ProgramSupport till grafiska program
Startsida
Om PS
Sök
Medlemsinfo
Användartips
Problemlösning
Rapporter
Ordlista
Programbanken
Kurser
Boktips
Länkar
Nyhetsbrev

Utvecklas som fotograf

Lär dig fånga och berätta med bilder och att använda din digitalkamera fullt ut. Kursen lämpar sig både för dig som har en systemkamera och för dig med en avancerad kompaktkamera.

Din uppgift som fotograf är att se till att dina bilder dels fångar blicken och dels förmedlar ett begripligt och minnesvärt budskap.

Under kursen kommer du underfund med hur du bättre kan åstadkomma detta.

Du lyssnar på korta illustrerade föreläsningar, du ser demonstrationer på storbildsskärm och du hinner fotografera tre omgångar bilder, som sedan analyseras. Många frågor får sina svar, som till exempel:

• Vad är viktigast för att min bild ska fånga blicken?

• Hur kan jag renodla innehållet så att bilden blir klar och entydig?

• Hur ska jag få djup i bilden?

• Vilka är de effektivaste sätten att skapa rörelse i en bild?

• Var i bilden ska jag låta blickfånget hamna?

• Hur ordnar jag så att bilderna får hög teknisk kvalitet?

• Vilka är de vanligaste grodorna och hur undviker jag dem?

• Hur ska jag hålla ordning på bilderna så att jag hittar bland dem?

• Hur gör jag bilderna färdiga för tryck och webb?

• Hur kan jag jobba vidare på att utveckla mig själv som fotograf?

UR KURSINNEHÅLLET

Komponera bilden aktivt   Blickfång. Djup. Kontrast. Kameravinklar. Motiv i rörelse. Skärpedjup. Utnyttja färgen. Fånga det avgörande ögonblicket.

Fotografera människor   Porträtt. Grupper. Bakgrund. Miljö. Befintligt ljus eller blixt. Utomhus. Stativ.

Anpassa till hur bilden ska användas   Mjuk/hård. Ljus/mörk. Svartvit/färg. Anpassning till layouten.

Tekniska förutsättningar   Krav på upplösning och minneskapacitet. Optisk sökare och LCD-skärm. Zoom-objektiv. Makro. Systemkameror och kompaktkameror. Belysning. Vitbalans.

Fotografering   Medljus och motljus. Svagt ljus. Skärpedjup. Makro.

Överföring av bilder kamera-dator   Kabel. Minneskort. Kortläsare.

Hantering och lagring   Filstorlek. Komprimering. Bildkvalitet. Konvertering. Skicka bilder via nätet. Lagringsmedier. Katalogisering. Arkivering. Bläddringsprogram. Mediedatabaser.

Efterbehandling och montering   Digital retusch. Skärpehöjning. Friläggning. Transparens. Korrigering av färg och tonomfång. Montering i ordbehandlare och layoutprogram. Utskrift.

UPPLÄGG

Gruppvis genomgång av deltagarnas kameror som utgångspunkt för de kommande fotograferingsövningarna. Om du inte har möjlighet att ta med dig en digitalkamera till kursen, lånar du en av oss.

Du fotograferar tre omgångar övningsbilder, som du får detaljerad återkoppling på. Övningarna varvas med fotograferingsråd och demonstration av efterbehandling av bilder. Du lär dig mer och mer om din kamera och dess möjligheter.

Kursen avslutas med demonstration av hantering av bilder i layoutprogram och på webb samt lagring och katalogisering av bilder.

Med dig hem får du en utförlig dokumentation samt en CD med bilder från övningarna.

DIN KAMERA

Under kursen lär du dig att bättre utnyttja de möjligheter som din kamera har, antingen det är en systemkamera eller en avancerad kompaktkamera. Du får en genomgång av kameran med Göran Johannesson, som under kursen ansvarar för det tekniska. Och i anslutning till övningarna får du ytterligare ledtrådar till kamerans funktioner. Meddela oss ifall du inte tar med egen digitalkamera, så lånar vi ut en till dig.

Support i kvadrat

Du får support. Under tre månader efter kursen åtnjuter du support gällande alla de vanliga grafiska datorprogrammen via ProgramSupport.

Du ger support. För varje deltagare i kurs eller konferens under 2009 sänder Populär Kommunikation ett kontant bidrag (100 kr per person) till Bild och Ord Akademin. Den drivs som en ideell förening och genom ditt deltagande på kursen bidrager du till akademins verksamhet.

KURSLEDARNA

Göran Johannesson är civilingenjör och konsult inom dataområdet med publishingtillämpningar som specialitet. Han driver webbtjänsten ProgramSupport för grafiska program i Macintosh och Windows.

Björn Karlsson är redaktör för tidningen Populär Kommunikation samt akademisekreterare i Bild och Ord Akademin. Dessutom är han författare till Lathund för visuell kreativitet, världens första verbal-visuella ordbok, som beräknas utkomma i sin andra, kraftigt utökade upplaga under 2009.

SAGT OM KURSEN

Kommentarer om Blås liv i ditt fotograferande från några kursdeltagare:

"En bra blandning mellan teknik och disposition, layout och bildexempel, som både får en att inspireras och att tänka till. Mycket bra med två kursledare och liten grupp, så man får tillfälle att få individuell tid när det behövs."
Åsa Holm, Capitex AB

"Intensiv kurs med högt tempo. Mycket bra dokumentation."
Margareta Johansson, Bodens kommun

"Välplanerad, givande och framför allt lättsam kurs. Kursledarna visar och förklarar föredömligt. Jag har varit på många kurser under årens lopp, men denna är nog den bästa."
Leif Andersin, Mac-Anders AB

"Vilken bra idé att ordna kursen som internat! På det sättet har vi utnyttjat tiden optimalt i en idyllisk omgivning, och jag har fått bra kontakt med flera av kursdeltagarna."
Júlia Megyeri, Landstinget i Värmland

"Bra kurs, rätt nivå, prestigelöst, konkret, bra blandning av teknik och bildskapande. Härlig miljö. Bra med internat."
Tord Berglind, Tobecon

"Strålande kurs. Den har varit mycket inspirerande. Jag har fått mycket hjälp till att komma igång med min fotografering."
Pia Sellberg, Vägverket

"Nyttig och värdefull kurs. Skönt att få tid att smälta all information tack vare att man hade flera dagar på sig. Bra kursupplägg. Lagom grupp. Bra kursledare. Björn och Göran kompletterar varandra bra. Trevliga och lättsamma. Lätta att förstå. Märks att det finns mycket erfarenhet."
Sussie Schwab, Starka Betongindustrier

Stockholm

17-18 november 2009

Deltagaravgift (rabatter se nedan)

I avgiften ingår fyllig dokumentation, tre månaders support, lunch samt för- och eftermiddagskaffe med tilltugg. Avgiften faktureras. Moms tillkommer.

Deltagaravgift 9.980 kr
Med 20 % rabatt 7.984 kr

Rabatt

20 % rabatt lämnas till betalande medlemmar i ProgramSupport.

Anmälan

http://www.popkom.se/page/9/138