ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Nyhetsbrev från ProgramSupport april 2006

Dags för ett nytt nyhetsbrev med en blandning av nyheter och tips.

Kursdokumentation från Publishing-Dagen 2006

Publishing-Dagen 2006 med temat Bilder har under våren genomförts på fem olika orter i Sverige. Medlemmar hos ProgramSupport kan nu ladda ner kursdokumentationen (52 sid) från webbplatsens avdelning Rapporter.

Ny rapport om tryckfärdiga PDF-filer

Under senare år har allt fler tryckerier börjat ta emot tryckfärdiga PDF-filer. Rätt framtagna är PDF-filer ett bekvämt och säkert sätt att överföra projekt från kunderna till tryckeriets fotosättare. I en ny rapport hos ProgramSupport (11 sid) beskrivs utförligt hur du går till väga för att ta fram PDF-filer som ger bra resultat i tryck.

Hur du använder bilder från Word i andra program

De allra flesta som arbetar med Word har säkert fått projekt från kollegor där dokumenten innehåller infogade bilder vilka inte finns tillgängliga som separata bildfiler. Bilder som infogats i Word är svåra att överföra till andra program med bibehållen kvalitet. När du kopierar komplexa objektbilder från Word och klistrar in dem i andra program kan bildkvaliteten försämras eftersom bilderna i många fall omvandlas till punktform. Även punktbilder kan försämras vid inklistring eftersom de ofta får lägre upplösning än hos originalfilen.

En användbar men något omständlig metod för att få bättre kvalitet är att istället zooma in bilden så mycket som möjligt i Word så att den fyller ut hela bildskärmen. Fånga därefter skärmbilden på datorn via lämpligt tangentkommando i operativsystemet (se nedan) eller alternativt via något tillbehörsprogram. En sådan skärmbild är punktuppbyggd och kan därför inte förstoras men om den förminskas till ca 25% blir upplösningen godkänd även för tryck. Om bilden skall användas på webben eller i presentationer går det att använda den direkt utan omskalning. Eftersom skärmbilden visar hela skärmen (med menyer och fönster) så måste du i de flesta fall beskära den, vilket bäst utförs med Photoshop.

Hos Windows fångar du skärmbilden genom att trycka ner tangenten Print Screen vilket skapar en bild i Urklipp. Denna kan du därefter klistra in i ett nytt tomt dokument hos Photoshop eller alternativt direkt i det mottagande programmet.

Hos Mac OS X fångar du skärmbilden genom att samtidigt trycka ner tangenterna Kommando, Skift och siffran 3. Datorn skapar då bildfiler på hårddisken som namnges Bild 1, Bild 2 osv för varje gång du utför kommandot. Dessa bildfiler kan du öppna och redigera i Photoshop eller montera direkt i det mottagande programmet.

Program som kan öppna EPS-bilder

I de flesta företag är det enbart ett fåtal personer som har tillgång till programmen Illustrator, FreeHand eller CorelDraw för att ta fram illustrationer, symboler och logotyper som ofta lagras i EPS-format. Många andra som enbart arbetar med Office-programmen har då behov av att kunna öppna och ev även spara om EPS-bilderna i andra filformat. Filformatet EPS (Encapsulated PostScript) används mest för att lagra skalbara objektbilder men kan även lagra färgseparerade fotografier. Vilken typ av information en EPS-fil innehåller går inte att avgöra förrän den öppnas i ett lämpligt program som kan hantera informationen.

Moderna versioner av Adobe Acrobat (ej Adobe Reader) kan öppna de flesta typer av EPS-filer och spara om dem i andra filformat. Om EPS-filen innehåller objektinformation kan du även utföra enklare redigering som att ta bort eller flytta objekt men det går tyvärr inte att skala om objekt eller skapa helt nya objekt. Efter slutförd redigering kan du spara om filen antingen objektuppbyggd i filformaten PDF alt EPS eller punktuppbyggd i filformaten TIFF alt JPEG. Om du arbetar med Mac OS X kan även programmet Förhandsvisning användas för att öppna EPS-bilder, utföra enklare redigering och spara om bilderna i andra filformat.

Du kan också använda Photoshop för att öppna objektuppbyggda EPS-bilder och rastrera dem till motsvarande punktuppbyggda bilder med relativt hög upplösning (200-300 dpi). Om sådana bilder sparas i JPEG-format med måttlig komprimering (reglaget till höger om mitten) så kan de användas även i trycksaker med höga krav på bildkvalitet.

Förbättra bildvisningen på skärmen hos InDesign

InDesign kan montera de allra flesta bildfilsformat inklusive PSD-filer från Photoshop, AI-filer från Illustrator och PDF-filer. I syfte att förbättra prestanda så presenteras dock monterade bilder med reducerad kvalitet på bildskärmen. Den förenklade skärmbilden gör det ofta svårt att bedöma originalbildernas kvalitet och även att ställa in beskärning exakt. För att förbättra skärmbildens kvalitet hos InDesign markerar du aktuell bild, högerklickar och väljer Visningsprestanda-Visning med hög kvalitet. Denna inställning påverkar visningskvaliteten hos de flesta monterade bildfiler, ja faktiskt även för EPS- och PDF-filer.

Kör Windows XP på nya Macintosh med Intel processorer

Samtidigt som Apple firade 30-års jubileum passade man på att lansera ett gratis program som gör det möjligt att installera Windows XP på nya Macintosh med Intel Core processorer. Programmet som benämns Boot Camp kommer att ingå i nästa version av Mac OS X (Leopard) men kan redan nu laddas ner i en betaversion från Apple. Boot Camp kräver en Intel-baserad Mac med OS X 10.4.6 och du måste dessutom ha en full licens (ej uppgradering) för Windows XP, antingen Home eller Professional, med Service Pack 2.

Boot Camp skapar en separat partition på hårddisken där du installerar Windows XP och de tillämpningsprogram för Windows som du önskar använda. Vid igångsättning av datorn väljer du om den skall köras med vanliga Mac OS X eller med Windows XP.

Lanseringen av Boot Camp har väckt stort uppseende i datorbranschen. För första gången blir det nu möjligt att köra båda operativsystemen med lika bra prestanda på en och samma dator, vilket säkert kommer att öka efterfrågan på Apples Intel-baserade datorer. Apple erbjuder för närvarande tre olika datorserier med Intel Core-processorer nämligen bärbara MacBook Pro, iMac och Mac mini med priser som börjar vid ca 5000 kr.

Medlemmar har rabatt på kurser hos Populär Kommunikation

Betalande medlemmar hos ProgramSupport har 20% rabatt på deltagaravgiften till kurser hos Populär Kommunikation. Mer information om kurserna finns på webbadressen:

http://www.popkom.se/

Det var allt för den här gången. Hör gärna av dig med synpunkter och önskemål om innehållet på webbplatsen. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten av maj.

© 2006 www.programsupport.se