ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2007

Här kommer ännu ett nyhetsbrev med tips för effektivare arbete i dina grafiska program.

Kursdokumentation från Publishing-Dagen 2007

Publishing-Dagen 2007 med årlig påfyllning av nya kunskaper har nyligen genomförts på olika orter i Sverige. Medlemmar hos ProgramSupport kan nu ladda ner och skriva ut kursdokumentationen (82 sid) från webbplatsens avdelning Rapporter.

Du kan studera innehållet i dokumentationen här

Blås liv i ditt fotograferande – extrakurs i juni

Lär dig att fånga och berätta med bilder och att använda din digitalkamera fullt ut. Två dygn i inspirerande slottsmiljö på Stjärnholm i Sörmland. Betalande medlemmar hos ProgramSupport får 20% (1740 kr) rabatt på kursavgiften!

Mer information om kursen hittar du här

Vilka regler gäller för bilder på webben?

Internet har gjort det dramatiskt mycket enklare att publicera och distribuera digitala bilder. Men vilka regler gäller för användning av bilder som du beställt av en fotograf, köpt från en bildbyrå eller hittat med en sökmotor för bilder?

Läs mer om regler för bilder på webben i avdelningen Problemlösning

Tips om hur du spegelvänder objekt i InDesign

InDesign har ett väl genomtänkt användargränssnitt men för vissa åtgärder, som t ex att spegelvända en bild eller text, kan det vara svårt att hitta det nödvändiga kommandot.

Börja med att ta fram paletten Omforma via kommandot Fönster-Objekt och layout-Omforma. Markera därefter det aktuella objektet som skall speglas och välj önskat kommando (Vänd vågrätt eller Vänd lodrätt) i palettens meny som du får fram genom att klicka på triangeln uppe till höger.

Så här spegelvänder du bilder i InDesign via paletten omforma.

Undvik problem genom att avinstallera onödiga teckensnitt

Eftersom många tillämpningsprogram levereras med ett stort antal teckensnitt så fylls datorn ständigt på med allt fler teckensnitt där enbart en liten bråkdel kommer till användning vid normalt arbete. Att ha en stor mängd teckensnitt installerade i datorn kan ge upphov till flera olika typer av problem.

Läs mer om hur du avinstallerar teckensnitt i avdelningen Problemlösning

Massor med nya möjligheter hos Adobe CS3

Adobe har efter två års utvecklingsarbete presenterat sina mest omfattande uppgraderingar någonsin. Förutom nya versioner av programmen Photoshop, InDesign, Illustrator m fl så erbjuder man nu även nya versioner av Flash, Dreamweaver m fl som är bättre integrerade med Adobes övriga program.

Adobe Creative Suite 3 finns tillgängligt i inte mindre än sex olika varianter. Paketet Web Standard är den enklaste varianten som innehåller programmen Flash, Dreamweaver, Contribute och Fireworks, dvs enbart de program som följde med vid köpet av Macromedia. I paketet Web Premium ingår även Photoshop, Illustrator och Acrobat. Paketet Design Standard innehåller programmen Photoshop, Illustrator, InDesign och Acrobat. I paketet Design Premium ingår även Flash och Dreamweaver. Dessutom säljer man paketen Production Premium och Master Collection som förutom tidigare nämnda program även innehåller Adobe Premiere Pro CS3 för videoredigering, Adobe Soundbooth CS3 för ljudbehandling m fl.

Bland ett stort antal nya möjligheter hos programmen i Adobe CS3 kan nämnas:

  • Samtliga program för Mac OS X är anpassade för Intel processor och ger därför betydligt bättre prestanda.

  • Hanteringen av paletter har förbättrats och strömlinjeformats mellan programmen.

  • Photoshop kommer i två utgåvor benämnda Photoshop CS3 och Photoshop CS3 Extended, där Extended även har verktyg och funktioner för 3D, rörlig grafik, mätningar och analys.

  • Båda varianterna av Photoshop CS3 har nya verktyg för enklare markering i bilder och smarta filer som hanteras via en ny palett.

  • Illustrator CS3 har fått bättre prestanda, enklare hantering av ankarpunkter och ett nytt suddgummi som raderar valda delar av objekt.

  • InDesign CS3 har fått nya mallar för tabeller, utökade funktioner för automatisk numrering av rubriker mm och möjlighet att montera hela InDesign-filer i dokument.

  • Flash CS3 har fått ett nytt Adobe-gränssnitt och möjlighet att importera filer från Photoshop och Illustrator med lager och strukturer bevarade.

  • Dreamweaver CS3 har fått utökade funktioner för montering av bilder från Photoshop och förenklad hantering av CSS.

Adobe CS3 kommer att finnas tillgänglig i engelsk språkvariant under maj månad medan den svenska varianten dröjer till juni månad. Priserna för ett helt paket varierar från ca 10000 kr för Web Standard och upp till ca 27000 kr för Master Collection medan uppgraderingar kostar från ca 4500 kr och upp till ca 17500 kr. Det går naturligtvis även att köpa eller uppgradera enstaka program till betydligt lägre kostnader.

Ordbehandla och kalkylera i webbläsaren via Google Docs & Spreadsheets

Sökmotorföretaget Google håller sakta men säkert på att förändra spelreglerna för distribution och användning av tillämpningsprogram till persondatorer. Programmen Picasa, SketchUp och Google Earth, som hanterar bilder på olika sätt, kan laddas ner till användarens dator och användas helt kostnadsfritt.

Nästa steg för Google är nu att erbjuda programfunktioner på distans där webbläsaren via Java manövrerar program som finns tillgängliga på Googles egna datorer men inte på användarens dator. Med Google Docs & Spreadsheets får du helt kostnadsfritt tillgång till funktioner för ordbehandling och kalkyl, liknande de som erbjuds i Word och Excel. Som grädde på moset erbjuder Google dessutom fritt lagringsutrymme på egna servrar vilket innebär att du kan komma åt dina dokument från praktiskt taget alla datorer i hela världen.

Läs mer om Google Docs & Spreadsheets:

http://docs.google.com/

Det var allt för den här gången. Nästa nyhetsbrev från ProgramSupport kommer i mitten av maj.

© 2007 www.programsupport.se