder. I kursen Producera video själv får du praktiska råd för videoinspelning med olika kameratyper samt orientering om olika metoder för redigering och publicering av filmer.

Läs mer om kurserna hos Populär Kommunikation:


Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av maj.

© 2012 www.programsupport.se