ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2008

Här kommer månadens nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Kurs om digitalfoto med din egen kamera

Lär dig att fånga och berätta med bilder och att använda din egen digitalkamera fullt ut. Två dygn i inspirerande miljö på Grötö i Göteborgs skärgård 3-5 juni.

Mer information om kursen hittar du här:

Undvik onödiga textformat i Word

När information kopieras mellan olika dokument i Word händer det lätt att även en välgjord mall fylls på med en massa onödiga extra textformat som förvillar och försvårar fortsatt arbete.

Gå till Användartips för Word:

Ställ in kantlinjer och radavstånd i tabeller hos InDesign

Layoutprogrammet InDesign erbjuder bra funktioner för att skapa och utforma tabeller med hög grafisk kvalitet. Erfarenheten visar dock att det krävs en hel del vana för att till fullo bemästra alla inställningar hos programmet. Ett vanligt problem som drabbar många användare är att man inte lyckas med att ta bort kantlinjer eller minska ner avståndet mellan olika textrader hos tabeller.

Gå till Användartips för InDesign:

Arbeta med stabila versioner av dina grafiska program

Alla programleverantörer tar regelbundet fram felrättningar som du kan ladda ner från resp webbplats. ProgramSupport har en avdelning benämnd Programbanken där du kan hämta information om aktuella programversioner och här hittar du även länkar till leverantörernas webbplatser där du kan hämta kostnadsfria felrättningar.

Gå till Programbanken:

Prisvärt alternativ till Adobe Acrobat

PDF-filer är numera en etablerad branschstandard för elektronisk distribution av dokument. Alla som arbetar med Adobes grafiska program har tillgång till inbyggda funktioner för PDF-skapande. För att ta fram PDF-filer från Office-programmen har tidigare krävts att man använder programpaketet Adobe Acrobat, vilket kostar minst 3000 kr. Numera finns flera alternativ till Adobes paket och ett av de mest prisvärda är Nuance PDF Converter Professional till Windows, som trots rikligt med funktioner inte kostar mer än ca 600 kr.

Nuance PDF Converter Professional version 4 är översatt till svenska. Programmet har de flesta funktioner som finns hos Adobes Acrobat Standard och även några av funktionerna hos Adobe Acrobat Pofessional. PDF Converter imiterar arbetssättet hos Adobe Acrobat och låter dig skapa PDF-filer antingen via "utskrift" till fil via en medlevererad drivrutin benämnd PDF Create! eller via konvertering med programmet från befintliga Office-filer eller bildfiler till motsvarande PDF-filer.

Drivrutinen PDF Create! erbjuder rikligt med inställningar för komprimering,
säkerhet, vattenstämplar, skydd av dokument mm.

Efter konvertering kan du använda programmet PDF Converter Professional för att efterbehandla PDF-filer. Bland ett stort antal möjliga efterbehandlingar kan nämnas:

• Redigera text och objekt i PDF-filer

• Ta bort eller lägga till sidor samt slå samman flera filer

• Lägga till bokmärken och miniatyrer

• Skapa kommentarer

• Lägga in vattenstämplar i dokument

• Skydda dokument mot obehörig användning

• Lägga till interaktiva knappar som navigerar i filerna

• Skapa ifyllningsbara fält hos PDF-blanketter

Med PDF Converter Professional kan du efterbehandla PDF-filer på ungefär
samma sätt som med programmen i Adobe Acrobat-paketen.

Som en extra bonus levereras paketet även med programmet PDF Converter vilket kan användas för att omvandla befintliga PDF-filer till Word-, WordPerfect-, Excel- eller RTF-filer med bibehållen formatering. Dessa kan därefter redigeras med det mottagande programmet.

Har själv provat att arbeta med programmen i PDF Converter Professional en tid och måste erkänna att jag är imponerad över prisvärdheten. Alla som arbetar med Office-programmen och behöver ta fram PDF-filer bör allvarligt överväga att skaffa paketet istället för Adobe Acrobat.

Gå till Nuance webbplats:

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av maj.

© 2008 www.programsupport.se